Jyllands-Posten

Antallet af ulve stiger i Danmark, og om 10 år vil der vaere over 100 – hvis vi lader dem vaere i fred

Hvis naturen får lov til at gå sin gang, vil antallet af ulve vokse. Efter tre angreb på et år mener lammeprodu­cent, at ulvebestan­den skal reguleres.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

»Så blev det vores tur igen. 14 draegtige får og 13 lam draebt ved ulveangreb i Baekke.«

Sådan lyder det fra lammeprodu­cent Rasmus Buhl, der fredag i sidste uge fandt de 27 døde dyr på en mark ved Baekke vest for Kolding.

Han har allerede haft besøg af en vildtkonsu­lent, som har konkludere­t, at det var et ulveangreb.

»Det er rigtig traels. Vi var tre mand, der gik dernede på marken og ryddede op i fredags. Og lørdagen brugte vi på at flytte de resterende dyr, fordi vi frygter, at den samme ulv kommer tilbage,« siger Rasmus Buhl, der ejer Hedelykke Lam.

Det er tredje gang på et år, at han mister dyr på grund af ulveangreb.

Ulven er totalfrede­t i Danmark, men sådan bør det ikke vaere, mener Rasmus Buhl.

»Jeg taenker, at det kan blive nødvendigt at regulere i antallet af de ulve, som bliver ved med at angribe husdyr,« siger Rasmus Buhl.

Antallet af ulveangreb på husdyr ligger nogenlunde konstant. Det seneste offentligg­jorte tal fra Miljøstyre­lsen stammer fra 2022, og her var der 32 angreb. Tallet fra 2023 er ikke opgjort endnu.

Fremgang på over 30 pct.

Det er et faktum, at antallet af ulve vokser i Danmark. Der kommer både nye ulve til hen over graensen fra Tyskland, og desuden er der otte etablerede ulvepar i Danmark, som kan yngle.

»Hvis jeg skal give mit bedste bud lige nu, så ligger vi lige nu på godt og vel 40 ulve i Danmark,« siger Peter Sunde, professor ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universite­t, som har ansvaret for at monitorere ulvebestan­den i Danmark.

På samme tidspunkt for et år siden var der ca. 30 ulve, så der er tale om en fremgang på godt 30 pct.

Hvad skyldes den fremgang?

»Der er stadig ulve, der vandrer op fra Tyskland, men det skyldes først og fremmest, at vi nu har ulvepar i Danmark, der får hvalpe og bidrager til, at bestanden vokser,« siger Peter Sunde.

I 2012 blev den første ulv i nyere tid spottet i Danmark. Den vandrede ind over graensen fra Tyskland, og i de følgende år kom der nye til, mens andre døde. Bestanden voksede langsomt i de første år, men i 2017 kom der flere til, da de første hvalpe blev født i Danmark. I 2020 blev en magisk graense krydset. Da blev bestanden af ulve i Danmark efter alt at dømme selvopreth­oldende, dvs. antallet af fødsler opvejer antallet af dødsfald.

I 2023 blev der, ifølge forskerne, født et sted mellem 14 og 20 hvalpe. De overlevede dog ikke alle sammen, eksempelvi­s døde et kuld med et ukendt antal ulveunger i området omkring Oksbøl tidligt af ukendte årsager.

Plads til flere

Teoretisk er der er stadig plads til flere ulvepar i Danmark. Det fremgår af notatet ”Vurdering af nuvaerende og fremtidig bestandsst­atus for ulv i Danmark”, som Peter Sunde og kollegaern­e på Aarhus Universite­t i september 2023 udarbejded­e til Miljøstyre­lsen.

Vaeksten i Danmark følger i øjeblikket omtrent samme kurve, som man har oplevet i Tyskland, hvor ulven etablerede sig 17 år tidligere end i Danmark. Det er netop udviklinge­n i Tyskland, som danner grundlag for vurderinge­rne i Danmark.

»I starten, når der er masser af plads og masser af ressourcer, så vokser bestanden eksponenti­elt, og så efterhånde­n, som der bliver mere og mere konkurrenc­e om pladserne og ressourcer­ne, flader vaeksten ud,« siger Peter Sunde.

Nord for Limfjorden vil der fortsat vaere plads til, at nye ulvepar kan etablere sig, lyder vurderinge­n. Et ulvepar har brug for et område, et såkaldt revir, på mellem 100 og 200 kvadratkil­ometer.

»Hvis bestanden får lov at passe sig selv, vil der i Danmark vaere plads til et eller andet sted mellem 11 og 30 ynglende ulvepar, som har en flok. Det vil svare til et sted imellem 77 og 210 individer. 77 er nok for lidt, mens 210 ulve nok er i overkanten. Mit bedste bud er, at vi lander et sted midt imellem de to tal,« siger Peter Sunde.

Men hvor den øvre graense går i Danmark, hvis ulvene få lov til at passe sig selv, er stadig umuligt at svare på.

»Den praecise økologiske baereevne for det danske bestandsom­råde kendes ikke, da det ikke vides, i hvilken grad ulve i fremtiden vil kunne tilpasse sig landskaber med mindre skov og hede, end tilfaeldet er nu, samt hvordan bestande af byttedyr i disse områder vil udvikle sig,« står der i notatet.

Hvad gør mennesket?

Den helt store ubekendte faktor er mennesket. Ulven er totalfrede­t i Danmark, og det udløste en betinget dom og midlertidi­g inddragels­e af retten til at gå på jagt, da en mand skød og draebte en ulv i april 2018.

Tilbage på marken ved Baekke håber lammeprodu­cent Rasmus Buhl, at der gives tilladelse til at skyde de ulve, der angriber husdyr. Han kan nemlig se frem til et økonomisk tab, selvom han får en økonomisk erstatning for de får og lam, som ulven draebte i fredags.

Du får jo erstatning, så kan du ikke leve med, at ulven tager nogle dyr en gang imellem?

»Vi får et standardbe­løb pr. dyr, men det kan slet ikke daekke alle de udgifter, vi har ved et ulveangreb. Al den tid, vi bruger på at rydde op og flytte dyr, får vi ikke noget for. Rent økonomisk er det på ingen måde en til en. Kunne jeg have fået de her lam til at vokse, og kunne jeg have solgt dem til slagtning, så havde jeg fået en vaesentlig­t bedre pris for dem. Og jeg er ikke interesser­et i at opdraette dyr, så ulvene kan få mad,« siger Rasmus Buhl.

Data fra Miljøstyre­lsen viser, at landmaend og lammeprodu­center kan beskytte deres husdyr med saerlige ulvesikre strømføren­de hegn. Den type hegn var ikke sat op omkring den mark, hvor ulven angreb i fredags.

»Jeg har søgt om at få tilskud til at opgradere nogle af mine hegn, og jeg regner med at få svar på den ansøgning i maj. Men jeg har 1.000 moderfår med lam, som jeg flytter rundt på forskellig­e marker. Og hvis jeg skulle opgradere alle mine hegn, ville det koste mig 1 mio. kr. Det har jeg simpelthen ikke råd til,« siger Rasmus Buhl.

Jeg taenker, at det kan blive nødvendigt at regulere i antallet af de ulve, som bliver ved med at angribe husdyr. RASMUS BUHL, EJER AF HEDELYKKE LAM

 ?? ?? DTU Veterinaer­institut i København har modtaget en ulv, der blev skudt ved Ulfborg. Arkivfoto: Gregers Tycho
DTU Veterinaer­institut i København har modtaget en ulv, der blev skudt ved Ulfborg. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark