Jyllands-Posten

Da 16-årige Marcus Kornum mødte i skole, stod folk og graed

Voldsomme detaljer kom frem, da en 17-årig dreng tirsdag eftermidda­g blev fremstille­t i grundlovsf­orhør sigtet for drab på en 13-årig pige. Borgere i Hjallerup lagde blomster ved det fjernvarme­anlaeg, hvor pigen blev fundet.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

I den fjerneste ende bag Hjallerup Idraetscen­ter stod 16årige Marcus Kornum tirsdag formiddag med sin scooter og tre kammerater. De tog en pause fra timerne i Hjallerup Skole på den anden side af vejen for at sunde sig oven på mandagens voldsomme begivenhed.

En 13-årig pige fra lokalområd­et og fra samme skole som drengene blev fundet svaert kvaestet ved det lokale varmevaerk. Hendes liv stod ikke til at redde, og en 17-årig dreng er efterfølge­nde blevet sigtet i sagen.

Hjallerup er en provinsby med godt 4.000 indbyggere. Lille nok til, at alle fire venner ved, hvem den 13-årige pige er. Marcus Kornum kendte hende dog en smule bedre end de andre.

»Jeg var faktisk på skiferie med hende sidste år igennem noget familie. Hun var en fornuftig pige, men hun var ikke en, jeg havde kontakt med ud over det,« sagde han.

Drengene fik mandag aften de første forlydende­r om, at der var sket noget alvorligt i byen gennem et netvaerk af scooterint­eresserede i Dronninglu­nd og omegn på Facebook. Her blev der lagt billeder op af et massivt politiopbu­d i byen. Tirsdag blev der sat to streger under alvoren, da de mødte i skole.

»Da vi ankom, stod folk og graed. Fra morgenstun­den fik vores klasse fortalt, hvad der var sket. Der begyndte straks at sprede sig rygter om alt muligt. Det skal man passe på med. Man kan også sagtens maerke det i byen. Alle ved det, og der er en meget trykket stemning,« sagde Marcus Kornum.

»Der er så stille i byen«

På den anden side af Hjallerup Idraetscen­ter var hovedindga­ngen tirsdag formiddag spaerret af politibånd. Tre hjemmevaer­nsfolk sørgede for at holde nysgerrige på afstand og forklarede, at centret var gerningsst­ed. Det bekraefted­e en politibetj­ent,

der med ansigtsmas­ke og kamera kom ud og bad fotografer lade vaere med at tage billeder ind ad vinduerne.

Fra indgangen til idraetscen­tret var der direkte udsyn til skolen, som i dagens triste anledning flagede på halv.

Langs fortovet ved skolen spadserede pensionist­erne Kirsten og Christian Damsgaard.

»Det er forfaerdel­igt. Der er så stille i byen. Der er virkelig en trykket stemning,« var Christian Damgaards eneste kommentar.

I løbet af tirsdag kunne borgere i Hjallerup og resten af landet følge sagens udvikling i medierne. Fra Nordjyllan­ds Politi lød det, at man i første omgang havde anholdt en 13-årig pige – angiveligt en taet veninde til den afdøde – og den 17-årige dreng i forbindels­e med dødsfaldet. Pigen blev dog løsladt igen, og politiet mener ikke, at hun har noget

med sagen at gøre. Inden da havde de tre ifølge politiet vaeret i ungdomsklu­b sammen mandag aften, hvorefter den 13-årige pige mistede kontakten til sin nu afdøde veninde på vejen hjem og tog ud for at lede efter hende sammen med den 17-årige samt offerets foraeldre.

Det var ifølge Nordjyllan­ds Politi den afdødes mor og far, der fandt hende svaert tilskadeko­mmen i området ved Hjallerup Fjernvarme og tilkaldte politiet kl. 22.10. Det er også kommet frem, at den afdøde pige og 17-årige dreng havde et kaeresteli­gnende forhold, som var blevet afbrudt.

Flere slag og kvaelning

Da den sigtede tirsdag eftermidda­g i Retten i Hjørring blev fremstille­t i grundlovsf­orhør, kom han ind i retslokale­t med en rem spaendt om livet og forbundet til hans arme. Han var klaedt i mørkeblå bukser og trøje, havde kortklippe­t sort hår og skaevede flere gange over mod tilhørerra­ekkerne, hvor man kunne høre tastaturly­de fra et stort antal fremmødte journalist­er.

Inden dørene i sagen blev lukket, og pressen måtte forlade lokalet, kom der voldsomme oplysninge­r frem om, hvad politiet mener, der foregik op til dødsfaldet.

Specialank­lager Mette Bendix forklarede, at den 17-årige er sigtet for manddrab. Han skulle i tidsrummet kl. 20-22.10 den 11. marts have draebt den 13-årige ved kvaelning og tildeling af flere slag i hovedet med knyttet naeve samt en genstand. Han er også sigtet for voldtaegt ved at have anvendt vold og trusler om vold til at tvinge sig til samleje uden samtykke med et barn under 15 år.

Igennem sin forsvarsad­vokat naegtede den 17-årige sig skyldig i manddrab, men erkendte vold med døden til følge. Han naegtede samtidig sigtelsen om voldtaegt.

To børn på samme skole

Hjallerup Fjernvarme­vaerk ligger omkring 200 meter fra Hjallerup Skole og Hjallerup Idraetscen­ter. Det vides ikke, hvordan den 13-årige er endt ved fjernvarme­anlaegget, men i løbet af tirsdag var det stedet, hvor isaer lokale beboere

kom for at mindes pigen og laegge blomster.

En af dem var Sara Baek. Hun har to børn på 10 og 7 år samt en stedsøn på 17.

»Jeg har to børn på samme skole som den 13-årige pige. Man bliver helt paf. Jeg er blevet bange og trist. Der kommer mange tanker. Skal mine børn gå alene, kender vi den 17-årige, er det en af min stedsøns venner,« sagde hun.

Sara Baek forklarer, at krisebered­skabet var klar fra morgenstun­den på Hjallerup Skole. Alle blev orienteret om situatione­n, og børnene havde adgang til snakke med profession­elle voksne.

»Men det var staerkt ubehagelig­t. Der var langt flere foraeldre på skolen fra morgenstun­den end normalt, men der var langt mere stille,« sagde Sara Baek.

Også den 46-årige Pia Christense­n var forbi med blomster.

»Det mindste, jeg kan gøre, er at vise min respekt. Vise pigens foraeldre, at jeg taenker på dem. Jeg har boet i Hjallerup det meste af mit liv. Normalt sker der ikke noget i Hjallerup, og pludselig sker noget så voldsomt. Det er helt forfaerdel­igt,« sagde hun.

Den 17-årige blev varetaegts­faengslet i fire uger.

Jeg var faktisk på skiferie med hende sidste år igennem noget familie. MARCUS KORNUM, GÅR I 9. KLASSE PÅ HJALLERUP SKOLE

Man bliver helt paf. Jeg er blevet bange og trist. Der kommer mange tanker. SARA BAEK, MOR TIL TO PIGER PÅ HJALLERUP SKOLE

 ?? ?? Marcus Kornum går i 9. klasse på Hjallerup Skole, hvor krisebered­skabet var klar fra morgenstun­den tirsdag. Fotos: Benny Kjølhede
Marcus Kornum går i 9. klasse på Hjallerup Skole, hvor krisebered­skabet var klar fra morgenstun­den tirsdag. Fotos: Benny Kjølhede
 ?? ?? »Jeg har to børn på samme skole som den 13-årige pige,« fortalte Sara Baek, der også har en stedsøn på 17 år.
»Jeg har to børn på samme skole som den 13-årige pige,« fortalte Sara Baek, der også har en stedsøn på 17 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark