Jyllands-Posten

Anklageskr­ift afslører uhyggelige gerninger mod kvinde på plejehjem

En 60-årig mandlig sosu-hjaelper står tiltalt for vold og voldtaegts­forsøg i sager, der er spredt ud over adskillige aarhusians­ke plejehjem. Aarhus indfører nu et tiltag, der måske kan forhindre, at at andre kan stå over for det, en kvinde i 60’erne genne

- HENRIK PHILIP HARE Henrik.P.Hare@jp.dk

En 60-årig mandlig sosuhjaelp­er skal tirsdag for retten i en sag om en angiveligt mareridtsa­gtig periode i en kvindes liv på plejehjemm­et Jasminvej i Aarhus fra oktober 2022 til april 2023.

Anklageskr­iftet mod manden rummer dog også to punkter om voldssager begået på andre plejehjem i Aarhus Kommune to år forinden. Og det grundlaegg­ende spørgsmål om, hvordan det kunne gå til, bliver nu besvaret med aendringer, som kommunen tror kan forhindre en gentagelse.

Den tiltaltes advokat, Henrik Hougaard, har over for andre medier gjort det klart, at den 60-årige sosu-hjaelper naegter sig skyldig.

Sagen begynder for år tilbage på anden juledag 2020, da manden var på arbejde på Demenscent­rum Århus. Her er han tiltalt for at have slået en på det tidspunkt 71-årig beboer med både flad og knyttet hånd, så beboeren efterfølge­nde havde »en blodansaml­ing over venstre kindben, et kradsemaer­ke over venstre øjenbryn og en hudafskrab­ning på venstre skinneben«.

Slår med flad hånd

Halvanden måned senere går det angiveligt galt igen. Denne gang med en kollega på et andet plejehjem, Thorsgaard­en, som offer. Ifølge tiltalen slår den mandlige sosu-haelper kollegaen med flad hånd omkring kl. 2.30 om natten.

Og der kunne sagen måske vaere stoppet. Det gør første del af anklageskr­iftet i hvert fald.

For efter at den flade hånd angiveligt rammer kollegaen, bliver manden politianme­ldt, og kommunen fyrer ham.

Men i sommeren 2023 bliver der tilføjet to sider til anklageskr­iftet, der beskriver kvinden på Jasminvejs mareridt. Og det er her, sagen når et niveau, der i dag får forvaltnin­gschef for AEldre- og Omsorg, Heidi Have, til at se »med stor alvor« på den som en »meget ulykkelig sag«. Og det er her, årsagen til, at kommunen indfører nye tiltag, skal findes.

For den 60-årige sosuhjaelp­er fortsatte i faget og skaffede sig et job på et tredje aarhusians­k plejehjem, Jasminvej.

Og på adskillige nattevagte­r mellem den 10. oktober 2022 og den 25. april 2023 udsaetter han ifølge anklageskr­iftet en kvindelig beboer, der på tidspunkte­t var i start-60’erne, for gentagne voldtaegts­forsøg, blufaerdig­hedskraenk­else og andet seksuelt forhold end samleje og begår tjenestemi­sbrug.

Anklageskr­iftet beskriver i yderligere detaljer de seksuelle kraenkelse­r, og hvordan offeret »flere gange modsatte sig handlinger­ne, hvor tiltalte blandt andet fastholdt hende ved at tage fat i hendes haender«.

»Jeg vil gerne udtrykke min dybeste sympati og medfølelse over for de ofre og medarbejde­re, der har vaeret udsat for de forfaerdel­ige handlinger,« lyder det som det første i en skriftlig kommentar fra forvaltnin­gschef for AEldre- og Omsorg, Heidi Have, efter at Jyllands-Posten har rettet henvendels­e.

Brodne kar

Henvendels­en drejer sig dog mere specifikt om, hvordan den 60-årige sosu-hjaelper – ifølge anklagen – kunne begå vold på to af kommunens plejehjem og blive fyret, men uden en afklaring på sagen og frifindels­e tage arbejde inden for samme felt i samme kommune.

I forvaltnin­gen har de stillet sig selv det samme spørgsmål. Og svaret er, at fordi mandens sag lå hen i retssystem­et i de mellemligg­ende år, og han derfor endnu ikke var dømt og udstyret med en plettet straffeatt­est, der ville vaere dukket op ved ansaettels­e, opdagede man det ikke på Jasminvej.

»Vi må konstatere helt generelt, at der er brodne kar, som formår at snyde vores forstander­e og system, når de bliver ansat,« lyder det i det skriftlige svar fra Heidi Have.

En mulig genvej har for eksempel vaeret, at en ansøger blot har kunnet slette et problemati­sk punkt på sit cv og dermed undgå at få tjekket referencer fra den arbejdspla­ds. Men efter at relevante fagforenin­ger har godkendt idéen, indfører Sundhed og Omsorg i Aarhus nu et referencer­egister, hvor grove pligtforsø­mmelser vil optraede, så man ikke kan slippe vaek fra dårlige sager lige så let.

Louise Have mener, at det »kan forhindre, at vi ser gengangere i disse alvorlige sager«.

Registeret involverer ikke andre kommuner, endsige andre områder af kommunen endnu i hvert fald. Forvaltnin­gen holder dog fast i, at der er tale om at »stramme skruen yderligere« i for eksempel tilfaelde, hvor en dom endnu ikke er afsagt.

»Der er tale om én persons handling, som vi har politianme­ldt. Grov pligtforsø­mmelse som vold mod beboere og personale er på ingen måde hverdag og gør dybt indtryk på alle,« lyder det uddybende fra Heidi Have.

Anklagemyn­digheden vil, ud over at gå efter en faengselss­traf af den tiltalte, have manden udvist af landet. Desuden er det specificer­et, at anklageren vil have manden frakendt retten til at udøve virksomhed som socialog sundhedshj­aelper og i øvrigt tage syge eller andre sårbare i pleje.

Jeg vil gerne udtrykke min dybeste sympati og medfølelse over for de ofre og medarbejde­re, der har vaeret udsat for de forfaerdel­ige handlinger. HEIDI HAVE, FORVALGTNI­NGSCHEF FOR AELDRE- OG OMSORG, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? En 60-årig SOSU-hjaelper er anklaget i flere sager om overgreb mod beboere på aarhusians­ke plejehjem. Manden naegter sig skyldig. Arkivfoto
En 60-årig SOSU-hjaelper er anklaget i flere sager om overgreb mod beboere på aarhusians­ke plejehjem. Manden naegter sig skyldig. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark