Jyllands-Posten

En mand skyldte 55 øre, men nu fik Skat ham

Skat gjorde i tirsdags en fangst af de store. For der skal vaere orden i sagerne.

-

Så gik den ikke laengere for en mand fra Nyborg, der som barn muligvis både huggede et aeble og tog en femmer fra mors pung.

Skat fik ham i tirsdags. Manden fra Nyborg, der som barn muligvis både sløsede med at vaske haender og skifte underbukse­r, kan nu gå og taenke over, hvordan det føles at snyde faelleskas­sen – og blive opdaget.

I eftersomme­ren 2022 køber han en bil – her sker udåden. Han betaler grøn ejerafgift 15. september. Ikke 14. september som forlangt. Altså går han i 24 timer og saetter sig ud over loven. Snyder faelleskas­sen.

Hvem ved, om han som barn også snød juleaften og havde en ekstra mandel i lommen? Det kan ikke afvises.

Manden fra Nyborg er muligvis den beregnende type, der traekker betalingen til kagekassen i skakklubbe­n til sidste øjeblik, men gerne tager et meget stort stykke smørkrans.

Typen, der får en anden til at laegge carport til vejfesten ved at blive vaek fra planlaegni­ngsmødet. I den kyniske hensigt at kunne saette sig under en andens carport den anden fredag i august og tage del i noget, der begynder som en grillaften og hen ad 02-tiden er blevet til en oktoberfes­t – men altså på en andens matrikel.

Manden kan simpelthen vaere et dårligt menneske. Måske samler han ikke op efter sin hund, når den skider på fortovet, og ingen ser det. Hvis han har hund. Vi ved det ikke. Men nu er spillet i hvert fald ude for ham. Skat slog til sidste tirsdag. Manden åbnede sin eBoks, muligvis uden at have børstet taender, måske lugtede han grimt ud af munden, i hvert fald var han uforberedt.

Dér var beskeden fra Skattestyr­elsen.

ham med den for sene betaling af grøn afgift og ikke mindst konsekvens­erne:

Hvis han ikke senest 15. marts betaler de 55 øre, som Skat har beregnet, at han skylder i rente på restancen fra 14. til 15. september

2022, bliver det for alvor slemt for ham.

Manden fra Nyborg brugte først 33 minutter i telefonkø

Skat konfronter­ede

for at få at vide af Skat, om politiet var på vej ud til ham for at klippe nummerplad­erne. Så opgav han. Dagen efter brugte han 21 minutter. Så kom han igennem. Han fik det venlige svar af en medarbejde­r i Ringkøbing, at de 55 øre ville gå videre til inddrivels­e hos Gaeldsstyr­elsen, hvis han ikke betalte, og at det samme havde vaeret gaeldende, hvis han havde skyldt 1 øre.

en mail, muligvis i flovhed over at vaere blevet opdaget. Du kender sikkert typen, der prøver at dulme samvittigh­eden over at have kørt uden lys på cyklen eller nappet et stykke bland-selv-slik i Kvickly ved at dele sin ugerning med andre. Som om det uordentlig­e så bliver mindre uordentlig­t. Men det kan godt have vaeret hans aerinde. Han medsendte dokumentat­ion for sin misgerning, og det peger i retning af, at han søgte noget syndsforla­delses-agtigt.

Men han kunne tro nej, ku’ han.

Her går en mand rundt i Nyborg og skylder 55 øre til os andre, til sygehusene, til centraladm­inistratio­nen, til vore børns skoler, og så tror han, at man kan gemme sig

Manden sendte så mig

bag snak om emsighed og latterligh­eden i digital gaeldsindd­rivelse af 55 øre for ikke at tale om 1.

Så jeg fortalte ham to ting. Lige op i ansigtet.

Han skulle for det første ikke tro, at han kunne indynde sig hos mig ved at tale skidtsnak om Skat. Skat kører som et schweizeru­r. Skat sørger for, at alle betaler det, de skal, til faelleskas­sen, og at der ikke ved en fejl bliver lukket 12,3 mia. kroner ud af bagdøren til en type som Sanjay Shah, og at man ikke anvender ubrugelige it-systemer til at kradse restancer ind, så staten, os, i 2013 havde 86,3 mia. kroner ude at svømme.

Manden åbnede sin e-Boks, muligvis uden at have børstet taender, måske lugtede han grimt ud af munden, i hvert fald var han uforberedt. ANDERS HEIDE MORTENSEN

han vide, at maend som ham spreder tvivl om, hvorvidt vi faktisk lever i det bedste af alle lande på Jorden, eller om noget er gået hen og blevet så grotesk, at man burde få nogen til at skrive om det. For eksempel inddrivels­e af 55 øre.

Han skulle vide, at nogen så kan begynde at reflektere og stille spørgsmål. Og det kommer der ikke noget godt ud af. Jeg tror, at han forstod. Der har i hvert fald ikke vaeret flere mails fra Nyborg.

For det andet skulle

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark