Jyllands-Posten

Drabssagen fra Hjallerup står ikke alene: Ser vi en tendens af teenagedra­b, eller er det tilfaeldig­t?

I både Taastrup, Grenå og Hjallerup er danske teenagere blevet draebt inden for det seneste år. Hvad kan man konkludere ud fra det? JP besvarer her de centrale spørgsmål.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN KENNETH THYGESEN thomas.kristensen@jp.dk Kenneth.Thygesen@jp.dk

Naer et indkøbscen­ter i Taastrup blev to drenge på 17 og 18 år knivdraebt i marts i fjor.

Ved togstation­en i Grenå blev en 15-årig dreng i november stukket i brystet, og hans liv stod ikke til at redde.

Og ved et varmevaerk i Hjallerup fandt et foraeldrep­ar mandag aften deres 13årige pige fatalt kvaestet – ifølge anklagerne mod en 17årig dreng efter kvaelning og slag i hovedet. Hun døde efterfølge­nde på stedet.

Tre drab på danske teenagere på ét år, og i alle tilfaelde er den hovedmista­enkte eller tiltalte under 18 år.

Tendens eller tilfaeldig­hed? JP besvarer her en raekke centrale spørgsmål:

1 Hvor ofte draeber danske teenagere?

I gennemsnit to gange om året. Det viser den seneste opgørelse fra Justitsmin­isteriets Forsknings­kontor for årene 2017-2021.

Af i alt 248 drab i den femårige periode blev 10 – svarende til 4 pct. af det samlede antal – begået af personer mellem 15-17 år. To drab blev begået af personer, der var 14 år eller yngre.

Blandt drabsofren­e var fem personer mellem 15-17 år, mens 18 personer var 14 år eller yngre.

Den generelle gennemsnit­salder for et drabsoffer er 39 år og 34 år for en gerningspe­rson.

2 Hvad mener ekspertern­e?

Tre teenagedra­b på ét år får kriminolog David Sausdal, lektor ved Lunds Universite­t, til at spaerre øjnene op, men han vil ikke tale om en tendens.

Sådan lyder det også fra kriminolog Poul Kellberg, der har 20 års erfaring med kriminalit­etsforebyg­gelse.

»I dag er børn og unge uden tvivl langt mere eksponered­e for voldsomme ting end tidligere. Det påvirker og fordrejer deres normalitet­sbegreb. Da de i teenageåre­ne samtidig har en ringe og meget lille konsekvens­beregning, kan der ske tragiske haendelser, men jeg vil bestemt ikke tale om en tendens, for så skaber vi en tendens,« siger Poul Kellberg.

Der skal ikke igangsaett­es en skraemmeka­mpagne, siger David Sausdal:

»Tallene for ungdomskri­minalitet og teenagevol­d har i mange år vaeret faldende, og de unge er generelt blev mere lovlydige. Disse tre eksempler er reglens tragiske undtagelse­r.«

David Sausdal er saerligt interesser­et i at forstå den underligge­nde motivation bag drabene.

»Vores ungdomsgen­eration er meget søgende efter at forstå, hvem og hvad de er, og vi kender alle de mange rapporter om mistrivsel. Men dette handler ikke nødvendigv­is om fejlslagen opdragelse, dårlig normering, våbentilga­engelighed eller andet. Det er et udtryk for det samfund, vi selv har skruet sammen. Vi kan blot kigge mod USA, hvorfra der blaeser nogle staerke, kulturelle vinde mod os.«

Han peger på, at amerikansk forskning i teenagevol­dog drab viser, at motivation­en bag voldshandl­ingerne ofte handler om unges følelse af meningsløs­hed og af ikke at føle sig forstået eller accepteret.

»Vi skal løfte blikket i tide og forstå ungdomsgen­erationen på et større plan. Det nytter ikke at tale om øget straf, som er en klassisk automatrea­ktion.«

3 Hvor meget fylder problemsti­llingen i det daglige arbejde med de unge?

De fleste har hørt om SSP, det tvaerfagli­ge samarbejde mellem skole, sociale myndighede­r og politi på lokalt plan.

Og SSP har naturligvi­s også noteret sig de »dybt ulykkelige« sager.

»På tvaers af landet følger og drøfter vi jo alle de ting, der sker blandt de unge. Hvad er der på spil? Hvad kan vi gøre? Det er bare meget, meget vanskeligt, for ikke at sige naermest umuligt, at forebygge i forhold til sådanne enkeltsage­r, hvor affekthand­linger ofte spiller en stor rolle,« understreg­er Benny Husted, formand for paraplyorg­anisatione­n SSP-Samrådet.

»Alle drabssager med teenagere som gerningsma­end og ofre er dybt ulykkelige, men det er vaesentlig­t at betragte dem som enkeltståe­nde tilfaelde. Jeg ser dem ikke som udtryk for en tendens.«

4 Hvad vil justitsmin­isteren gøre?

Regeringen vil slå ned på unges brug af kniv, som var mordvåbnet i to af tre sager.

Derfor fremsaette­r justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) snart et lovforslag, som skaerper straffen for ulovlig besiddelse af kniv, siger han i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

»For vi må aldrig acceptere en hverdag, hvor unge mennesker tager en kniv med i f.eks. skolen eller ungdomsklu­bben,« siger han.

Han kalder det dybt forkasteli­gt, at unge går rundt med kniv, som ifølge ministeren kun ender med flere ofre og pårørende i sorg.

»Det gør mig vred, og det er helt uforståeli­gt, at vi mister unge mennesker på den meningsløs­e baggrund.«

Tallene for ungdomskri­minalitet og teenagevol­d har i mange år vaeret faldende, og de unge er generelt blev mere lovlydige. Disse tre eksempler er reglens tragiske undtagelse­r. DAVID SAUSDAL, LEKTOR, LUNDS UNIVERSITE­T

5 Skal man laegge noget i, at knive blev brugt som mordvåben i to af de tre sager?

Danskerne har åbenbart ikke fanget budskabet om ikke at vaere i besiddelse af kniv på et offentligt tilgaengel­igt sted.

I 2018 rejste politiet 2.470 sigtelser, og i 2023 var tallet steget til 3.540.

De 15-18-årige leverede en stigning fra 306 til 558 – deri ligger faktisk et lille knaek, da 2022 bød på 592 sigtelser, hvilket dog ikke imponerer Torben Henriksen, vicepoliti­inspektør og leder af Afdelingen for Kvalitetss­ikring af Drabssager under National Enhed for Saerlig Kriminalit­et:

»I mange tilfaelde er det rent held for gerningsma­nden, at det ikke ender fatalt. Nogle regner en kniv for en almindelig del af et slagsmål, men selv med en lille kniv kan det jo gå helt galt. Derfor skal de unge forstå, at de skal lade kniven blive hjemme, når de går i byen. Hvis ikke man har den med, kan man ikke komme til at bruge den.«

 ?? ?? Tirsdag blev der lagt blomster ved Hjallerup Varmevaerk i Nordjyllan­d, hvor en 13-årig pige blev fundet hård kvaestet. Hendes liv stod ikke til at redde. Foto: Benny Kjølhede
Tirsdag blev der lagt blomster ved Hjallerup Varmevaerk i Nordjyllan­d, hvor en 13-årig pige blev fundet hård kvaestet. Hendes liv stod ikke til at redde. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark