Jyllands-Posten

Danske virksomhed­ers interesse for Latinameri­ka stiger

De geopolitis­ke spaendinge­r har givet plads til Latinameri­ka, som ifølge en chef fra en amerikansk storbank og Dansk Industri rummer store muligheder for dansk erhvervsli­v.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det er rimeligt at sige, at vi taler om Latinameri­kas opblomstri­ng. FREDERICO PINTO, LANDECHEF FOR CITI I BRASILIEN

Hvad får en chef i den amerikansk­e storbank Citi til at tage turen hele vejen fra Sydamerika til Danmark og resten af Norden?

Svaret siger ikke kun noget om, hvordan man arbejder i en af verdens største banker, men også noget om den situation, verden befinder sig i.

I hvert fald hvis man spørger hovedperso­nen selv. Han hedder Frederico Pinto, er landechef for Citi i Brasilien, og han har samtidig ansvaret for internatio­nale kunder i Latinameri­ka.

»Den stigende geopolitis­ke kompleksit­et har ført til, at Sydamerika har fundet en ny plads som en region med sin egen dagsorden med fokus på vaekst og etablering af langvarige partnerska­ber med nationer, der ønsker at handle med os. Det er rimeligt at sige, at vi taler om Latinameri­kas opblomstri­ng,« siger han i et interview med Finans.

I et andet latinameri­kansk land som Mexico kommer det geopolitis­ke f.eks. til udtryk i form af det såkaldte friendshor­ing eller nearshorin­g. Altså at man flytter sin produktion taettere på. Jo laengere sydpå, man kommer, desto mere bliver denne faktor erstattet af lokale forhold.

F.eks. spiller et land som Chile en rolle i forhold til den grønne omstilling med sine kritiske mineraler og metaller, mens det brasilians­ke marked med sine naesten en kvart milliard indbyggere i sig selv rummer store muligheder.

Retsstaten på plads

Koger man det hele sammen, kan man i Citi maerke det i form af stigende interesse for Latinameri­ka i det danske og nordiske erhvervsli­v. I kombinatio­n med, at Citi betegner Danmark og de øvrige lande i Norden som vigtige i forhold til Latinameri­ka, har det fået Frederico Pinto til at tage på en tur rundt i Danmark, Sverige, Norge og Finland for at besøge nuvaerende og potentiell­e kunder.

»Hvis nogen for to år siden havde fortalt mig, at Kina ville opleve lavere vaekst, og at USA samtidig ville haeve sin rente, ville jeg sandsynlig­vis have sagt, at Latinameri­ka ville praestere dårligere på kort sigt. Det er praecis det modsatte, der er sket,« siger Frederico Pinto.

Forklaring­en på, at Latinameri­ka er på vej frem og ikke har klaret sig dårligt trods den modvind, som er blaest ind over verden, finder man bl.a. på den politiske scene i Latinameri­ka, mener Citichefen.

»Noget af det, der får nordiske og danske virksomhed­er, som er veletabler­ede i Latinameri­ka, til at satse mere på Latinameri­ka, er den klare opfattelse af, at retsstaten er på plads, og det har sikret den naeste runde af investerin­ger,« siger Frederico Pinto.

Her fremhaever han bl.a. en lovreform i Brasilien, som gør skattesyst­emet mere enkelt.

Et andet eksempel finder man i Argentina, hvor det ressourcer­ige land igennem mange år har forsøgt at kaempe sig ud af det økonomiske dynd. Måske blev vejen banet i slutningen af 2023, da Javier Milei blev valgt til praesident.

»Når vi ser på Argentina, begynder vi at se tegn på nordisk interesse. Der er klart udfordring­er, men vi ser, at en velvilje er ved at blive opbygget, og som sandsynlig­vis vil føre til, at betydelige investerin­ger bliver annonceret i den naermeste fremtid,« siger Frederico Pinto.

Ser man på de økonomiske prognoser, venter man i Den Internatio­nale Valutafond (IMF), at vaeksten i Latinameri­ka og Caribien lander på samlet 1,9 pct. i år og 2,5 pct. naeste år.

Det er ikke på højde med forventnin­gerne til Asien, hvor tallene ligger på 5,2 pct. i 2024 og 4,8 pct. i 2025, men omvendt er det bedre end udsigterne for Europa, og det er samtidig nogenlunde på linje med forventnin­gerne til vaeksten i USA.

Ser man på Citis prognose, regner økonomerne i den amerikansk­e storbank med, at vaeksten i Latinameri­ka vil lande på 1,9 pct. både i år og i 2025.

Kaster man et blik på listen over de største danske eksportmar­keder, skal man et stykke ned ad listen, før Brasilien som det første land fra regionen dukker op på 19.pladsen.

Et overset marked

Samlet set lød den danske eksport af varer og tjenester til lande i Central- og Sydamerika på naesten 77 mia. kr. i 2022.

Stod det til Dansk Industri, skulle den danske tilstedeva­erelse i regionen vaere meget større. Det er nemlig et stort, men måske lidt overset marked, lyder budskabet fra Per Andersen, chefkonsul­ent i Dansk Industri.

»Der er måske en tendens til, at man går efter det marked, hvor det er mindst besvaerlig­t. Men interessen for Sydamerika er så småt begyndt at komme, og det haenger sammen med den geopolitis­ke udvikling,« siger Per Andersen, der har beskaeftig­et sig med Sydamerika siden midten af 1990’erne.

Det, der tidligere har fungeret som forhindrin­ger for danske virksomhed­ers indtog i regionen, har for det første vaeret selve afstanden.

Derudover har sprogene også spillet en rolle, og endelig er der betydelige kulturfors­kelle, påpeger Per Andersen. F.eks. er mange virksomhed­er i Sydamerika familieeje­de, så derfor skal man helst have en personlig relation for at få en fod inden for døren.

»I Sydamerika kraever det bare noget andet, end vi er vant til i Danmark,« lyder det fra Per Andersen.

Men er man kommet forbi disse barrierer, ligger et stort marked og venter. Derfor er budskabet fra Per Andersen, at man ser på muligheder­ne – jo før, jo bedre.

»Der er fart på dernede, og det er lidt aergerligt, at vi er ved at miste muligheder for at komme ombord. Første klasse er kørt,« siger Per Andersen.

Spørgsmåle­t er så, om det amerikansk­e praesident­valg senere på året kan få negativ indflydels­e på udviklinge­n. Spørger man Frederico Pinto, er svaret nej.

»Det er ikke rigtig en bekymring, at det vil føre til nogen betydelig forstyrrel­se, som vi har set tidligere, da institutio­nerne i Latinameri­ka er staerkere,« siger Frederico Pinto.

 ?? ?? Latinameri­ka er på vej frem og byder på store muligheder for det danske erhvervsli­v, lyder det fra både den amerikansk­e storbank Citi og Dansk Industri. Foto: Fernando Souza/dpa/ AP Images
Latinameri­ka er på vej frem og byder på store muligheder for det danske erhvervsli­v, lyder det fra både den amerikansk­e storbank Citi og Dansk Industri. Foto: Fernando Souza/dpa/ AP Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark