Jyllands-Posten

De raser offentligt for at få klik, og det virker

Råb noget provokeren­de, hvis du vil have alles øjne på dig. Det virker. Donald Trump, Rasmus Paludan og det seneste knopskud, en 23-årig Andrew Tate-fan i Herning, bruger teknikken.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla@jp.dk

»Mit motto er: ”Make Danish women cry”,« fortalte en 23årig tiktokker fra Herning i den forgange uge i Berlingske.

Samtidig erklaerede han sig fan af den selvbestal­tede mandecoach Andrew Tate, der i øjeblikket afventer en retssag om voldtaegt og menneskeha­ndel i Rumaenien, men har gjort karriere ved at flashe muskler, dyre biler og holde iltre brandtaler iblandet opsigtsvae­kkende kønsretori­k såsom »18- til 19-årige kvinder er mere attraktive end 25-årige, fordi de har vaeret igennem mindre pik«.

For en måned siden blev en livevideo af den danske Tatefan i ophedet diskussion med en gruppe unge delt på flere sociale medier, hvor han beskrev kvinder med skaeldsord. De samme ord blev genbrugt på kvindernes kampdag i et Radio4-indslag, hvor han på samme vis som i Berlingske-artiklen afviste at køre ned ad Tate-rampen i jagt på opmaerksom­hed.

Den danske tiktokkers retorik er forurolige­nde for de eksperter, der frygter, at flere unge maend skal ende i et af internette­ts globale kaninhulle­r, for der findes eksempler på drenge og unge maend, der er blevet radikalise­ret i lukkede grupper, hvor vrede mod kvinder er set udmøntet i angreb.

Men i sagen om den danske tiktokker er det måske mest hans valg af teknik, der er vaerd at stille skarpt på. Det mener Maia Kahlke Lorentzen fra Cybernaute­rne, der researcher og formidler internetku­ltur til unge.

Teknikken kaldes rage bait og kan på dansk oversaette­s til at ”bruge raseri som madding”. Succesfuld­e rage baitere er folk som førnaevnte Andrew Tate, men også den dansk-svenske advokat Rasmus Paludan, den succesfuld­e podcaster Joe Rogan og den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump.

»Konfliktop­trappende og opsigtsvae­kkende retorik er let delbart. Hver gang Trump angriber en modstander på en perfid måde, er det delbart indhold, og selv ens modstander­e deler det. Den teknik kender enhver, der gerne vil gå influencer­vejen på sociale medier, og det er der mange, der gerne vil,« siger Maia Kahlke Lorentzen, der er erklaeret feministis­k aktivist.

For en måned siden stod hun bag flere oplysende Tiktok-videoer om rage bait-teknikken. Det var et forsøg på at oplyse de unge, der havde set, at den danske tiktokker Kisoan Subakaran i stil med flere andre internatio­nale tiktokkere var begyndt at dele lister med obskure krav til kvinder.

»Det er egentlig ligegyldig­t, om Kisoan og de, der laver den slags lister, mener, hvad de siger. Det handler om at provokere og konfronter­e og få jer til diskutere ... den type indhold kaldes provokatio­nsindhold,« fortaeller hun i videoen, hvor hun desuden gør opmaerksom på, at sociale medier som Tiktok har en algoritme, der favorisere­r vredt indhold, fordi det skaber engagement.

Ser man tilbage igennem den 23-årige herningens­ers Tiktok-videoer, ser det ud til, at han har skaffet sig sin følgerskar­e ved hjaelp af harmløse clickbaitv­ideoer med titler som ”Dreng forsvandt i fire år – indtil de kiggede bag skab” og ”En landsmand fandt måske et dinosaurae­g”. Sideløbend­e er der kommet flere og flere dramatiske videoer til, hvor det for følgerne kan vaere svaert at afkode, om det er sandt eller falsk, når han f.eks. fortaeller, at han skal smides ud af Danmark, er blevet overfaldet eller skal i faengsel.

Ifølge Maia Kahlke Lorentzen er den danske tiktokker blandt unge kendt for at både at »shitposte« og »lyve« om dramatiske situatione­r i sine videoer for at få opmaerksom­hed.

»Men da en platform som Tiktok favorisere­r videoer med meget interaktio­n fra brugere, skubber det influencer­e til at skabe vildere videoer. Det virkelig uhyggelige er, at Tiktok fremmer vrede videoer, og at provokatio­n og rage bait derved bliver den hurtige vej til succes,« siger Maia Kahlke Lorenzen.

Den danske tiktokker ser ud til at have en forholdsvi­s stor følgerskar­e på sociale medier, men Maia Kahlke Lorenzen mener, at der er andre dynamikker på spil i følgerskar­en end en haer af potentiell­e mini-Andrew Tater.

Hun holder ofte foredrag i skoleklass­er, hvor hun møder unge drenge, der oplyser, at de synes godt om Andrew Tate. Når hun beder dem uddybe, ender de som regel med at indrømme, at de synes, at det er sjovt, at han siger vilde ting.

»De synes, at Andrew Tate er fed, fordi laererne bliver forskraekk­ede, og pigerne hidser sig op. Jeg siger ofte til laerere, at det er vigtigt, at de ikke lader sig provokere, fordi det i virkelighe­den som regel handler mere om rendyrket provokatio­n end decideret kvindehad, og når det gaelder den danske Tiktokker, kan man gå ind og kigge naermere på kommentare­rne fra de unge, der ser hans indhold, og se, at han i mine øjne mest af alt opfattes mere som en underholde­nde Fie Laursen-type end en Andrew Tate, men det kan man også blive berømt på,« siger hun.

»Dem og os«

At sociale medier ikke har alt for travlt med at fjerne indhold, som er konfliktop­trappende, kan der vaere flere grunde til.

Ifølge faginspekt­ør Signe Uldbjerg Mortensen fra museet Køn betyder de enorme maengder indhold, at det kan vaere en udfordring for platformen­e at følge med, men det kan også skyldes, at platformen­e tjener penge på, at indholdet cirkulerer.

Signe Uldbjerg Mortensen ser en bekymrende parallel mellem de flere forskellig­e influencer­e, der flere steder på sociale medier forsøger at vaekste gennem rage bait, og den politiske verden med fremtraede­nde figurer, der på samme måder får opmaerksom­hed ved at skabe »dem og os«-polariseri­ng og fjendtligh­ed.

»De unge influencer­e kopierer jo på mange måder ikke bare den politiske udvikling, men også deres foraeldre. Bare i en lidt anden tone og stil,« siger Signe Uldbjerg Mortensen. Hun finder det bekymrende, at unge ser ud til at finde typer som den 23-årige fra Herning underholde­nde.

»Hører man et synspunkt nok gange, kan det vaere med til normaliser­e, at man siger de her ting, som man jo egentlig har sagt om kvinder i hundredvis af år. Bare med nogle andre ord,« siger Signe Uldbjerg Mortensen.

Tirsdag blev Andrew Tate anholdt i Rumaenien på baggrund af en arrestordr­e fra britisk politi. Også den sag handler om seksuelle overgeb.

 ?? Foto: Vadim Ghirda/AP ?? Internetpe­rsonlighed­en Andrew Tate har skabt en stor platform ved at tale en aggressiv udgave af manderolle­n op og kvinder ned. Her smiler han i Rumaenien, hvor han er tilbagehol­dt, mens han afventer en retssag med anklager om voldtaegt og kvindehand­el.
Foto: Vadim Ghirda/AP Internetpe­rsonlighed­en Andrew Tate har skabt en stor platform ved at tale en aggressiv udgave af manderolle­n op og kvinder ned. Her smiler han i Rumaenien, hvor han er tilbagehol­dt, mens han afventer en retssag med anklager om voldtaegt og kvindehand­el.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark