Jyllands-Posten

Trods Novos medvind dykkede dansk eksport i årets første måned

Januar gav et fald i den samlede eksport på 7 pct. Udviklinge­n i bl.a. Tyskland og Sverige praeger udviklinge­n, mens medicinali­ndustrien omvendt er med til at traekke den samlede udenrigsha­ndel op.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Pres på økonomien i en raekke nabolande rammer den danske eksport, som er dykket i årets første måned.

Økonomer er usikre på retningen i løbet af året for netop dansk eksport, trods at medicinali­ndustrien og isaer Novo Nordisk er med til at traekke laesset.

Danmarks Statistik har mandag udsendt tal, som viser, at den den samlede eksport af varer og tjenester faldt med med 7 pct. i januar – og nåede 160 mia. kr.

Det er det største månedlige fald for eksporten i naesten fire år.

Til gengaeld er den samlede eksport over de seneste tre måneder faktisk steget med 4,2 pct., mens importen i samme periode faldt med 2,5 pct.

Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, kalder det en skidt start på 2024 med dyk i eksporten af både varer og tjenester.

»Tjeneste-eksporten faldt i januar til det laveste niveau siden oktober 2021. Vare-eksporten

gik også lidt tilbage i januar, men holder sig stadig på et ganske højt niveau,« lyder det i en kommentar fra Allan Sørensen.

Pres på eksportmar­keder

DI’s cheføkonom peger på, at det faktisk gik rigtig godt for eksporten i 2023.

»Jeg håber, at tilbagegan­gen i januar blot var en enlig svale, og at vi får fremgang i de kommende måneder. Industrien

vurderer dog, at beholdning­en af eksportord­rer fortsat ligger på et lavt niveau,« udtaler Allan Sørensen.

DI har fokus på, at en raekke af de store eksportmar­keder i Europa melder om pres på udviklinge­n. Det har betydning, da eksporten ifølge Allan Sørensen betyder 900.000 arbejdspla­dser i dansk erhvervsli­v.

»Både Tyskland og Sverige havde økonomisk tilbagegan­g i 2023, og der var ikke meget fart på økonomien i Norge og Storbritan­nien. Vaeksten på vores europaeisk­e naermarked vil også vaere ganske svag i 2024. Eksporten er den store motor i dansk økonomi,« påpeger Allan Sørensen.

En af de sektorer med stort salg knyttet til eksporten – og isaer til de naere markeder – er modebranch­en.

I 2023 dykkede eksporten af dansk tøj med 5 pct. Det i kraft af økonomisk usikkerhed, lav forbrugert­illid og dermed pres på salget gennem dele af året i flere lande – herunder Tyskland, som er et hovedmarke­d for tøjeksport­en.

»De første måneder her i 2024 ser vi desvaerre heller ikke en vaekst i eksporten fra vores sektor, mens håbet er, at tingene vil bedre sig gennem

året,« siger adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil.

Bedre end frygtet

Dansk Erhvervs seniorøkon­om Kristian Skriver haefter sig i en kommentar til mandagens eksporttal ved, at organisati­onen over en periode trods januartall­ene alene har sporet paen vaekst i eksporten af eksempelvi­s maskiner og fødevarer. Det, mens også tjeneste-eksporten vokser.

»Det går bedre for de danske eksportvir­ksomheder, end vi havde frygtet. På trods af en svag økonomisk udvikling i Sverige og Tyskland har eksporten altså klaret sig ganske paent. Der vil gradvist igen komme vaekst i Tyskland og Sverige, og det vil blive til stor gavn for de danske eksportvir­ksomheder,« skriver seniorøkon­om Kristian Skriver.

Han understreg­er, at medicinali­ndustrien og Novo Nordisk har stor betydning og vil sikre vaekst i eksporten i 2024.

»Derudover forventer vi bredt funderet fremgang på tvaers af brancher. Det sker, i takt med at vaeksten gradvist vender tilbage på de vigtige danske eksportmar­keder,« vurderer Kristian Skriver.

 ?? ?? Den danske tøjeksport, som i fjor estimeres til at vaere nået ca. 34 mia. kr., er praeget af isaer få store markeder, som traekker laesset. Det med hovedmarke det Tyskland i front.
Foto: Liv Møller Kastrup
Den danske tøjeksport, som i fjor estimeres til at vaere nået ca. 34 mia. kr., er praeget af isaer få store markeder, som traekker laesset. Det med hovedmarke det Tyskland i front. Foto: Liv Møller Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark