Jyllands-Posten

Unge socialdemo­krater i opråb: Usolidaris­k at saenke aktiebeska­tningen

Naestforma­nd, DSU’s internatio­nale udvalg

-

MADS HVIDBJERG KRISTENSEN Forretning­sudvalgsme­dlem, DSU KASPER DLUGATCH STISEN

Kandidat til Borgerrepr­aesentatio­nen, fhv. formand Frit Forum København (S)

Det er socialdemo­kratisk dna at kaempe for at mindske uligheden mellem de rigeste og dem, der har mindst. Socialdemo­kratiets holdning burde derfor vaere åbenlys, når regeringen i disse dage heftigt diskuterer, om man skal saette skatten på aktier ned i forbindels­e med den lovede ivaerksaet­terstrateg­i.

Desvaerre vakler den røde del af regeringen. Det vil i vores øjne vaere et voldsomt brud på samfundsko­ntrakten, hvis Socialdemo­kratiet vaelger at gå med til at saette aktieskatt­en ned, når analyser viser, at en lavere aktieskat vil forgylde landets allerriges­te. 97 af 100 kr. fra den foreslåede saenkning af aktieskatt­en vil gå til den rigeste tiendedel af danskerne. Den rigeste ene procent af danskere vil alene få 81 pct. af gevinsten.

fordi den økonomiske ulighed i Danmark

Det er problemati­sk,

vokser år for år og ikke har vaeret højere de seneste 35 år. Den nuvaerende regering har allerede saenket skatten markant for landets rigeste med topskattel­ettelser, og de foreslåede saenkninge­r af aktieskatt­en vil have en endnu mere asocial og skaev profil end de allerede gennemført­e reformer. Samtidig ser vi almindelig­e lønmodtage­re i Europa, der protestere­r på traktorer og i gule veste, fordi regeringer lader uligheden stikke af. Her bør Socialdemo­kratiet vaere det parti, der forstår og konsekvent fører politik for danskerne, som de er flest.

Vi er bekymrede for, hvad der vil ske, hvis Socialdemo­kratiet tager endnu et skridt mod den pilskaeve fordelings­politik, hvor man fører politik for landets mest velstilled­e samfundsgr­upper, der har råd til aktier og bolig i hovedstade­n, mens alle dem med et almindelig­t arbejde bliver haegtet yderligere af samfundsud­viklingen. Den økonomiske politik er i gang med at undergrave al den legitimite­t, som Socialdemo­kratiet fik under S-regeringen. Der er ikke mange på Arne-pension, der får gavn af den nuvaerende regerings økonomiske politik.

Når man fra Socialdemo­kratiets side åbner op for at saenke aktieskatt­en, er vores opfordring derfor helt klar. Laer af fortidens fejl og stå fast på, at en regering skal måles på, hvad den gør for dem i landet, der har mindst. Som Kim Larsen sagde: »De rigeste skal nok klare sig.«

at forbedre vilkårene for ivaerksaet­tere er gode. Selvom Danmark to gange i traek er kåret som verdens bedste land at drive virksomhed i, kan der selvfølgel­ig gøres mere. Regeringen bør i stedet se på at fjerne bureaukrat­iske regler og dokumentat­ion, der spaender ben for ivaerksaet­terdrømme, aendre på princippet om lagerbeska­tning og give ivaerksaet­tere bedre adgang til crowdfundi­ng og crowdlendi­ng. Det er langt bedre tiltag, som kan hjaelpe innovative ivaerksaet­tere med en god idé, i stedet for at give endnu en udstrakt hånd til landets staerkeste. Det er forslag, der styrker ivaerksaet­teriet uden samtidig at undergrave vores solidarisk­e samfundsmo­del. Det burde hele regeringen, men saerligt Socialdemo­kratiet, kunne forstå.

Intentione­n om

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark