Jyllands-Posten

Hårdt prøvede boligejere får en skatteraba­t

De udsendte 2020ejendo­msvurderin­ger opererer med klaekkelig­e rabatter til boliger med eget gas- eller oliefyr i baggangen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Energikris­en i slutningen af 2021 og gennem 2022 var en hård omgang for hundredtus­inder af boligejere med et gas- eller oliefyr i baggangen. Nu er der til gengaeld godt nyt for de hårdt prøvede boligejere.

I forbindels­e med de nye ejendomsvu­rderinger, som er ved at blive rullet ud til landets 2,7 mio. boligejere, viser et dugfrisk svar fra klima- og energimini­ster Lars Aagaard (M) til Folketinge­t, at de udskaeldte gas- og oliefyr, sikrer boligejern­e årlige skatteraba­tter på tusindvis af kroner.

»I det nye ejendomsvu­rderingssy­stem er standardop­varmningen fjernvarme. I de nye 2020-vurderinge­r for ejerbolige­r medfører andre opvarmning­sformer en nedjusteri­ng af kvadratmet­erprisen for ejerbolige­n i forhold til fjernvarme,« forklarer Lars Aagaard om den automatisk­e skatteraba­t, som rammer landets 300.000 boliger med et gasfyr og knap 100.000 boliger med et oliefyr.

Skatteraba­tten er ifølge Vurderings­styrelsen på op mod 19 pct. for boliger med oliefyr, mens boliger med gasfyr kan få et nedslag i den anvendte kvadratmet­erpris på op mod 6 pct.

Rabat kan blive større

Rabatten kan dog vise sig at blive større på sigt, når Vurderings­styrelsen får opdaterede tal lagt ind i det nye vurderings­system, lyder det.

I 2020-vurderinge­rne er de beregnede rabatter nemlig fastsat ud fra data mellem salgsprise­r og opvarmning­sformer frem til den 1. januar 2020.

»Justeringe­rne vil derfor kunne aendre sig i de kommende ejendomsvu­rderinger for en bolig, hvis f.eks. boliger med naturgas som opvarmning­sform saelges til lavere priser efter 1. januar 2020,« påpeger Lars Aagaard i svaret, som er udløst af et spørgsmål fra Danmarksde­mokraterne­s klima- og energiordf­ører, Lise Bech.

At der kan vaere brug for skatteraba­tter til boliger med olie- og gasfyr, understreg­es af en Voxmeter-undersøgel­se, som Arbejderne­s Landsbank stod bag i sommer.

I undersøgel­sen svarer 6 ud af 10 adspurgte, at de vil takke nej til at købe et hus med oliefyr, mens taet ved halvdelen vil takke nej til et hus med naturgasfy­r.

Det har vaeret ulovligt siden 2013 at installere oliefyr i nybyggerie­r, men politikern­e i 2016 gjorde det ulovligt at erstatte udtjente oliefyr i aeldre boliger, hvis det er muligt at installere andre opvarmning­sformer på adressen.

I samme boldgade besluttede et folketings­flertal i 2022, at ambitionen - som et led i klimakampe­n - er, at det i 2035 skal vaere slut med private boliger med eget gasfyr i baggangen.

Opgøret med gasfyr i private boliger pågår side om side med en politisk målsaetnin­g om, at Danmarks produktion af CO2-fri biogas senest i 2030 overstiger det samlede danske gasforbrug. Dermed vil private gasfyr ikke laengere bidrage til klimaopvar­mningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark