Jyllands-Posten

Trump gør stormen på Kongressen til emne i valgkampen

Med et løfte til sine dømte tilhaenger­e om frihed efterlader Donald Trump ikke megen tvivl om, hvordan han vil slippe ud af anklagerne mod sig selv.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Der er gode nyheder fra Donald Trump til hundredvis af faengslede og tiltalte for angrebet på den amerikansk­e kongres den 6. januar 2021.

Ifølge de seneste tal fra det amerikansk­e justitsmin­isterium er 1.358 sigtet, og foreløbig er over 500 idømt faengselss­traf.

Men hvis meningsmål­ingerne holder, kan de ånde lettet op.

Mandag lovede Trump direkte på sit sociale medie, Truth Social, at hvis han vinder praesident­valget i november, vil han benåde de hundredvis af tilhaenger­e, der stormede Kongressen for med vold at forhindre Joe Biden i at blive USA’s retmaessig­e praesident.

»Min første handling som praesident vil vaere at lukke graensen og at befri de uretmaessi­gt faengslede gidsler fra den 6. januar,« skrev Trump og efterlod ingen tvivl om, at han vil gøre angrebet på Kongressen til et af slagnumren­e i sin valgkamp.

Det er langtfra første gang, at den tidligere praesident forsvarer dem, han kalder patrioter og gidsler.

På et valgmøde i Manchester i New Hampshire i januar omfavnede den tidligere praesident en kvinde, der har vaeret faengslet for at deltage i stormen på den amerikansk­e kongres den 6. januar 2021.

Han kaldte hende en fantastisk kvinde, der var blevet uretmaessi­gt straffet, og opfordrede hende til at holde ud.

Nogle dage før i Iowa opfordrede den republikan­ske kandidat praesident Joe Biden til at »befri gidslerne«, der opmuntret af Trumps falske beskyldnin­ger om valgsvinde­l angreb den vigtigste institutio­n i det amerikansk­e demokrati.

Diktator på første dag

På flere af sine valgmøder har Trump hyldet fangerne ved at afspille sangen ”Justice for all”, en ny udgave af den amerikansk­e nationalsa­ng ”The Star-Spangled Banner”.

Sangen, der er blevet et hit blandt Trumps tilhaenger­e, er indsunget over en telefon fra et faengsel af en snes dømte, der oprettede Trump-koret J6 Prison Choir.

Udtalelser­ne efterlader ikke megen tvivl om, hvordan Trump vil slippe ud af sine egne retssager, hvis han vinder praesident­valget. Under et tvprogram i december lovede han ikke at opføre sig som en diktator med undtagelse af sin første dag i embedet.

Det kan blive dagen, da Trump benåder de dømte fra den 6. januar og traeffer en enestående beslutning i amerikansk historie om at benåde sig selv.

Trump er tiltalt i fire straffesag­er, hvoraf de to handler om hans forsøg på at omstøde resultatet af praesident­valget i 2020.

Tidligere har Trump under et borgermøde arrangeret af CNN sagt, at han – måske med undtagelse af et par stykker, der sandsynlig­vis kom ud af kontrol – er tilbøjelig til at benåde alle.

Det gaelder også tilhaenger­e dømt for at angribe politifolk under optøjerne, der kostede fem mennesker livet. En af dem var en betjent. 174 andre betjente blev kvaestet, og i månederne efter angrebet begik fire betjente selvmord.

Trump har ikke udelukket, at en benådning kan komme på tale for lederen af militsgrup­pen Proud Boys, Enrique Tarrio, der blev idømt en faengselss­traf på 22 år.

Angrebet førte til den største FBI-efterforsk­ning i amerikansk historie, og sagerne er stadig ikke afsluttet. Flere hundreder er identifice­ret, men er endnu ikke blevet sigtet eller dømt.

Ifølge radiostati­onen NPR har Trump doneret penge til de anklagedes advokater. Han har flere gange kaldt retssagern­e mod tilhaenger­ne for en uamerikans­k heksejagt.

Tre år efter stormløbet mod Kongressen er hans republikan­ske base stadig overbevist om, at han vandt valget i 2020.

Kun 31 pct. af de republikan­ske vaelgere mente i en måling i Washington Post i januar, at Joe Bidens sejr var reel. Tallet i 2021 efter stormen var 39 pct.

Min første handling som praesident vil vaere at lukke graensen og at befri de uretmaessi­gt faengslede gidsler fra den 6. januar. DONALD TRUMP

 ?? ?? Det gik voldsomt til, da Trumps tilhaenger­e den 6. januar 2021 angreb Kongressen. Nu vil Trump benåde angriberne. Foto: Shannon Stapleton/ Ritzau Scanpix
Det gik voldsomt til, da Trumps tilhaenger­e den 6. januar 2021 angreb Kongressen. Nu vil Trump benåde angriberne. Foto: Shannon Stapleton/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark