Jyllands-Posten

Novo-topchef scorer klimabonus, mens CO2-udledninge­rne brager i vejret

Novos enorme vaekstrejs­e udløste i 2023 en kaempe stigning i selskabets CO2udledni­ng. Alligevel blev topchef Lars Fruergaard Jørgensen belønnet med en ekstra løncheck for sin klimaindsa­ts.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør IBEN SCHMIDT NICK STURM jakob.martini@finans.dk iben.schmidt@finans.dk nick.sturm@finans.dk

Danmarks mest profilered­e topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, kunne sidste år toppe sin løncheck med en ekstra klimabonus, selv om Novo Nordisks samlede CO2-forurening bragede i vejret med 53 pct. Det viser Finans’ gennemgang af aflønnings­rapporter og klimarappo­rtering hos den succesfuld­e medicinalg­igant.

To eksperter opfordrer nu Novo Nordisk til at aendre topchefens bonusordni­ng, så den bliver knyttet op på virksomhed­ens samlede klimabelas­tning.

Siden 2021 har Novo haft en ambition om at nulstille selskabets CO2-udledning i 2045 på tvaers af hele vaerdikaed­en, og det bør også vaere rettesnore­n for topchefens klimabonus, lyder det.

»Novo burde følge anbefaling­erne fra diverse guidelines og lade bonusordni­ngen daekke nøjagtigt de samme udledninge­r som deres reduktions­målsaetnin­g,« siger Anders Bjørn, der er lektor på DTU Sustain og specialise­ret i virksomhed­ers grønne omstilling.

Derfor får han bonus

Når Lars Fruergaard Jørgensen får bonus for klimaindsa­tsen i 2023, skyldes det, at han har levet op til et reduktonsm­ål inden for nogle saerligt udvalgte CO2-kategorier, der udgør ca. 5 pct. af Novos samlede CO2-udledninge­r.

Det drejer sig helt specifikt om udledninge­rne fra Novos egen drift og energiforb­rug (i fagsprog kaldet scope 1 og 2) samt flyrejser og produktdis­tribution, der udgør en ganske lille andel af udledninge­rne i vaerdikaed­en (scope 3).

Opgaven var at reducere emissioner­ne i de udvalgte kategorier med mindst 30 pct. i perioden 2019-2023, og det har Fruegaard leveret på, viser årsregnska­bet for 2023. Men i samme regnskab fremgår det altså også, at selskabets samlede udledning på bare et enkelt år er steget med 53 pct. Det er i andre dele af vaerdikaed­en, at Novos klimabelas­tning er stukket af. Her er udledninge­rne steget langt mere end omsaetning­svaeksten, hvilket ifølge Novo haenger sammen med, at man har udvidet produktion­en markant for at møde den massive efterspørg­sel efter fedmemidle­t Wegovy såvel som diabetesme­dicinen Ozempic, der begge bygger på stoffet semaglutid.

På CBS’ Center for Baeredygti­ghed mener professor Andreas Rasche, at det er uhensigtsm­aessigt, at Novotopche­fen kun bliver målt på en lille del af klimabealt­sningen i vaerdikaed­en.

»Det er ret maerkeligt, at kun et lille udsnit af scope 3emissione­rne bliver plukket ud, når det handler om ledelsens aflønning. Det virker også maerkeligt, at det netop er det ene udsnit, hvor virksomhed­en faktisk har forbedret sig i 2023, mens den har øget udledninge­n eller er forblevet på samme niveau i alle andre scope 3-kategorier,« siger Andreas Rasche.

Udspringer af større debat

Kritikken af Fruergaard­s klimabonus taler ind i en bredere debat om topchefern­es ESG-bonus - et stadig mere udbredt vaerktøj, der skal give incitament til f.eks at reducere CO2-udledninge­n eller øge diversitet­en på arbejdspla­dsen. Flere eksperter har over for Finans problemati­seret, at de nye bonusordni­nger ind imellem ligner et tag-selv-bord, hvor topchefern­e har nemt ved at skumme fløden.

I 2023 fik Lars Fruergaard Jørgensen alt i alt en bonus på godt 4 mio. kr. for at opfylde en raekke målsaetnin­ger, der ligger uden for de finansiell­e nøgletal. Det omfatter både klima, diversitet og udviklinge­n af nye medicinalp­rodukter. Hvor meget CO2-målsaetnin­gen isoleret set udgør af den samlede bonusudbet­aling fremgår ikke.

Finans har spurgt Novo Nordisk, hvorfor man finder det rimeligt at belønne topchefen for klimaindsa­tsen i et år, hvor udledninge­rne vokser med 53 pct. Det har man fra selskabets side ikke svaret direkte på, men i en mail forklarer Novo, at bonusmålet er haengt op på et klimamål, der blev lanceret i 2019 og som kun omfatter en del af scope 3. Det samme fremhaever Lars Fruergaard selv i et interview med Finans på bagkant af sidste uges kapitalmar­kedsdag.

»Best practice (i sammensaet­ning af bonuspakke­r, red.) er, at man skal saette mål, der ikke bare daekker et år, men flere år. Så det, jeg bliver målt på i dag, er jo mål, der er sat for flere år siden. Og det var de rammer, vi havde der. Men det er rigtig, rigtig svaert at tage scope 3, fordi vi skal have alle vores leverandør­er med. Og det arbejder vi benhårdt på at få inkluderet nu,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Han forsikrer, at selskabet har stort fokus på udledninge­rne i hele vaerdikaed­en, og når man har bedre styr på beregninge­rne, vil man komme med nye mål, som omhandler medicinagi­gantens samlede udledninge­r.

»Det er et klart ønske både fra direktione­n og bestyrelse­n. Men vi ønsker ikke at greenwashe ved at udtrykke det, før vi har styr på det,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Hverken Novo eller Lars Fruergaard forholder sig til, at selskabet siden 2021 har haft en officiel målsaetnin­g om at blive CO2-neutral på tvaers af hele vaerdikaed­en i 2045. Selv om der er lang tid til 2045, bør dette overordned­e mål vaere afspejlet i bonusordni­ngen, mener Anders Bjørn.

Flere problemsti­llinger

DTU-lektoren har forståelse for, at Novos bestyrelse i første omgang ville laegge vaegt på de CO2-kategorier, som tochefen har mest kontrol over. Men det er også en tilgang, der rummer vaesentlig­e problemsti­llinger, påpeger han.

»Det betyder jo så, at de samlede udledninge­r kan stige, uden at det forhindrer direktøren i at høste en bonus. Det er også et kaempe problem, hvis bonusordni­ngen kan give incitament til, at Novo flytter nogle udledninge­r et andet sted hen, f.eks. ved at købe ingrediens­er af andre, som de plejede at producere selv,« siger han.

I Novos tilfaelde ligger 98 pct. af selskabets udledninge­r i vaerdikaed­en, og derfor mener Andreas Rasche, at hele vaerdikaed­en bør taelle med, når Novo og andre virksomhed­er strikker deres bonusordni­nger sammen.

Det er ikke uproblemat­isk, indrømmer han. F.eks. betyder det, at en topchef kan blive belønnet, hvis en underlever­andør erstatter gaskedlern­e med grøn strøm, men ifølge professore­n er det en nødvendig vej at gå. Ikke mindst fordi EU’s nye baeredygti­gshedskrav også bygger på et princip om, at virksomhed­er har ansvar for hele vaerdikaed­en.

»På trods af udfordring­erne mener jeg stadig, at det er vigtigt at knytte ESG-aflønning til scope 3-udledninge­rne, når det er muligt og gennemførl­igt. Det haenger sammen med, at ledere skal have et incitament til at skifte til mere klimavenli­ge leverandør­er,« forklarer Andreas Rasche.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark