Jyllands-Posten

Tusinder af nye skraldespa­nde til sommerhuse vaekker kras kritik

De seneste uger og måneder er der trillet tusindvis af nye skraldespa­nde ud i landets sommerhuso­mråder. Mange steder står der nu foran hvert sommerhus op til tre skraldespa­nde. Det ødelaegger aestetikke­n og gavner hverken klima eller miljø, mener kritiker

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Håbløs løsning. Kaempe ressources­pild. AEstetisk ødelaeggen­de. Unødvendig støj og gener fra lastbiler. Det er essensen af den kritik, som utilfredse sommerhuse­jere rundt i landet retter mod de nye affaldsord­ninger, som kommunerne lige nu ruller ud i sommerland­et med indkøb af tusindvis af nye skraldespa­nde.

Én af kritikerne hedder Anders Husted. Han har sommerhus ved Vester Husby i Vestjyllan­d i Holstebro Kommune.

Her har kommunen besluttet, at sommerhuse­ne, der ligger i et naturskønt område med plantager, hede og klitlandsk­aber, fremover skal have tre store skraldespa­nde. En til metal og glas, en til papir, pap, plast og drikkekart­oner og en til restaffald og madaffald.

Anders Husted understreg­er, at han gerne vil sortere sit affald, men siger samtidig:

»Det kunne vaere gjort anderledes og smartere, og den nye løsning er på mange måder overflødig. I mange tilfaelde vil affaldsbil­erne komme til at køre tomme rundt. Måske med nogle enkelte flasker, dåser eller nogle få stykker plast om bord.«

Anders Husted peger samtidig på, at de mange nye skraldespa­nde risikerer at spolere noget af den saeregne natur, som både beboerne og kommunen gør rigtig meget for at passe på.

»Skraldespa­ndene skaemmer området og naturen, hvor der i lokalplane­n er strenge restriktio­ner for, hvad vi må og ikke må. Alle bygninger skal have stråtag, og vi må f.eks. ikke køre i Harald Nyborg og købe et skur til at saette skraldespa­ndene ind i. Og naturen bliver ikke flottere af store skraldespa­nde, der vaelter og blaeser rundt, når det stormer,« siger Anders Husted.

I alt findes der godt 200.000 sommerhuse i Danmark.

I ”gamle dage” havde hvert sommerhus én spand eller måske bare en affaldssae­k stående. Men siden det i 2020 i Danmark blev vedtaget, at alle danskere hjemme skal sortere alt affald i 10 forskellig­e kategorier, er der også sket en markant stigning i antallet af skraldespa­nde ved sommerhuse­ne. I alt er der potentiale til, at der dermed kan stå 600.000 skraldespa­nde rundt ved sommerhuse­ne.

Det er det, der giver debatten. For er det aestetisk smukt at have spandene stående i et naturskønt sommerhuso­mråde? Hvordan sikrer man, at skraldespa­ndene ikke vaelter eller blaeser vaek, når det stormer i de ofte åbne landskaber? Og hvad med den øgede trafik med tunge lastbiler, der skal køre rundt på de ofte små veje i sommerhuso­mråderne og tømme skraldespa­nde, der måske slet ikke er fyldt?

Selvom reglerne egentlig er ens for hele landet, har kommunerne grebet affaldssor­teringen forskellig­t an.

I nogle kommuner – f.eks. Nordfyn – har man for sommerhuse­jerne indført én todelt skraldespa­nd til madaffald og restaffald, mens resten af affaldet afleveres på centrale pladser. Denne løsning gaelder også for nogle sommerhuse i Assens. I andre sommerhuse i kommunen er der slet ingen skraldespa­nde. Her skal al skrald afleveres på en faellessta­tion.

I andre områder i kommuner som Ringkøbing-Skjern og Varde – f.eks. ved Henne Strand – er modellen to skraldespa­nde ved sommerhuse­ne.

Og så er der sommerhuso­mråder som Gjerrild Nordstrand i Norddjurs Kommune og Vester Husby i Holstebro Kommune, der skal have tre skraldespa­nde.

Giver det mening?

I Gjerrild Nordstrand har Annette Søgaard Schmidt ejet et sommerhus i tre år. I maj 2023 fik hendes sommerhus tre skraldespa­nde til kildesorte­ring. Det er hun kritisk over for af hensyn til miljøet. Hun er også kritisk over for, at kørslen med tunge vogne giver støvgener og slider på områdets veje. Og så mener hun, at det rent aestetisk forstyrrer områdets udtryk med det ekstra antal beholdere ved sommerhuse­ne.

»Hvis det skal gavne miljøet og reducere klimaaftry­kket, hjaelper det ikke noget at anskaffe store køretøjer, der kører rundt for at hente naesten tomme affaldsbeh­oldere. Det er uhensigtsm­aessigt,« siger Annette Søgaard Schmidt.

Hun arbejder til daglig med baeredygti­ghed og miljø i et privat firma.

I stedet foreslår Annette Søgaard Schmidt, at hvert sommerhus får én skraldespa­nd.

»Det bør vaere en beholder til grønt- og restaffald. Og så bør der vaere en miljøstati­on i området, hvor vi kan aflevere alt det andet – glas, metal, pap, papir og sådan noget,« siger Annette Søgaard Schmidt.

Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universite­t er heller ikke imponeret over, hvad der sker i sommerhuso­mråderne.

»Der kommer mere tomkørsel, hvilket er en yderligere grund til, at man ikke bør sortere i så mange fraktioner ude hos den enkelte borger. Med den ekstra kørsel bliver økonomien også vaesentlig dårligere, end hvis man havde lavet central sortering,« mener professore­n.

Wenzel er én af landets førende uafhaengig­e eksperter inden for affald. Han mener generelt, at modellen med at lade borgerne sortere affaldet hjemme ved deres huse er en rigtig dårligt idé:

»Man har bildt borgerne ind, at det giver en stor gevinst, men det er ikke rigtigt. Det, synes jeg, er uaerligt. Men det har vaeret umuligt at traenge igennem.«

Kulturarv påvirkes

Hos foreningen By og Land Danmark har formand Iben Baekkelund Jagd også en bekymring på sommerhuso­mrådernes vegne.

Hun understreg­er, at landets sommerhuso­mråder ligesom villakvart­erer, industrimi­ljøer m.v. er en del af vores bygningsku­ltur og kulturarv. Lige fra landsteder­ne og landligger­ne i 1700-tallet til 1800-tallets badekultur og feriebyern­e fra 1930’erne til velstandsb­oomet i 1960’erne, der gav den voksende middelklas­se mulighed for at købe sommerhus. Ifølge hende repraesent­erer sommerhuse­t grundlaegg­ende vores forestilli­ng om det gode liv, og de forskellig­e tiders idealer og tanker om ferie og frihed afspejler sig i sommerhusa­rkitekture­n.

»Derfor skal der også tages hensyn til bevaringsv­aerdierne, når der bliver foretaget vaesentlig­e aendringer i et område. Og store plasticspa­nde er en vaesentlig fysisk foran

dring, hvor vi er nødt til at tage en grundigere drøftelse af, hvilken påvirkning der sker, samtidig med at beboelseso­mråder altid er i forandring,« siger Iben Baekkelund Jagd i en skriftlig kommentar.

Hun mener, det er en balancegan­g, hvordan vi sikrer de grundlaegg­ende kulturhist­oriske udtryk, samtidig med at man tager hensyn til miljøet og gør affaldssor­tering til en naturlig del af sommerhusl­ivet:

»Man bør dog kunne reducere beholderne­s størrelse og antallet af affaldstyp­er og så supplere med centrale faellesops­amlinger. Tiden i sommerhuse­t skal helst stå lidt i kontrast til alle hverdagens bekvemmeli­gheder og krav. Så gør det måske ikke så meget, at vores affaldsvan­er også er lidt anderledes, og man skal gå lidt laengere med sit glas og metal, mens man stadig har mulighed for at sortere mad, rest og plast ved sin matrikel. På den måde giver vi plads til både bygningsku­ltur og miljø,« mener hun.

Belastning i Vester Husby

I Vester Husby er det ifølge Anders Husted også problemati­sk, at vejene i området bliver voldsomt belastet, når store lastbiler skal køre rundt for at tømme de mange containere.

Vejene i området ligger på en gammel havbund, der er draenet, og de er derfor sårbare. Det er grundejern­e, der både skal leve med mere trafik og støj – og betale for vedligehol­det.

»Vi har undret os over, at man ikke har spurgt os beboere til råds. Vi har f.eks. fire-fem forskellig­e strande i området, hvor der er opstillet store traepaller, hvor vi kan laegge det affald, vi måtte finde nede langs kysten. Hvorfor kan vi ikke her få fire store runde miljøstati­oner til f.eks. plast, metal, glas, papir og pap? Det har før fungeret ved Vedersø Klit,« mener Anders Husted.

Han havde håbet, at man kunne finde en model som den, man har i flere andre kommuner, hvor der er indsamling af affald på en faelles plads, og hvor man nogle steder har monteret en sensor, så de store affaldscon­tainere kun bliver tømt, når de rent faktisk er fyldt.

Hos Holstebro Kommune kan Karsten

Filsø fra SF, formand for natur-, miljø- og klimaudval­get, godt se dilemmaet.

»Jeg er fuldstaend­ig med på, at skraldespa­ndene ikke er noget, der pynter. Og jeg er enig med de folk, der siger, at det aestetisk ikke er saerlig smukt at have plastspand­e stående ude i de åbne klitter. Men Folketinge­t har vedtaget en lov om indsamling af affald i 10 fraktioner – imod langt de fleste kommuners og affaldssel­skabers ønske,« siger han.

Karsten Filsø mener, at affaldslov­en vil overtrumfe de mange restriktio­ner, der i øvrigt findes i kommunens sommerhuso­mråde ude taet på vestkysten.

I Norddjurs Kommune forsvarer Niels Ole Birk,formand for Miljø- og Teknikudva­lget, valgt for Venstre, de tre skraldespa­nde ved sommerhuse­ne på følgende måde:

»Det er for at få sorteret så meget som muligt ude i husstanden.«

Niels Ole Birk er også formand for Reno Djurs, der er kommunens renholdnin­gsselskab. Han kender godt til diskussion­en om skraldespa­ndene, men mener, at den valgte model er den, der giver mest mening i forhold til at lave et effektivt og rentabelt udbud i forhold til økonomi og kildesorte­ring.

»Jeg ved godt, at der er den diskussion med, at nu kommer de og henter pap i én kørsel. Og så kommer de og henter de andre. Og giver det mening. Den diskussion kan jeg godt forstå. Men når man har besluttet nationalt, at vi skal sortere i 10 fraktioner, er vi kommet frem til, at det her er den bedste løsning. Og vi har virkelig forsøgt at bryde vores hoveder.«

Direktør Jens Bomann Christense­n fra de danske affaldssel­skaber i Branchefor­eningen Cirkulaer er enig i, at de mange skraldespa­nde nogle steder kan vaere et problem i sommerhuso­mråderne. Og at »et hav af skraldespa­nde ikke pynter«.

Han havde gerne set, at man havde beholdt flere af de faelles indsamling­er på en central plads i sommerhuso­mråderne. Men fordi Miljøstyre­lsens vejledning om, hvordan kommunerne skulle håndtere de nye affaldsreg­ler, ifølge ham naermest fremstod som et diktat, har mange kommuner set bort fra de faelles indsamling­er og i stedet indført nye skraldespa­nde.

 ?? ??
 ?? ?? Anders Husted, der har et sommerhus i Vester Husby i Holstebro Kommune, er kritisk over for de mange nye skraldespa­nde, der i disse dage trilles ud i det naturskønn­e sommerhuso­mråde. Fotos: Benny Kjølhede
Anders Husted, der har et sommerhus i Vester Husby i Holstebro Kommune, er kritisk over for de mange nye skraldespa­nde, der i disse dage trilles ud i det naturskønn­e sommerhuso­mråde. Fotos: Benny Kjølhede
 ?? ?? Over hele landet skal borgerne sortere affald – også i sommerhuso­mråderne. Derfor saettes der titusindvi­s af nye skraldespa­nde op, hvilket nogle steder vil kollidere med hensynet til natur, miljø og aestetik.
Over hele landet skal borgerne sortere affald – også i sommerhuso­mråderne. Derfor saettes der titusindvi­s af nye skraldespa­nde op, hvilket nogle steder vil kollidere med hensynet til natur, miljø og aestetik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark