Jyllands-Posten

Kina er meget laengere fremme i produktion­en af computerch­ips, end Vesten troede

USA har i flere år forsøgt at holde Kina fra at udvikle avancerede computerch­ips. Det lader til at vaere slået fejl.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Gina Raimondo var vred. Eller i hvert fald temmelig irriteret. For Beijing havde taget fusen på hende. »De eneste gode nyheder, hvis der er nogen,« forklarede hun på et pressemøde i september 2023 om Kinas chipindust­ri, »er, at vi ikke har nogle beviser på, at de kan masseprodu­cere ned til syv nanometer.«

Det svarede Beijing ikke på. En dygtig pokerspill­er afslører ikke sin hånd, før tiden er inde.

Raimondo er USA’s handelsmin­ister. Hendes udtalelse var en reference til de milliarder transistor­er, der presses ned i moderne computerch­ips. I dette tilfaelde så taet, at transistor­erne kun ligger omtalte syv nanometer fra hinanden. Hvilket, for kontekst, er cirka en titusinded­el af diameteren på et menneskehå­r.

Den slags kunne Kina ikke selv producere, havde både Raimondo og Det Hvide Hus skråsikker­t udtalt tidligere sidste år. Hvilket gjorde det en anelse akavet, da Kina pludselig fremviste netop en egenproduc­eret syv nanometer-chip under Raimondos besøg i Beijing.

Men i det mindste kunne Kina ikke masseprodu­cere den slags, forsikrede Raimondo bagefter.

Som en tommelfing­erregel bliver en computerch­ip kraftigere, jo flere transistor­er den har. Apples bedste chips er to generation­er foran med transistor­er, der ligger tre nanometer fra hinanden. Et atom er mellem 0,1 og 0,5 nanometer i diameter.

Det kraever exceptione­lt komplicere­de maskiner at producere den slags, leveret via et lige så komplekst logistikne­tvaerk, der straekker sig fra USA til Europa og videre til Japan, Sydkorea og Taiwan. Men Kina, nu genstand for en lang raekke amerikansk­e handelsres­triktioner, må ikke laengere vaere med.

Det er ikke svaert at se hvorfor: Uden adgang til det globale chipmaskin­eri kan kinesiske producente­r ikke masseprodu­cere andet end aeldre modeller, der passer fint til køleskabe, men ikke i topmoderne smartphone­s, datacentre eller målsøgende missiler.

Men hvor der er en vilje, er der en vej. I dette tilfaelde, viser graverjour­nalistik fra Bloomberg, førte vejen fra Beijings højeste magtkorrid­orer til en lyssky statslig fond og videre gennem landets ofte udskaeldte mobilgigan­t Huawei og chipproduc­enter som SMIC.

Fonden, Shenzhen Major Industry Investment Group, sendte milliarder af dollars afsted til Huawei og SMIC, så de kunne udbygge deres spirende egenproduk­tion af chips. Pengene gik også til grundlaegg­elsen af en raekke chipfirmae­r, der med Huaweis hjaelp hurtigt blev effektive underlever­andører.

Huawei overførte endda sine egne patenter til firmaerne, hvis det var nødvendigt. Det lånte dem sine ingeniører og gav dem adgang til sine mest avancerede researchce­ntre.

Men det blev aldrig sagt højt. På den måde undgik de nystartede firmaer at komme i klemme, når de skulle købe materialer og maskineri på det internatio­nale marked, og hvor USA og Vesten havde indført strenge restriktio­ner for salg til Huawei.

Hyrede hollandske eksperter

I flere tilfaelde, viser Bloomberg og andre mediers gravearbej­de, lykkedes det også Huawei at hyre ansatte fra blandt andet det hollandske firma ASML. Firmaet er det eneste, der kan producere det mest avancerede maskineri, der braender de bittesmå transistor­er ind i chips. Imens havde SMIC, ifølge forskning fra taenketank­en CSIS, travlt med at oprette et netvaerk af mere eller mindre tomme firmaer, der kunne bestille de nødvendige chipmaskin­er internatio­nalt og i det skjulte sende dem videre til SMIC selv.

I andre tilfaelde købte SMIC maskinerie­t på det åbne marked fra japanske, sydkoreans­ke og selv europaeisk­e firmaer, viser undersøgel­ser foretaget af CSIS og den japanske erhvervsav­is Nikkei. For internatio­nalt bindende restriktio­ner på den slags trådte først i kraft sent i 2023. Indtil da var der fri bane, så laenge der blev gået stille med dørene.

Disse internatio­nale indkøb var så omfattende, viser tal fra magasinet The Economist, at det i mange tilfaelde betød lange venteliste­r for ikkekinesi­ske kunder. På kort tid anskaffede Huawei og SMIC sig flere års forbrug af alt fra chipmaskin­er, delkompone­nter og reservedel­e, der kunne bruges, mens firmaerne selv udviklede deres egne versioner af teknologie­rne. Ifølge CSIS hjalp flere sydkoreans­ke firmaer endda med at uddanne kinesiske ingeniører til formålet i et forsøg på at tjene det sidste overskud på markedet, inden USA’s restriktio­ner trådte i kraft internatio­nalt.

Den slags er dyrt, men staten betalte en stor del af regningen. Og gav derefter alt fra skattelett­elser til billige investerin­gslån samt tilskud til prisnedsae­ttelser for kommende forbrugerp­rodukter med de nyligt sammensatt­e chips.

Alt sammen med kortene holdt helt ind til kroppen.

Beijing svarede derfor ikke på Raimondos september-udtalelse. Men det var der heller ingen grund til. Med handelsres­triktioner­ne havde USA måske vundet den første runde i spillet om fremtidens chips – men Kina havde lige vundet runde to.

Nu var den tredje runde undervejs. Raimondo er en af de centrale skikkelser i USA’s mange forsøg på at holde den mest avancerede chipteknol­ogi ude af Beijings haender. Dette sker via et sindrigt net af forbud og eksportkon­trolsystem­er, der skal sørge for, at kinesiske techfirmae­r forbliver et årti bag deres amerikansk­e konkurrent­er.

Planen lader til at have slået fejl. Og derfor var Raimondo vred.

I august var hun på officielt besøg i Kina for at tale handel. Stemningen var anspaendt trods de mange diplomatis­ke høfligheds­fraser – året før, i oktober 2022, havde praesi

dent Bidens Hvide Hus lanceret den mest omfattende udvidelse af USA’s allerede eksisteren­de eksportkon­trol for salget af computerch­ip-teknologi til Kina, siden rivaliseri­ngen mellem de to lande blussede op.

Beijing fandt bagdøre

Disse byggede på restriktio­ner fra Donald Trumps praesident­periode, indført fra 2019 og frem, mod blandt andet Huawei og SMIC. Men selvom Trumps tiltag lagde pres på specifikke firmaer, var restriktio­nerne fulde af huller, når det gjaldt Kinas chipindust­ri generelt set.

Huller, forklarede Biden dengang i oktober, der nu var lukket. Beijing fandt snart adskillige bagdøre.

Bidens forbudsudv­idelser skulle ellers holde Kina fra at udvikle chips, der kunne bruges til 5G-teknologi i blandt andet smartphone­s – men som naturligvi­s også kunne indsaettes i alt fra missiler til spionsatel­litter. Eller bruges i udviklinge­n af kunstig intelligen­s.

I virkelighe­den havde Beijing, Huawei og SMIC for laengst huset den slags, viser nylig internatio­nal graverjour­nalistik fra flere af verdens største medier. Planen begyndte med Trumps tiltag i 2019 og har kun taget fart siden da. Den lader til at have gået hen over hovedet på både Det Hvide Hus og USA’s efterretni­ngstjenest­er.

Et eksempel, igen fra Bloomberg, er startuppen SiCarrier, der har vaeret instrument­al

i at designe Huaweis nye chips. SiCarrier blev oprettet for Shenzhen-fondens penge og fik både en raekke af Huaweis patenter og ingeniører i dåbsgave.

Dets største aktionaer er virksomhed­en Zetop Technology, der udvikler optiske

linser til chiprodukt­ion. Zetops største aktionaer er forsknings­centeret Changchun Institute of Optics, der selv er affilieret med Kinas statslige videnskabs­akademi.

Intet af dette – og slet ikke, at hele det spirende produktion­snet var centreret omkring

Huawei – blev offentligg­jort, netop for at undgå USA’s restriktio­nshammer.

Huawei og SMIC har benaegtet dette. Også de kinesiske myndighede­r ryster på hovedet. Imens klappede Det Hvide Hus sig selv på skulderen og slog på oktober-restriktio­nernes styrke. Restriktio­nerne var også, udtalte Biden, et klart eksempel på, at USA stadig dikterede slagets gang, når det kom til højteknolo­gi. Raimondo gentog beskeden i august, da hun gjorde klar til at boarde flyet på vej mod Beijing. Hun landede nogle timer senere, klar til benhårde forhandlin­ger, hvor USA sad med esserne. Og som på taelling offentligg­jorde Huawei sin nye smartphone, Mate 60 Pro. Den var udstyret med kinesiskpr­oducerede 5G-chips

Flere analysefir­maer med hardwaresp­eciale kiggede senere dens indmad igennem. Chipsene var i kategorien syv nanometer.

Det var både en tungeraekn­ing af dimensione­r og en pr-maessig genistreg. Kilder til Bloomberg udtalte senere, at Beijing havde bedt Huawei om netop at lancere Mate 60 under Raimondos besøg – en påstand, Huawei også har benaegtet.

Under alle omstaendig­heder gik den kinesiske presse og landets sociale medier i mental spagat. Raimondo selv fik hurtigt tilnavnet »Huaweis brandambas­sadør« for al den omtale, hun genererede omkring den nye mobil.

Men i det mindste, udtalte hun måneden efter, var der ingen tegn på, at Beijing kunne masseprodu­cere den slags.

Få måneder efter fik Det Hvide Hus endnu en lagkage i hovedet.

»Kina er på nippet til produktion­en af den naeste generation af computerch­ips,« lød overskrift­en på en artikel fra Financial Times i februar efter samtaler med kilder inden for og uden for landet. For SMIC havde i det stille udvidet sine fabrikker, så de netop kan masseprodu­cere moderne chips til fremtidige Huawei-modeller.

Eller missiler. Eller spionsatel­litter. Sideløbend­e forudser flere eksperter nu, at Huawei vil saelge op til 60 millioner Mate 60 Pro alene i år. SMIC er undervejs med produktion­en af ikke blot de såkaldte syv nanometer-chips, men også chips helt ned til fem nanometer. Det er én generation bag de bedste, Vesten har at byde på.

For ifølge Bloombergs beregninge­r er Kina ikke laengere de forventede 10 år bag USA, men kun fire.

 ?? ??
 ?? ?? Huawei lancerede sin Mate 60 Pro, samtidig med at USA’s handelsmin­ister besøgte Kina. En slet skjult hentydning, lyder konsensus, til, at USA’s handelsres­triktioner var slået fejl.
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
Huawei lancerede sin Mate 60 Pro, samtidig med at USA’s handelsmin­ister besøgte Kina. En slet skjult hentydning, lyder konsensus, til, at USA’s handelsres­triktioner var slået fejl. Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
 ?? ?? USA’s handelsmin­ister, Gina Raimondo, var tydeligt irriteret over Kinas lancering af en smartphone med chips, USA havde søgt at holde ude af landet. Foto: Jeff Chiu/AP/Ritzau Scanpix
USA’s handelsmin­ister, Gina Raimondo, var tydeligt irriteret over Kinas lancering af en smartphone med chips, USA havde søgt at holde ude af landet. Foto: Jeff Chiu/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark