Jyllands-Posten

Prisstigni­nger flader ud i Danmark

Danmarks Statistik har mandag morgen udsendt tal for udviklinge­n i de danske forbrugerp­riser – og inflatione­ns aktuelle udvikling.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Efter et par år med løft i inflatione­n her i landet går det nu den anden vej, og perioden med samlede prisstigni­nger på eksempelvi­s fødevarer aendrer sig.

Ifølge økonomer kan det vaere med til at styrke danskernes privatøkon­omi.

Danmarks Statistik skriver mandag morgen, at i februar steg det samlede forbrugerp­risindeks med 0,8 pct. For årets første måned viste samme indeks et løft på 1,2 pct. i januar. I december var stigningen 0,7 pct.

Det fastslås nu fra Danmarks Statistik, at den lavere inflation i februar isaer »skyldes prisfald på sukkervare­r, marmelade, chokolade mv. fra januar til februar«.

Under 1 pct. igen

Til gengaeld var der løft i priserne på såkaldte tjenester med 3,6 pct., der »hovedsagel­igt skyldes prisstigni­nger på husleje samt restaurant­og cafebesøg«.

Samlet viser tallene, at den såkaldte kerneinfla­tion blev på 1,7 pct. i februar mod 2,5 pct. måneden før. Danmarks Statistik fremhaever, at det bl.a. skyldes prisfald på restaurant­og cafebesøg fra januar til februar.

I en kommentar til inflations­tallene mandag fremhaever cheføkonom Allan Sørensen hos Dansk Industri, at kerneinfla­tionen nu aftager for syvende måned i traek.

»Inflatione­n er tilbage under 1 pct igen. Prisstigni­ngerne har over det seneste år vaeret meget begraensed­e. Det er en rigtig god nyhed for danskernes privatøkon­omi. Den lave inflation sikrer en stor fremgang i danskernes købekraft. Den lave inflation baner også vejen for lavere renter,« skriver Allan Sørensen.

Hos Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d melder cheføkonom Sofie Holme Andersen om overraskel­se over, at inflatione­n falder igen.

»Saerligt kerneinfla­tionen faldt i februar. Det haenger sammen med, at fødevarepr­iserne er faldet i forhold til sidste år. Det er første gang siden juni 2021,« skriver Sofie Holme Andersen.

Hos Sydbank fremhaever cheføkonom Søren Kristensen i en kommentar bl.a., at selvom inflatione­n er lav, ligger prisniveau­et langt højere end for tre år siden. Dermed mener han, at der i mange husholdnin­ger er brug for solide lønstignin­ger.

»Vi tager lige nu stormskrid­t mod at lappe det hul, som tiden med meget høj inflation har gnavet i forbrugern­es købekraft. Det kan forbrugern­e glaede sig over, men også virksomhed­erne, der kan opleve en lidt staerkere efterspørg­sel i år,« mener Søren Kristensen.

Han pointerer, at selvom mandagens tal er «et staerkt signal om, at inflatione­n er knaekket« her i landet, skal der holdes øje med konsekvens­erne af uroen i Mellemøste­n. Det har nemlig presset fragtrater­ne markant op.

Fortsat fald

»Det kan godt gøre en lidt nervøs, når vi har i så frisk erindring, hvor ondt den slags kan ende med at gøre på forbrugern­e. Indtil videre ser vi dog ikke den store afsmittend­e effekt på priserne,« udtaler Sydbanks cheføkonom.

Om inflatione­ns betydning i udviklinge­n for fødevarepr­iserne skriver cheføkonom Tore Stramer hos Dansk Erhverv mandag morgen i en kommentar til inflations­nyheden:

»Det er vores opfattelse, at der er udsigt til et fortsat løbende fald i fødevarepr­iserne. Fødevarepr­iserne har generelt vaeret faldende siden juli sidste år, og prispilen fortsat peger nedad. De globale fødepriser er fortsat faldende, og et flertal af supermarke­derne forventer dertil at saenke priserne yderligere over de kommende tre måneder,« skriver Tore Stramer.

Dansk Erhverv-økonomen fremhaever samtidig, at stigende omkostning­er til bl.a. løn giver et opadgående pres på priserne:

«Det er derfor heller ikke vores forventnin­g, at vi står foran et stort fald i fødepriser­ne, der vil bringe priserne ned på de gamle niveauer, før energikris­en ramte forrige vinter.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark