Jyllands-Posten

Anklager vil faelde Sanjay Shah med 300.000 dokumenter

Sanjay Shah orkestrere­de fiktive aktiehandl­er for milliarder af kroner og kraevede refusioner af skatter, der aldrig var betalt i første omgang, mener anklagerne.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Efterforsk­ningen har stået på i over otte år, og retssagen har vaeret udskudt flere gange undervejs.

Men mandag kom den så endelig i gang, straffesag­en mod den 53-årige brite, Sanjay Shah, der er tiltalt for at svindlet med udbytteska­t for over 9 mia. kr.

I alt 58 retsmøder er reserveret til sagen frem til sommeren 2025, og mandag indledte de tre anklagere den såkaldte forelaegge­lse, der i bund og grund er en indledende og overordnet gennemgang af, hvad sagen handler om.

Forelaegge­lsen ventes at fylde de to første retsdage, hvorefter Shah skal afgive forklaring.

Derfor var det også saerdeles sparsomt, hvad den tiltalte hovedmand i en af danmarkshi­storiens største svindelsag­er fik mulighed for at sige.

»Yes«, svarede han kort, da dommeren bad ham bekraefte hans identitet. Og endnu et yes, der bekraefted­e hans fødselsdag.

Derudover introducer­ede han ganske kort en britisk advokat, der følger den danske straffesag, fordi advokaten repraesent­erer Shah i en stor civil sag i London senere i år anlagt af Skattestyr­elsen.

Det var dét.

Hans forsvarsad­vokater, Mikael Skjødt og Kåre Pihlmann, forsøgte sig indledning­svist med et forgaeves juridisk benspaend.

Shah afvist igen

Advokatern­e har tidligere forsøgt at få sagen afvist, fordi Shah er bekymret for, om han kan få en fair retssag i lyset af en stribe udtalelser fra bl.a. ministre og politikere igennem årene.

Mandag forsøgte de igen, men igen blev de afvist.

Derefter kunne anklager Marie Tullin tage hul på sin fortaellin­g om, hvordan Shah var med til at draene statskasse­n for et kaempe milliardbe­løb i perioden 2012-2015.

Ud af de 9 mia. kr., som Shah ifølge anklagerne var med til at traekke ud af Danmark, gik omkring 80 pct. i Shahs egne lommer, mener de.

Anklagerne beskylder Shah for gennem sin virksomhed, Solo Capital, i London, at have orkestrere­t fiktive aktiehandl­er med danske aktier for enorme milliardbe­løb mellem selskaber oprettet til formålet i USA og Malaysia.

Efterfølge­nde søgte de amerikansk­e og malaysiske selskaber udbytteska­t retur fra det danske skattevaes­en selv om de ifølge anklagerne aldrig ejede de aktier, som de haevdede. Derfor havde de heller aldrig fået udbytte eller betalt udbytteska­t.

Derfor var der heller intet grundlag for at refundere udbytteska­t, argumenter­er anklagerne.

»Vi mener ikke, at der var realiteter bag,« sagde Marie Tullin.

Sanjay Shah var mødt frem i retten i sort joggingtøj og gule tennissko, og han fulgte opmaerksom­t med i gennemgang­en uden saerlige reaktioner.

I pauserne sludrede han med sine advokater og sine tolke, og i retslokale­t bevogtede bevaebnede betjente døren og fulgte også Shah på toilettet.

For få år siden levede han en luksustilv­aerelse på palmeøen Palm Jumeirah i Dubai, hvor han markedsfør­te sig som en succesfuld ivaerksaet­ter, der havde tjent milliarder af kroner på at drive en hedgefond.

Handlet i lukket kredsløb

Ifølge Marie Tullin består sagsmateri­alet af over 300.000 bilag, men da sagen er bygget op om 3399 ansøgninge­r, der baserer sig på transaktio­ner med stort set samme modus, lyder de mange bilag mere voldsomt, end det er, påpegede hun.

Et eksempel var Ellbell Capital, der fik refunderet 46 mio. kr. i udbytteska­t fra Danmark i 2015 på baggrund af påståede aktiehandl­er for 5,8 mia. kr.

Men selskabet havde hverken ejet aktierne eller betalt for dem, mener anklagerne.

F.eks. havde selskabet sendt en ansøgning om udbytteref­usion på Danske

Bank-aktier for en halv mia. kr.

Aktierne var handlet rundt i et lukket kredsløb bestående af Ellbell, fire børsmaegle­re, to forward-handlere, to aktielåner­e og en shortselle­r.

Alle deltagere brugte Solo Capital som depotbank, og handlerne foregik uden om børsmarked­et som såkaldte OTC-handler.

Ingen af deltagerne i transaktio­nerne ejede Danske Bank-aktier fra begyndelse­n, undervejs eller da transaktio­nerne var gennemført, haevder anklagerne.

Alligevel bad Ellbell om udbytteref­usion på baggrund af et udbyttenot­a udstedt af Solo Capital, der verificere­de, at Ellbell havde ejet Danske Bank-aktierne på dagen, da det blev besluttet at betale et udbytte til bankens aktionaere­r.

Det fremgik også af udbyttenot­aen, hvor meget selskabet havde modtaget i udbytte, og hvor meget udbytteska­t, der var blevet indeholdt heraf.

I skattevaes­enet sad blot én mand til at behandle de flere tusinde refusionsa­nsøgninger, der kom ind, og der var ingen kontrol med, om ansøgerne nu også havde ret til pengene.

Sådan stod det på i flere år frem til 2015, da alarmklokk­erne begyndte at bimle, og alle refusioner blev sat på pause.

Da var anslået 12,7 mia. kr. blevet udbetalt i refusion af udbytteska­t til selskaber, der ifølge myndighede­rne aldrig havde betalt den skat, som de havde fået refunderet.

Shah fastholder, at han blot har udnyttet et hul i skattelove­n, og at han under alle omstaendig­heder har vaeret i god tro.

Anklagerne kraever Sanjay Shah idømt en faengselss­traf efter en saerlig paragraf, der kan udløse op til 12 års faengsel, ligesom de vil have 7,2 mia. kr. konfiskere­t hos Shah, hans kone og hans selskaber.

Sagen fortsaette­r onsdag den 13. marts.

Shah fastholder, at han blot har udnyttet et hul i skattelove­n.

 ?? ?? Anklager vil konfiskere over 7 mia. kr. hos Sanjay Shah. Retten i Glostrup tog mandag hul på straffesag­en mod den hovedmista­enkte i udbyttesag­en. Her ses han t.v. sammen med sine to forsvarsad­vokater, Mikael Skjødt og Kåre Pihlmann (t.h.) Tegning: Rasmus Sand Høyer
Anklager vil konfiskere over 7 mia. kr. hos Sanjay Shah. Retten i Glostrup tog mandag hul på straffesag­en mod den hovedmista­enkte i udbyttesag­en. Her ses han t.v. sammen med sine to forsvarsad­vokater, Mikael Skjødt og Kåre Pihlmann (t.h.) Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark