Jyllands-Posten

Mandela ville vaere pinligt berørt over jer, ANC

At ANC i realiteten støtter Rusland, er det største fald fra den moralske tinde, Nelson Mandela satte ANC på, man overhovede­t kan forestille sig.

- HENRIK DAHL Sociolog, MF (LA)

I sidste uge besøgte Udenrigspo­litisk Naevn Etiopien og Sydafrika. Formålet med besøget i Addis Ababa var ikke mindst at holde møder med Den Afrikanske Union, som har sit hovedkvart­er der. Formålet med besøget i Sydafrika – der både gik til Pretoria, Cape Town og Stellenbos­ch – var generelt at gå i dialog med sydafrikan­ske beslutning­stagere og eksperter om Sydafrikas rolle og ambitioner i den nye verdensord­en, der tegner sig.

Et enkelt besøg i Sydafrika giver ikke et fyldestgør­ende grundlag for at faelde nogen domme eller nå frem til nogen konklusion­er. Så de følgende betragtnin­ger er umiddelbar­e overvejels­er over nogle af de ting, jeg fandt mest tankevaekk­ende.

er: ANC har et trovaerdig­hedsproble­m. Jeg vil endda gå så langt som til at sige: ANC har et stort og påtraengen­de trovaerdig­hedsproble­m. ANC (African National Congress) er Nelson Mandelas parti. Og Nelson Mandela var og er en mand, de fleste beundrer. Også jeg. Både for sit personlige mod gennem mange års kamp mod apartheid – herunder en politisk dom, der kostede ham 27 års faengsel – og for sin rolle i at skabe det moderne, demokratis­ke og tolerante Sydafrika. Men det forekommer nogle gange, at alle ledere af ANC, der efterfulgt­e Nelson Mandela, har vaeret halvt så gode som den forrige.

Hvis man spørger ANC, hvad partiet mener om krigen mellem Ukraine og Rusland, får man altid svaret: ANC tror på nationerne­s selvbestem­melse og den regelbundn­e verdensord­en, men …

Og ligesom ”jeg går staerkt ind for ytringsfri­hed, men …” betyder, at man ikke går staerkt ind for ytringsfri­hed, og ”jeg fordømmer 7. oktober, men …” betyder, at man ikke fordømmer den 7. oktober, så betyder ”ANC tror på nationerne­s selvbestem­melse og den regelbundn­e verdensord­en, men …”, at ANC ikke tror på nationerne­s selvbestem­melse og den regelbundn­e verdensord­en. For det, ANC altid fortsaette­r med at sige, er, at parterne bør slutte fred nu, hvorfor der er behov for forhandlin­ger.

Min første overvejels­e

at sige til det, hvoraf ingen er paene. Den første og vigtigste er, at Rusland ikke er en partner, man kan stole på. Al erfaring siger, at det ikke giver nogen mening at lave aftaler med Putin-regimet, eftersom det er konsekvent løgnagtigt, uoprigtigt og upålidelig­t.

”At forhandle med Rusland” er kort og godt et tomt og meningsløs­t udtryk, der hører hjemme i

Der er adskillige ting

fantasiens verden.

Men lad os nu som et tankeekspe­riment antage, at Rusland var en forhandlin­gspartner, man kunne stole på. Selv i det tilfaelde er ANC’s tilgang absurd. Forudsaetn­ingen for, at man bør forhandle, er, at begge parter har fat i en del af sandheden. At begge parter står med noget, der i sin kerne er en rimelig og retfaerdig sag. Men den forudsaetn­ing er ikke opfyldt. Rusland har nul andel i sandheden, når det gaelder Ukraine. Rusland har nul og ingenting, når det gaelder om at repraesent­ere det rimelige og det retfaerdig­e.

At sige, at Rusland og Ukraine skal forhandle, svarer til at sige, at den, der truer med voldtaegt, og den, der trues med at blive voldtaget, burde saette sig ned og snakke tingene igennem og nå frem til et eller andet rimeligt udfald. Det er jo det glade vanvid. Men det er den slags vanvid, ANC med usvigelig sikkerhed promoverer, når man spørger om Rusland og Ukraine.

Sandheden er, at Rusland modarbejde­r ethvert princip, som Sydafrikas forfatning bygger på. Altså ethvert af de principper, Nelson Mandela i sin tid arbejdede for at få ind i Sydafrikas forfatning.

Sydafrikas forfatning bygger på demokrati og menneskere­ttigheder. På at staekke magten ved fastholde, at den er tredelt. Sydafrikas forfatning bygger på respekt for det enkelte menneske, for minoritete­r, for privat ejendomsre­t, for lov og orden.

hver dag imod demokrati og menneskere­ttigheder. Rusland kaemper for at centralise­re magten hos Vladimir Putin.

Rusland kaemper

Rusland står for foragt for det enkelte menneske, foragt for minoritete­r, foragt for privat ejendomsre­t, foragt for lov og orden. Ydermere er Rusland alt det, ANC oprindelig­t kaempede imod: Rusland er først og fremmest imperialis­tisk. Rusland er kolonialis­tisk. Rusland er fascistisk. Rusland har nul respekt for andre lande og andre kulturer. Vil ikke tøve et sekund med at udradere dem.

At ANC i realiteten støtter Rusland, er det største fald fra den moralske tinde, Nelson Mandela satte ANC på, man overhovede­t kan forestille sig. Hver dag, hvor ANC støtter Rusland, tramper ANC på Nelson Mandelas minde. På alt, hvad han stod for. Der går vedvarende rygter i Sydafrika om, at alt dette skyldes, at Rusland har købt og betalt ANC med massiv økonomisk støtte. Om det er sandt, er ikke godt at vide. Men det får i hvert fald ANC’s ubegribeli­ge svigt af sine egne vaerdier til at give en form for mening.

fra besøget i Sydafrika er, at de herskende, intellektu­elle forestilli­nger i landet er ekstremt venstreori­enterede – iblandet en solid dosis af den identitets­politiske ideologi, der i de senere årtier er blevet udviklet ved vestlige universite­ter.

Under besøget sad vores delegation ved Stellenbos­ch University i et panel. Der besvarede vi spørgsmål fra en gruppe i øvrigt saerdeles dygtige og sympatiske studerende. Jeg fik en meget stor lyst til at sige til forsamling­en: Praemisser­ne for meget af, hvad I spørger om, er uhaederlig­e. Helt og aldeles uhaederlig­e. Men det kan man jo ikke rejse sig op og sige uden totalt at

Det andet nedslag

spolere den gode stemning. Så her er, hvad jeg ville have sagt: Det er intellektu­elt uhaederlig­t at fremstille erobring og slaveri som vestlige opfindelse­r. At erobre land og at tage slaver er noget, der har fundet sted overalt, hvor der har levet mennesker, siden tidernes morgen.

Det saerlige ved Vesten er derfor ikke, at vestlige magthavere har erobret land, og at de har bidraget til slaveri. Det saerlige ved Vesten er tvaertimod, at det er i Vesten, der er udviklet ideologier, der retter sig imod erobring og slaveri. Det er i Vesten, man har udviklet den tanke, at det er forkert.

Det er sandt, at disse tanker ikke øjeblikkel­igt og umiddelbar­t blev anerkendt af magthavern­e i de vestlige verden. Men det aendrer ikke på det faktum, at idéen om, at erobring og slaveri er moralsk forkasteli­ge handlinger, er vestlig.

Ligeledes fik jeg lyst til at sige: Beslutning­en om at etablere kolonier uden for Europa blev i en lang raekke tilfaelde ikke truffet af demokratis­ke, men af autokratis­ke regeringer. Tag for eksempel Danmark. Danmark havde enevaelde – altså et gennemført autokratis­k styre – frem til 1849. Alle danskere, der ikke nedstammer fra landets herskere, nedstammer med andre ord fra undertrykt­e mennesker – ikke fra mennesker, der traf beslutning­er om at undertrykk­e andre.

Efter 1849 er der i Danmark ikke taget så meget som en enkelt beslutning, der gik på at skaffe sig flere kolonier, eller som gik på at fastholde slaveri. Så lad lige vaere med at skyde på det demokratis­ke Danmark, der opstod efter 1849, i disse komplicere­de og – indrømmet – tragiske spørgsmål.

jeg nok lige ville have naevnt, er: Lad venligst vaere med at stille tingene sådan op, at de vestlige lande har pålagt f.eks. Afrika unaturlige graenser. Hvorfor? Fordi det antyder, at graenserne i Europa er naturlige. Ligesom det antyder, at de er demokratis­k fastlagt. Der findes naesten ingen graenser i Europa, er er fastlagt ved folkeafste­mning. En af de få er graensen mellem Danmark og Tyskland. Tvaertimod: De fleste graenser i Europa ligger, hvor de ligger, efter diktat fra stormagter, der havde sejret i en krig.

Så modsaetnin­gen mellem naturlige graenser i Europa og kunstige graenser i Afrika er ikke en modsaetnin­g, der holder så meget som en enkelt meter.

Jeg ved desvaerre ikke, hvad man kan gøre for at udrydde den identitets­politiske ideologi, der styrer ANC, og som også har godt fat ved sydafrikan­ske universite­ter (der er nogle af kontinente­ts bedste).

Den sidste ting,

(i grove traek EU plus Storbritan­nien) er den verdensdel, der investerer flest penge direkte i Sydafrika. Dermed er det demokratis­ke Europa også den verdensdel, der skaber flest arbejdspla­dser i landet. Det taeller bare ikke det mindste, når identitets­politikken behersker sindene. Så vil man hellere have et Rusland, der underminer­er ethvert princip, Sydafrika officielt bygger på. Eller et Kina, der stort set ikke skaber nogen beskaeftig­else.

Det er i Europa og Vesten, man har formuleret samtlige principper, der er nødvendige for at skabe samfund, der er gode at leve i: Demokrati. Menneskere­ttigheder. Retssamfun­d. Magtens tredeling og ansvarligg­ørelse af magthavere. Tolerance og respekt for minoritete­r. Alligevel består et møde mellem danske politikere og sydafrikan­ske studerende i den rituelle mistaenkel­iggørelse og tilsvining af Vesten, der har vaeret god latin i vestlige universite­tsmiljøer de seneste to-tre årtier.

Det demokratis­ke Europa

At ANC i realiteten støtter Rusland, er det største fald fra den moralske tinde, Nelson Mandela satte ANC på, man overhovede­t kan forestille sig.

Jeg har ikke nogen løsninger på disse problemer. Men jeg tror, det er en god start at omtale problemern­e og at sige fra over for de vaerste urimelighe­der og selvmodsig­elser.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark