Jyllands-Posten

Naboer er parate til at acceptere kaempe solcellean­laeg, hvis de får en skov

Borgere kommer med alternativ til kaempe solcellean­laeg ved Hadsten.

- JEPPE RAFN Jyllands-Postens Lokalavise­r jeppe.rafn@jyla.dk

Hvis der nu absolut skal etableres en kaempe solcellepa­rk ved Hadsten, så lav det i en kombinatio­n med skovrejsni­ng.

Sådan omtrent lyder budskabet i et høringssva­r til Favrskov Kommune i forbindels­e med projektopl­aegget ”Solcellean­laeg mellem Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten”.

Saerligt borgere i Nørre Galten har laenge vaeret på barrikader­ne over for det 300 hektar store solcellean­laeg, som de mener er alt for markant og vil have negative konsekvens­er for, at lokalområd­et kan udvikle sig og vaere et attraktivt område at bosaette sig i.

Manden bag høringssva­ret, Per Hessellund Laursen fra Nørre Galten, foreslår at reducere solcellean­laegget til 200 hektar og plante skov i de resterende 100 hektar.

»Hvis vi nu skal have de her solceller, så lad os lave noget fedt med skov og rekreative muligheder. Beboere i den nordlige del af Hadsten har ikke så meget at bevaege sig ud i, og det vil helt sikkert også vaere attraktivt for Nørre Galten at få et ordentligt stykke skov med stier til gang og løb og eventuelt at køre på mountainbi­ke,« siger Per Hessellund Laursen.

Folkelig opbakning

Han har lavet en skitse, hvor den vestlige del af det planlagte solcellean­laeg er erstattet af skov, således at beboerne i Nørre Galten og Hadsten slipper for at skulle kigge ud på uendelige raekker af solcellepa­neler.

Per Hessellund Laursen mener ikke, at det planlagte beplantnin­gsbaelte rundt om anlaegget vil afskaerme det ordentligt for indkig.

»Jeg har kun fået positive tilbagemel­dinger på forslaget om skovrejsni­ng i kombinatio­n med solceller. Folk herude i Nørre Galten og folk i Hadsten synes, det er en fantastisk idé, så hvis kommunen ønsker et solcellepr­ojekt med folkelig opbakning, bør de kigge på det.«

Per Hessellund Laursen praesenter­ede sit forslag på et privat borgermøde i Nørre Galten, der blev afholdt efter et stort kommunalt borgermøde i Hadsten om solcellean­laegget.

Efterfølge­nde har 145 borgere fra Nørre Galten og

Hadsten i løbet af få dage skrevet under på forslaget, der er sendt som høringssva­r til Favrskov Kommune.

Den anlagte skov skal have biodiversi­tet, dyreliv, klima og rekreative mål for øje og vil bidrage til kommunens planer om at rejse en masse skov i de kommende år.

»Jeg sidder i kommunens grønne råd og ved herfra, at vi har udfordring­er med at rejse skov,« siger Per Hessellund Laursen.

Grøn pulje

Han forestille­r sig, at skovrejsni­ngen kan finansiere­s med midler fra den grønne pulje, som udvikleren af solcellean­laegget skal betale. Med et anlaeg på 200 hektar vil den grønne pulje blive på omkring 20 mio. kr.

Ud over det omtalte høringssva­r fra Per Hessellund Laursen har han sammen med andre borgere fra Nørre Galten indsendt et andet høringssva­r, hvor de siger ”nej tak” til det planlagte solcellean­laeg på 300 hektar.

En stor del af beboerne i landsbyen er modstander­e af at få en solcellepa­rk i baghaven, og 99 borgere fra Nørre Galten har skrevet under på dette høringssva­r, fortaeller Per Hessellund Laursen.

 ?? ?? Det oprindelig­e solcellean­laeg på 300 hektar er indrammet med hvidt. Det reducerede anlaeg er indtegnet med rødt, og den foreslåede skov er markeret med grøn skravering.
Det oprindelig­e solcellean­laeg på 300 hektar er indrammet med hvidt. Det reducerede anlaeg er indtegnet med rødt, og den foreslåede skov er markeret med grøn skravering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark