Jyllands-Posten

Forsvaret blev hans skaebne

Per Pugholm Olsen har en lang karriere i Forsvaret bag sig og har blandt andet fungeret som Danmarks militaere repraesent­ant i Nato.

-

Per Pugholm Olsen er en Forsvarets mand.

Han begyndte sin militaertj­eneste som officer i flyvevåbne­t og fik senere rang af generalløj­tnant, som er en høj grad i både haeren og flyvevåbne­t.

Den 12. marts fylder han 60 år.

Per Pugholm Olsens karriere har budt på lidt af hvert. Men Forsvaret har vaeret det centrale omdrejning­spunkt i nordjydens liv.

Via sin militaere baggrund er Per Pugholm Olsen blevet en erfaren offentlig topchef med bred national og internatio­nal erfaring inden for forsvarsom­rådet.

I 1983 begyndte den dengang 19-årige hobrogense­r på reserveoff­icer-uddannelse­n. Fra 1985 til 1988 var Per Pugholm Olsen på officersgr­unduddanne­lsen på Flyvevåbne­ts Officerssk­ole og blev premierløj­tnant.

Repraesent­ant i Nato

Den militaere erfaring har han kunnet bruge til at bestride flere forskellig­e ledende poster.

Per Pugholm Olsen har blandt andet vaeret den danske militaere repraesent­ant i Nato.

I 2020 blev generalløj­tnanten udpeget til at varetage stillingen som den første danske chef for Natos traeningsm­ission i Irak.

Fra 2005 til 2006 arbejdede han i netop Irak som naestkomma­nderende for det såkaldte Coalition Military Assistance Training Team (CMATT).

Dog havde Per Pugholm Olsen kort inden udnaevnels­en som missionsch­ef vaeret en tur i mediernes rampelys.

I 2019 blev han hjemsendt fra sin post som koncernsty­ringsdirek­tør i Forsvarsmi­nisteriet efter en sag om uregelmaes­sigheder i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse.

Han blev hjemsendt af davaerende forsvarsmi­nister Trine Bramsen (S), og generalløj­tnanten måtte i den forbindels­e laegge ryg til hård kritik.

Ifølge forsvarsmi­nisteren spillede Per Pugholm Olsen »en stor rolle for, at sagen ikke blev fanget tidligere«, sagde hun dengang på et pressemøde. Af kilder i Forsvaret blev Per Pugholm Olsens hjemsendel­se set som en »politisk ofring«, har Weekendavi­sen tidligere skrevet.

I dag er Per Pugholm Olsen chef for F-35-kampflypro­grammet ved Forsvarsmi­nisteriets Materiel- og Indkøbssty­relse (FMI).

Privat er Per Pugholm Olsen gift med reklameteg­ner Helene Rynkeby Aabo, som han har to døtre med.

 ?? ?? Per Pugholm Olsen er i dag chef for F-35-kampflypro­grammet. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix
Per Pugholm Olsen er i dag chef for F-35-kampflypro­grammet. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark