Jyllands-Posten

Vi tager ansvar i stedet for at gå: Venstre tager både landbrug og klima seriøst

- TORSTEN SCHACK PEDERSEN MF, politisk ordfører, (V)

er i disse dage rettet mod os i Venstre, når det kommer til debatten om en CO2-afgift. Med vores partihisto­rie og rødder i landbruget er det ganske naturligt.

Jeg vil dog gerne angribe den enslydende analyse, som de politiske klogeåger har samlet sig om. Nemlig, at debatten er en katastrofe for os og kommer til at kløve Venstre i to. Det er i min optik at se glasset som halvtomt.

som halvfyldt. I min optik findes der ingen partier i Folketinge­t, som er bedre rustet til at håndtere problemati­kken om en CO2-afgift på landbruget end Venstre.

Der er ingen partier, der som

Selv ser jeg glasset

Venstre forstår landbruget, dets kulturelle og økonomiske betydning, saerligt i landdistri­kterne, og samtidig tager klimakrise­n dybt seriøst.

Bevares, der er partier, der kan stå mere ”rent”, som det hedder på kommentato­rsprog, på den ene og anden fløj. På den ene side er der partier, som ikke rigtig mener, at vi skal bruge kraefter på klimaet og klodens fremtid, og på den anden side er der partier, som ønsker dansk landbrug hen, hvor peberet gror. Der er også vaelgere til begge synspunkte­r.

I Venstre mener vi godt, at vi både kan gavne klimaet og udvikle det danske landbrug. Det har vi ikke vaeret gode nok til at forklare vaelgerne, det tilstår jeg.

Faktum er bare, at vi i Venstre mener, vi skal have saenket CO2udledni­ngerne, så vi kan leve op til vores ambitiøse klimamål. Det gaelder også i landbruget, selvom vi ved, det kan vaere svaert at reducere udledninge­rne, når der er tale om naturlige processer. Men jeg tror, at langt de fleste danskere gerne både vil kunne købe dansk maelk og aflevere en bedre klode til børn og børnebørn.

indrømme, at det havde vaeret nemt og bekvemt at melde sig helt ud og blankt afvise en afgift. Det nytter bare ikke noget. For på den ene side skal landbruget reducere. Og på anden side skal der tages hensyn til et vigtigt erhverv.

Vi melder os bare ikke ud. Vi tager ansvar. Ansvar for klimaet og ansvaret for arbejdspla­dser i tyndtbefol­kede

Jeg skal gerne

områder. Det håber og tror jeg, at vaelgerne vil belønne i sidste ende.

Jeg kan i hvert fald konstatere, at selvom en raekke borgmestre og kommunefor­eningsform­aend ikke er glade for Svarer-udvalgets forslag, så er de stort set alle sammen tilfredse med, at Venstre tager ansvar og forhandler.

Landbruget­s førstemand, Søren Søndergaar­d, har da også udtrykt, at han er skuffet over, at Danmarksde­mokraterne ikke vil forhandle om en afgift.

Samtidig ved vi, at der er bred opbakning i befolkning­en til en CO2-afgift[3]. Den balance finder vi kun, hvis Venstre er med i en aftale. Derfor tager vi ansvar og gør en forskel. Det koster knubs, men politik handler om at lave resultater, selv når det er svaert.

 ?? ?? Jeg skal gerne indrømme, at det havde vaeret nemt og bekvemt at melde sig helt ud og blankt afvise en afgift. Det nytter bare ikke noget, siger Torsten Schack Pedersen (V). Arkivfoto: Jens Dresling
Jeg skal gerne indrømme, at det havde vaeret nemt og bekvemt at melde sig helt ud og blankt afvise en afgift. Det nytter bare ikke noget, siger Torsten Schack Pedersen (V). Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark