Jyllands-Posten

»En forretning bliver ikke skabt på mit kontor. Den bliver til ude i virkelighe­den«

Carsten Jensen, der har vaeret topchef inden for faergefart i en årraekke, leder med inspiratio­n fra sin ungdomstid som ishockeysp­iller. For ham er det vigtigt, at alle kaeder i organisati­onen spiller sammen.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Carsten Jensen voksede op taet på ishockeyha­llen i Frederiksh­avn. På den polerede is var han en teknisk begavet angriber, som opnåede at optraede på forskellig­e ungdomslan­dshold.

Men selv om talentet rakte langt, laerte han hurtigt, at solopraest­ationer ikke gjorde det alene. Det afgørende var, at kaederne på isen fungerede som en enhed.

Som topleder har han haft samme tilgang. For at han kan praestere bedst muligt skal alle kaeder i organisati­onen spille sammen.

»En forretning bliver ikke skabt på mit kontor. Den bliver til ude i virkelighe­den,« siger Carsten Jensen.

Alle led skal fungere

Han er nysgerrig på mennesker. Hvilket kommer til udtryk under interviewe­t til dette portraet. For samtalen begynder med, at han stiller spørgsmåle­ne.

Som adm. direktør i seks år i Molslinjen var det vigtigt for Carsten Jensen at tale med kaptajnen på faergen, med baristaen, som bryggede kaffe på passagerda­ekket, med det personale, der guidede bilister rundt til parkering på bildaekket, og med den mester, der fik maskinerne til at bringe de store katamarane­r i havn. Dertil kom møder med bestyrelse og ejerskab.

Hans interesse for mennesker og for, hvad de i faellesska­b evner at praestere, fik ham tidligt i karrieren til at skifte fra finanssekt­oren til branchen for passagertr­ansport:

»Her skal alle led i vaerdikaed­en fungere første gang. For man kan ikke saelge den samme billet to gange. Der er kun ét forsøg til at gøre kunderne tilfredse.«

Først handlede det i 10 år om luftfart med leder- og chefstilli­nger inden for SAS. Herefter valgte han saltvandsv­ejen med lederstill­inger i 11 år inden for rederi- og logistikvi­rksomheden DFDS. Her havde han med bopael i London ansvar for faergetraf­ik i den engelske kanal.

I 2016 sluttede han i DFDS for at skifte til Molslinjen. Her var han adm. direktør i seks år. Siden december 2022 har han vaeret bestyrelse­sformand for Molslinjen. En post, der haenger uløseligt sammen med, at han er adm. direktør i Nordic Ferry Infrastruc­ture. Det selskab, som er ejet af kapitalfon­den EQT, er en slags storebror for et faergerede­ri i såvel Danmark som Norge, nemlig henholdsvi­s Molslinjen og Torghatten.

Han fik en chance

Inden for disse selskaber drives forskellig­e faergerute­r. Herhjemme er det foruden Odden-Aarhus faerger til blandt andet Bornholm, Helsingbor­g og Samsø.

Med andre ord sidder han i karrierens højeste position. Men dermed er han også kommet laengere vaek end nogensinde fra kaptajnen, baristaen og maskinmest­eren. Hvorfor? Blev han fristet af en lønforhøje­lse?

»Det er skruen uden ende, hvis løn bliver den vigtigste motor i en karriere,« svarer han afvaebnend­e og uden at afsløre, hvad han tjener.

»Jeg skiftede job, fordi jeg fik en chance, som jeg ikke kunne sige nej til.«

Carsten Jensen har som topchef i Nordic Ferry Infrastruc­ture ansvar for, at hver enkelt faergefart bliver en bedre forretning på top- og bundlinje, samtidig med at der sker en grøn omstilling af virksomhed­en. Han naevner som eksempel, at ambitionen er, at der sejler eldrevne faerger mellem Odden og Aarhus i løbet af 2027-2028.

Disse faerger skal have plads til omtrent samme antal biler som de nuvaerende faerger, der sejler på marinedies­el. Det vil sige flere end 400 biler.

Da det tages for givet, at stadig flere biler kører på strøm, skal der på faergerne vaere adgang til elladere.

»Jeg ser faergefart­en som en baerende søjle i Nordens infrastruk­tur,« siger han.

Dyrkede Sweet og Slade

Carsten Jensen voksede op i Frederiksh­avn med en far, som var smed, mens moren som hjemmegåen­de tog sig af børnene. Det var Carsten Jensen og hans søster.

»Jeg er sikker på, at den tryghed, som jeg oplevede i hjemmet og i barndommen i det hele taget, har skaerpet min lyst til at opsøge udfordring­er,« siger han.

Mens han boede i Frederiksh­avn, var ishockey og fodbold det vigtigste. Desuden fulgte han med i den musik, der blev spillet i radioen og udgivet på lp og kassettebå­nd. På vaerelset hang en overgang plakater med svenske Abba og engelske Slade og Sweet. Siden blev amerikansk­e Bruce Springstee­n en favorit.

Da han flyttede til Aarhus for at studere, var det slut med at dyrke ishockey på samme niveau som tidligere. Interessen for musik holdt ved, og et af de navne, som han stadig dyrker, er den engelske duo Everything But The Girl, som i 2023 udgav albummet ”Fuse”.

»Siden de to kom frem i begyndelse­n 1980’erne, har de formået at udgive god musik, og det er lidt af en praestatio­n at holde sig relevant over så lang tid,« konstatere­r han.

Carsten Jensen bor i Aarhus-bydelen Risskov sammen med sin hustru gennem 23 år, Barbara Jensen, der er ansat i Arla Foods Ingredient­s. Deres søn, 18-årige Henry, studerer økonomi og finans på et universite­t i Milano.

Når sønnen kommer på besøg, danner han gerne en madlavning­sduo med sin far.

»Så laver vi, hvad jeg vil kalde drengemad,« siger Carsten Jensen.

»Blandt andet har vi eksperimen­teret med forskellig slags rørt tatar, med chips og med forskellig­e varianter af hotdogs.«

 ?? ?? Som adm. direktør i Nordic
Ferry Infrastruc­ture er Carsten Jensen optaget af faergerede­rier i både Danmark og Norge, heriblandt Molslinjen, som han tidligere var chef for. Foto: PR
Som adm. direktør i Nordic Ferry Infrastruc­ture er Carsten Jensen optaget af faergerede­rier i både Danmark og Norge, heriblandt Molslinjen, som han tidligere var chef for. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark