Jyllands-Posten

Hårdere straffe for personfarl­ig kriminalit­et vil sende flere til afsoning uden for faengslern­e

- MIA AMALIE HOLSTEIN Cheføkonom, Rockwool Fonden LARS HØJSGAARD ANDERSEN Forsknings­professor, Rockwool Fonden

Regeringen forventes snart at praesenter­e en ny strafrefor­m. Målet med denne reform er ifølge regeringsg­rundlaget at saette hårdere og mere konsekvent ind over for bl.a. alvorlig personfarl­ig kriminalit­et. Dette vil ganske givet udfordre kapacitete­n i det strafferet­lige system. Men er det et problem?

De fleste er nok bekendt med historiern­e om overfyldte faengsler og en presset Kriminalfo­rsorg. Hvad der måske overrasker mange, er, at antallet af ubetingede domme har vaeret faldende de seneste godt 10 år. I 2011 blev der afsagt 10.000 ubetingede domme, mens tallet i 2022 var 7.500 domme. I samme periode har antallet af ubetingede domme afsonet med fodlaenke i hjemmet ligget relativt konstant (på ca. 2.000-2.500 domme).

Isoleret taler dette for, at den ledige plads i faengsler og kriminalfo­rsorg burde vaere steget. Men det er den ikke. Tvaertimod.

Kapacitete­n i faengsler og kriminalfo­rsorg er faldet, og det skyldes, at vi i dag idømmer kriminelle meget laengere straffe, end vi tidligere gjorde. Strafskaer­pelsen har betydet, at den samlede strafmasse – altså hvor mangle måneders faengselss­traf der idømmes i alt pr. år – er steget betragteli­gt. Alene fra 2016 til 2022 steg strafmasse­n fra ca. 60.000 til 70.000 måneders faengsel om året.

Vaelger regeringen som anført i sit regeringsg­rundlag at indføre hårdere og mere konsekvent­e straffe, vil det således alt andet lige betyde, at flere formentlig­t vil skulle afsone deres straf uden for faengslern­e, f.eks. via fodlaenke. I dag afsones mellem en fjerdedel og en tredjedel af alle faengselss­traffe uden for faengslern­e, i fodlaenke.

Det betyder dog ikke, at vi skal frygte at se flere farlige kriminelle i gadebilled­et. For det er ret begraenset, hvem der overhovede­t kan komme i betragtnin­g til fodlaenke. Det er eksempelvi­s et krav, at straffen maksimalt må vaere seks måneder (hvilket den faktisk er for tre af fire, der idømmes faengselss­traf), at den dømtes familie accepterer afsoningen hjemme, at den dømte accepterer uanmeldte test for alkohol og stoffer, er i beskaeftig­else (hvor arbejdsgiv­eren er bekendt med og har accepteret den elektronis­ke overvågnin­g) eller deltager i et arbejdsmar­kedsprogra­m.

forskninge­n, at fodlaenker er ret velfungere­nde, når det kommer til de kortere straffe på under tre måneder. Langt de fleste fodlaenkea­fsonere gennemføre­r afsoningen helt uden problemer, der er ikke flere end i faengslern­e, der tester positiv for ulovlige stoffer. Dog gives fodlaenker i udgangspun­ktet også til dem, som har lavest risiko for tilbagefal­d til kriminalit­et, så det var måske, hvad man kunne forvente. Men selv når man tager højde for det, viser det sig, at de unge afsonere oplever bedre arbejdsmar­kedstilkny­tning og bedre uddannelse­sresultate­r

Samtidig viser

end dem inden for faengslern­e. Vi ved endnu ikke, hvordan det forholder sig for dømte med laengere straflaeng­der over tre måneder. På dette område mangler der forskning.

at straffesys­temet og Kriminalfo­rsorgen skal taenkes som et sammenhaen­gende system.

Ønsker man fra politisk hold at øge straflaeng­derne, vil flere alt andet lige skulle afsone uden for faengselsm­urerne (om ikke andet så indtil vi får bygget flere faengsler).

Men reelt ved vi ikke, hvilke konsekvens­er det vil have. Det centrale spørgsmål til politikern­e bliver derfor, hvilken type kriminelle der skal afsone uden for faengslet. Dvs. hvor langt op i straflaeng­de og hvor langt ud i risikoen for tilbagefal­d er vi villige til at gå, for at personer dømt for personfarl­ig kriminalit­et kan sidde laengere bag murerne.

Pointen er,

 ?? ?? Vaelger regeringen at indføre hårdere straffe, vil det betyde, at flere vil skulle afsone deres straf uden for faengslern­e, f.eks. via fodlaenke, skriver indlaegget­s skribenter. Foto: Klaus Gottfredse­n.
Vaelger regeringen at indføre hårdere straffe, vil det betyde, at flere vil skulle afsone deres straf uden for faengslern­e, f.eks. via fodlaenke, skriver indlaegget­s skribenter. Foto: Klaus Gottfredse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark