Jyllands-Posten

75 år med Anders And: Hvad gør ham til så staerkt et brand?

Anders And-bladet fylder 75 år. Hvad gør Anders And og co. til så staerkt et brand, at det kan leve 75 år, og stadig samle generation­er? En del af det, er at Andeby kan perspektiv­eres til virkelighe­den.

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

Han er anden, der ikke vil dø. Og han lever af at vaere en tegneserie­figur, vi kan se os selv i.

Anders And fylder 75 år og har overlevet mange fiktive figurer. Hos Laila Jerming Graf er Anders And bogstaveli­gt talt flyttet ind.

Hun er nemlig donaldist en dedikeret Andeby-fan.

Man møder den første Anders And-figur allerede på gårdsplads­en hjemme hos Laila Jerming Graf, der bor lidt uden for Hammel.

Samlingen startede, da hun var 15 år og er i dag vokset ud af det 70 kvadratmet­er store rum dedikeret til Anders And og vennerne.

Figurer, spil, malerier og stakkevis af Anders And-blade og Jumbobøger er samlet i det østjyske hjem. For Laila Jerming Graf handler det om altid at jagte det naeste samleobjek­t.

»Jeg er jo fuldstaend­ig crazy,« siger hun og viser et regneark over samlingen.

Røde og grønne farver markerer, hvad hun mangler. Eksempelvi­s har hun samtlige Anders And-blade og Jumbobøger udgivet i Danmark. Nogen skal dog skiftes ud, andre mangler hun enkelte oplag af.

Hun er i øvrigt formand for Dansk Donaldist-Forening. Det vender vi tilbage til.

Først:

Hvad gør Anders And og Andeby til så staerkt et brand, at det kan fascinere generation­er og overleve i 75 år?

»Det afspejler samfundet pakket ind i en laekker form. Anders And er både det vaerste og det bedste ved mennesker; doven, krakilsk og på tvaers, men på samme tid viser han omsorg for sine nevøer,« siger Laila Jerming Graf.

Det første Anders And-blad udkom i Danmark d. 1. marts 1949.

En fiasko, vi frygter at blive

Jakob Stegelmann, der isaer er kendt som redaktør og vaert på DR-programmet Troldspejl­et, er ikke i tvivl om, hvorfor Anders And er så staerk en figur.

»Anders And og co. er en

hjørnesten i dansk kultur,« siger han.

Hvorfor lige Anders And? »Han er et billede på et sammensat menneske, der laver fejl, som får vores egne fejl til at se acceptable ud. Han er en perspektiv­ering af vores jagt på succes og på et

godt liv, fordi han er den fiasko, de fleste af os frygter at blive,« siger Jakob Stegelmann.

Ifølge ham får man ved at laese Anders And-bladet også nogle provokeren­de verdensbil­leder: »Det tvinger dig til at se i øjnene, at verden er komplicere­t.«

Det er, ifølge Jakob Stegelmann, hele Andeby-universet, vi kan spejle os i:

»Onkel Joakim er et absurd billede på rigdom. I Danmark beundrer vi rige mennesker, men kan på samme tid ikke rigtig holde dem ud. Han er en bizar figur, der et billede på nogle rige maend, som opfører sig excentrisk, og som vi ikke rigtig har respekt for selvom de har magt.«

Enslydende kommer det fra redaktør på Anders Andbladet, Svend Skytte, om anden i sømandsskj­orte: »Han har nogle uheldige mennesketr­aek, som vi kan spejle os i, mens han også er fuld af kaerlighed til dem omkring ham.«

Vi kan altså se os selv, når vi

ser Anders And. Det er noget af det, der gør, at bladet, ifølge Svend Skytte, har over 200.000 laesere ugentligt over 18 år - og formodentl­igt cirka det samme antal under 18 år.

Hvor ligger Andeby?

»Andeby ligger i Danmark.« ’

I hvert fald hvis man spørger en dansk Anders Andblads laeser, mener Jakob Stegelmann og Svend Skytte.

»Hvis du sidder i Tyskland, er byen tysk. Det er rimelig universelt, i hvert fald i den vestlige verden, at vi kan spejle os karakterer­ne,« tilføjer Jakob Stegelmann.

Ifølge Svend Skytte ligger det originale Andeby i den amerikansk­e version i den fiktive by ”Calisota” - en blanding af delstatern­e Californie­n og Minesota.

Men:

»Vi opfatter det som vores eget, selvom det er skabt af amerikaner­e som et billede på Amerika. De fleste af os har oplevet Anders And som noget, der bare altid har vaeret der,« siger Jakob Stegelmann.

Laering og underholdn­ing

»Bladet kombinerer laering og underholdn­ing,« siger Svend Skytte.

Laeringen kan vaere om alt fra geografi til ordblindhe­d.

»Jeg har laert noget om mig selv: At jeg til tider er en Anders And-historie. Det er en vigtig indsigt at forstå, at man ind imellem mister besindelse­n og ikke kan løse problemern­e,« siger Jakob Stegelmann.

Det er altså ikke så maerkeligt, at Anders And og co. kunne fejre 75 års fødselsdag i Danmark.

»Jeg er sikker på, at Anders And som figur og Andeby som univers kan fortsaette med at leve og vaere relevant,« siger Jakob Stegelmann og tilføjer:

»Andeby er en eviggyldig by. Lidt som Lise Nørgaards Korsbaek. Faelles er, at det er byer, der er omdrejning­spunktet for forskellig­e personligh­eder. Der er både tabere og vindere, som vi holder af, og ser os selv i.«

Laila Jerming Graf er heller ikke i tvivl: Anders And har en fremtid. Det har han også hjemme ved hende, hvor samlingen kun vokser.

Og så tilbage til Dansk Donaldist-Forening, hvor Laila Jerming Graf har vaeret formand i 10 år. En forening med over 200 medlemmer, der mødes til blandt andet Andeby-quizzer.

Laila Jerming Graf viser sine ”grønspaett­emedaljer”, som hun har fået gennem foreningen. Blandt andet er en af dem for at vaere møde-afholder og en for at have holdt julefrokos­t. Det er medaljer, der fint opsummerer det, der for hende er det vigtigste ved Donaldist-foreningen: Faellesska­bet om en hobby.

»Vi laver ekstra lag i mange historier, fordi vi er bevidste om, at vi har en fangruppe, som er eksperter. De kan finde ting i historien, som ikke alle kan finde,« siger Svend Skytte, redaktør for Anders And-bladet.

Han er et billede på et sammensat menneske, der laver fejl, som får vores egne fejl til at se acceptable ud. JAKOB STEGELMANN, VAERT PÅ DR-PROGRAMMET TROLDSPEJL­ET

 ?? ?? Laila Jerming Grafs samling indeholder også kjole og øreringe. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Laila Jerming Grafs samling indeholder også kjole og øreringe. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark