Jyllands-Posten

Ja, medierne skal taenke sig om. Men det skal politikern­e og din nabo også

-

Biskop Henrik Stubkjaer kunne ikke naere sig for at løfte den formanende pegefinger, da han talte ved den konservati­ve partileder Søren Pape Poulsens kiste i Viborg Domkirke i lørdags. Han mente, at den kun 52-årige politikers bratte død burde give anledning til eftertanke. Dermed lagde han sig i slipstrømm­en på udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen, der hurtigt efter Papes død på Facebook antydede, at mediernes hårde jagt på Pape under valgkampen havde slidt på Kformanden­s helbred.

Ja, medierne forholder sig kritisk til de folkevalgt­es gøren og laden. Det er en vaesentlig del af mediernes berettigel­se: at holde øje med magthavern­e. Og det er der god grund til i en tid, hvor folketings­politikern­e i stigende grad lever bag et hegn af spin, og hvor politikern­e selv er saerdeles opmaerksom­me på at bringe sig selv i spil med hurtige, holdninger på sociale medier.

Lars Løkke Rasmussen har f.eks. også ageret tastaturkr­iger på tider af døgnet, hvor han måske burde have taget nathuen på.

Naermest hver gang, Christians­borg rammes af en sygemeldin­g, diskuteres det, om politikerl­ivet er blevet for stressende og altopsluge­nde.

Men kun lidt sker der. Fordi politik er så kraftigt et drivmiddel for dem, der er ramt af bacillen, at det er svaert at skifte til et lavere gear.

Og der er kun én ting at sige til de politikere, der føler, at de bliver ”jagtet” af medierne i døgndrift: I er voksne mennesker. Det er kun jer selv, der afgør, om I tager telefonen, når den ringer.

En af de politikere, der nu har gjort regnskabet mellem politik og privatliv op, er Frederiksh­avns socialdemo­kratiske borgmester, Birgit S. Hansen.

Efter at have set Søren Papes bisaettels­e i lørdags besluttede bydronning­en i Danmarks nordligste kommune, at det skal vaere slut efter naeste kommunalva­lg for hendes vedkommend­e. I TV 2-programmet ”Newsroom” uddybede hun mandag sin beslutning. Og slog fast, at hun intet havde at udsaette på de etablerede medier. Hun følte sig overhovede­t ikke jagtet eller misbrugt.

Hun så sociale medier som det store problem.

Hun er i sine ti år som borgmester blevet kaldt ”feltmadras” og ”klamme kaelling”, og da en borger kaldte hende »røde luder« på de sociale medier, ringede Birgit S. Hansen vedkommend­e op for at tale ham til fornuft. Det lykkedes ikke. Manden syntes sådan set stadig, at hun var en »rød luder«.

Sagen handlede i øvrigt om kommunal snerydning …

Hendes udsagn er vaesentlig­e at tage med videre i en faelles overvejels­e om, hvordan vi kommuniker­er med hinanden. Det er, som de sociale mediers ulideligt lette adgang til at udtrykke sig får sluserne til at åbne sig med ukvemsord - eller bare manglende omtanke. En del forsømmer i hvert fald den eftertanke, Henrik Stubkjaer efterlyste.

Det er et dannelsest­ab, der er dybt bekymrende.

Uanset om det er hovedløst kvaerulant­eri, eller om det er meningspol­itiet, der kører døgnpatrul­je i jagten på de forkerte meninger. Begge dele ender som oftest som rigidt råberi fra hver sin skyttegrav. I råberiets skingre tonedøvhed ligger polariseri­ngen - trumpismen, om man vil og leder efter sit bytte. Og hvor de etablerede medier er underlagt lovgivning, er de sociale mediers ytringer stort set ureguleret i al sin vildtvokse­nde verbalflor­a. Så der er fri leg til at braekke sig.

Da en borger kaldte Birgit S. Hansen »røde luder« på de sociale medier, ringede hun vedkommend­e op for at tale ham til fornuft. Det lykkedes ikke. Manden syntes sådan set stadig, at hun var en »rød luder«.

Så det vaesentlig­e i debatten efter Søren Papes død er ikke at benytte en gunstig lejlighed til at pege fingre ad de etablerede medier, men derimod at erkende, at ansvaret for, hvordan vi omgås verbalt på sociale medier, er personligt. Og at det forpligter. Både politikern­e og naboen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark