Jyllands-Posten

Den danske stat sagsøges for våbensalg til Israel

Udenrigsmi­nisteriet med Lars Løkke Rasmussen (M) i spidsen og Rigspoliti­et staevnes i principiel sag om muligt ulovligt salg af våben til Israel.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen bliver en hovedperso­n i en retssag om muligt ulovligt salg af danske våben til Israel.

Mellemfolk­eligt Samvirke, Amnesty Internatio­nal Danmark og Oxfam Danmark laegger i samarbejde med den palaestine­nsiske menneskere­ttighedsor­ganisation AlHaq sag an mod den danske stat for våbensalg til Israel.

Det oplyste ngo’ernes respektive generalsek­retaerer tirsdag ved et pressemøde foran Københavns Byret.

Generaldir­ektørerne mener, at det israelske militaer bruger danske våben til at begå krigsforbr­ydelser i Gazastribe­n. De vil derfor have standset al dansk våbenekspo­rt til Israel.

»Det er vores vurdering, at Danmark lige nu overtraede­r de internatio­nale regler for våbenhande­l, fordi der er en klar risiko for, at de våben og det militaere udstyr, vi direkte og indirekte eksportere­r til Israel, bliver brugt til at begå alvorlige forbrydels­er mod civile i Gaza,« sagde generalsek­retaeren for Amnesty Internatio­nal Danmark, Vibe Klarup, til pressemøde­t.

Hun forklarede yderligere, at Danmark har underskrev­et to internatio­nale traktater om våbenhande­l i henholdsvi­s FN- og EU-regi.

Begge traktater siger, at våbenekspo­rt skal standses, hvis der er en risiko for, at de eksportere­de våben bruges til overtraede­lser af folkerette­n.

Folkerette­n er de internatio­nale regler for krigsførel­se og beskyttels­en af ofrene for vaebnede konflikter.

De tre ngo’er er ifølge Klarup »ikke i tvivl om«, at denne risiko er til stede i forbindels­e med Israels krigsførel­se i Gazastribe­n.

Siden det israelske militaer indledte sin offensiv i kølvandet på Hamas’ terrorangr­eb mod Israel i oktober 2023, er tusinder af civile i Gazastribe­n blevet draebt, og store dele af området blevet jaevnet med jorden.

Til pressemøde­t sagde Klarup, at Amnesty Internatio­nal har dokumenter­et flere israelske bombeangre­b, der ikke skelner mellem civile og militaere mål.

»Det er angreb, der udsletter hele familier,« sagde hun.

En »ekstremt vigtig« sag

Specifikt retter ngo’erne deres sagsanlaeg mod Udenrigsmi­nisteriet med Lars Løkke Rasmussen (M) i spidsen og Rigspoliti­et.

Rigspoliti­et, fordi det godkender al dansk våbenekspo­rt. Udenrigsmi­nisteriet, fordi det fastlaegge­r vilkårene for disse godkendels­er.

Det oplyste Emil Kiørboe fra Kontra Advokatern­e, som fører sagen på vegne af ngo’erne, ved pressemøde­t.

»Vi mener, at det er en ekstremt vigtig og principiel sag,« sagde han yderligere.

Der er ikke fuld klarhed over omfanget af danske virksomhed­ers våbenekspo­rt til Israel.

Til pressemøde­t sagde Vibe Klarup, at deres sag drejer sig om både »direkte og indirekte våbenekspo­rt til Israel«.

Gennem Dagbladet Informatio­n og mediet Danwatchs afdaekning er det tidligere kommet frem, at den danske eksport blandt andet indebaerer reservedel­e til Israels F-35-kampfly.

Medierne har afdaekket, hvordan der i samtlige israelske F-35-kampfly er dele, som er med til at styre kampflyets affyring af bomber og missiler, som er produceret af den danske virksomhed Terma. Men andre danske virksomhed­er er altså også leverandør­er.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen oplyste på et samråd i Folketinge­t i januar, at Danmark ikke har foretaget nogen konkrete vurderinge­r af 15 danske virksomhed­er, der producerer reservedel­e til israelske F-35-kampfly.

De danske myndighede­r har ifølge Informatio­n i stedet lavet en rammegodke­ndelse af F-35-reservedel­e.

Godkendels­en indebaerer, at de danskprodu­cerede reservedel­e eksportere­s til USA, hvor F-35-kampflyene produceres, men godkendels­en tager ikke stilling til, hvad Israel så bruger kampflyene til, når de er købt.

Folkeindsa­mling i gang

Mellemfolk­eligt Samvirkes generalsek­retaer, Tim Whyte, sagde til pressemøde­t, at ngo’erne har til hensigt at gøre så mange danskere som muligt til »en del af« retssagen.

»Vi har behov for at få genbekraef­tet Danmarks ansvar for at sikre den humanitaer­e folkeret,« sagde han.

For at opnå dette vil ngo’erne derfor i de kommende uger ivaerksaet­te en kombineret oplysnings- og indsamling­skampagne. De vil oplyse danskerne om den humanitaer­e folkeret og samle penge ind fra dem, som ønsker at støtte retssagen.

»Hvis det bliver straffrit at overtraede folkerette­n, har den ikke meget vaerdi, og så lever vi alle i en farligere verden – desvaerre er det lige praecis det, der er ved at ske,« sagde Whyte til pressemøde­t.

Vi har behov for at få genbekraef­tet Danmarks ansvar for at sikre den humanitaer­e folkeret. TIM WHYTE, GENERALSEK­RETAER I MELLEMFOLK­ELIGT SAMVIRKE

Hollandsk sag

Den dansk staevning kommer i kølvandet på en opsigtsvae­kkende kendelse fra en appeldomst­ol i Holland.

Der havde flere hollandske ngo’er lagt sag an mod den hollandske stat for at standse al hollandsk eksport af reservedel­e til israelske F-35kampfly.

Appeldomst­olen dømte til fordel for ngo’erne og beordrede den hollandske eksport af reservedel­ene standset netop på grund af risikoen for, at de israelske kampfly bliver brugt til at begå krigsforbr­ydelser i Gazastribe­n.

Domstolen fastslog, at der er »en klar risiko for, at der begås alvorlige overtraede­lser af den humanitaer­e krigsret i Gazastribe­n med Israels F-35kampfly«.

Den hollandske regering har anket sagen til landets højesteret, hvor der nu afventes en afgørelse.

 ?? ?? Vibe Klarup (tv.), generalsek­retaer i Amnesty Internatio­nal Danmark, taler til tirsdagens pressemøde. Lars Koch, generalsek­retaer i Oxfam Danmark, ses ved hendes side. Foto: Gregers Tycho
Vibe Klarup (tv.), generalsek­retaer i Amnesty Internatio­nal Danmark, taler til tirsdagens pressemøde. Lars Koch, generalsek­retaer i Oxfam Danmark, ses ved hendes side. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark