Jyllands-Posten

De svageste syltes i nødlidende retshjaelp

Retshjaelp­sordninger­ne i Danmark er nødlidende, og mange af samfundets svageste borgere har derfor svaert ved at få juridisk hjaelp. Desvaerre er de politiske forsøg på at genrejse ordningern­e gået i stå.

- NIKOLAJ LINNEBALLE Advokat, medlem af Advokatråd­et

I 2020 nedsatte justitsmin­ister Nick Haekkerup et udvalg med en saerdeles vigtig opgave. Ekspertern­e i udvalget skulle se på de ordninger, der skal sørge for, at alle borgere – saerligt dem, der ikke selv har råd – kan få hjaelp til at få prøvet en sag ved retten, så det ikke er den økonomiske formåen for den enkelte, der afgør, om man kan få ret.

Armene blev haevet højt i vejret hos retshjaelp­sinstituti­oner, advokater, organisati­oner for socialt udsatte m.fl., der i mange år har ønsket forbedring­er af systemet. Alle undersøgel­ser har nemlig samstemmen­de peget på, at retshjaelp­sordninger­ne var staerkt nødlidende.

Siden er begejstrin­gen slukket, for arbejdet er gået fuldstaend­ig i stå. Først blev gruppen forsinket på grund af corona, og i stedet for at aflevere anbefaling­er inden sommerferi­en i 2022 fik gruppen et år mere til 2023. Der er dog stadig ikke kommet anbefaling­er på bordet, og reelt har arbejdet vaeret sat på pause siden maj 2022, hvor det seneste møde fandt sted. Årsagen er, at de embedsfolk fra Justitsmin­isteriet, der skulle betjene arbejdsgru­ppen, har vaeret sat på andre opgaver.

Det er med andre ord snart to år siden, at der er sket noget som helst, og det synes vi er et alvorligt problem.

i mange år haft offentlig retshjaelp, som borgere under en vis indkomstgr­aense kunne traekke på (i et vist omfang og efter en masse komplekse kriterier). Retshjaelp­sordninger­ne omfatter muligheden for omkostning­sfri juridisk rådgivning og advokatbis­tand om sager, herunder mulighed for at opnå ”fri proces” ved domstolene – altså at det offentlige betaler omkostning­erne til advokat, hvis du ender i retten med en sag.

Systemet er født ud af princippet om, at alle er lige for loven og derfor også skal have en fair adgang til at få hjaelp i juridiske spørgsmål. For hvad stiller man som borger op, hvis man for eksempel bliver smidt på gaden fra sin bolig, får gjort indhug i ydelserne fra det offentlige, eller hvis der på anden måde rammer ”en sag”, hvor det kan vaere svaert at gennemskue regler og rettighede­r? Hvis ikke du har råd til en advokat eller anden juridisk rådgiver og ikke selv kan varetage din egen sag, hvad gør du så? Retshjaelp­sordninger­ne har tidligere vaeret en del af svaret og bør blive det igen.

I Danmark har vi

fungerer ikke, og det rammer isaer de borgere, som ikke selv har ressourcer til at saette sig ind i en sag eller til selv at kunne

Men systemet

finde en rådgiver. Problemern­e med retshjaelp­sordninger­ne er mange. Systemet er bureaukrat­isk med komplicere­de formularer og trinmodell­er, som gør det svaert for borgerne at benytte ordningern­e. Så for bare at komme i betragtnin­g til at modtage hjaelp skal borgere igennem en svaer proces – det er i sig selv en stor barriere for mange.

Et andet vaesentlig­t problem er, at retshjaelp­sinstituti­onerne langtfra findes alle steder geografisk i landet. Her er der blevet meget langt mellem institutio­nerne i landdistri­kterne og uden for de største byer, hvilket også afholder mange fra at benytte ordningern­e.

heller ikke taenkt godt nok sammen med folks private retshjaelp­sforsikrin­ger. Mange borgere har i deres private forsikring­sordning mulighed for at få daekket visse udgifter til advokat, hvis de har brug for at skulle til domstolene. Men de private ordninger er ikke taenkt ordentligt sammen med muligheden for fri proces og med retshjaelp­sordninger­ne.

Ovenståend­e problemati­kker er nogle af de største udfordring­er, men bestemt ikke alle, og alt det skulle den nedsatte arbejdsgru­ppe forsøge at finde gode svar på. Og de skulle få hele systemet til at ”haenge sammen” hele vejen igennem.

Mens arbejdsgru­ppen har ligget i dvale, er ondt i ventetiden blevet gjort vaerre for mange borgere. Den seneste politiske aftale om domstolene

Systemet er

skaber nemlig nye retssikker­hedsmaessi­ge problemer og laegger et yderligere pres for, at retshjaelp­sordninger­ne fungerer ordentligt.

Nogle vil måske have laest, at der i slutningen af 2023 blev lavet en politisk aftale om at give flere penge til domstolene for at bekaempe ventetider­ne. Ved den lejlighed havde vi stor ros til politikern­e, for det var enormt vigtigt for, at borgere kunne få en sag igennem systemet. Men med i aftalen om ekstra penge kom også forskellig­e knap så positive forslag. Blandt andet aendrede partierne bag aftalen på den såkaldte ”småsagspro­ces”.

Politisk har man besluttet at haeve beløbsgrae­nsen fra 50.000 til 100.000 kr. for, hvornår noget betragtes som en ”småsag”. Småsager daekker over den type retssager (ikke straffesag­er), hvor borgerne selv skal forberede og føre sagen. Konsekvens­en ved at haeve graensen for småsager til det dobbelte er, at mere end tre fjerdedele af alle sager, der i dag indbringes for de danske domstole, fremover skal føres som småsager.

Borgere kan i småsagspro­cessen ikke få daekning via deres retshjaelp­sforsikrin­g for alt det arbejde, der ligger før det afsluttend­e møde i retten, da det er forudsat, at parterne ikke har behov for advokatbis­tand under sagens forberedel­se. Det står selvfølgel­ig altid den enkelte frit for af egen lomme at betale for juridisk rådgivning fra en advokat til forberedel­sen – hvis man altså har råd.

Konsekvens­en risikerer at blive, at mange vil fravaelge at kaempe mod krav fra for eksempel kommunen, boligselsk­abet, arbejdsgiv­eren, der har smidt en ud, foretaget en uretmaessi­g fyring eller andre typer tvister.

mange borgere, som ikke kan. Det vil sige, at vi har skabt en situation, hvor en gruppe borgere selv skal gennemskue og forstå juraen i en lang raekke sager og selv forberede, hvordan en retssag skal gribes an. Hvis vores retshjaelp fungerede, kunne den vaere til enorm gavn for den gruppe, som med de nye regler er ladt fuldstaend­igt i stikken.

AEndringer­ne – og det dårlige samspil – har efter vores opfattelse en lang raekke utilsigted­e og potentielt skadelige virkninger for den enkeltes retssikker­hed. Saerligt for gruppen af udsatte borgere, der ikke har mulighed for selv at forberede en sag eller få en advokat på.

Konsekvens­en risikerer at blive, at mange vil fravaelge at kaempe mod krav fra for eksempel kommunen, boligselsk­abet, arbejdsgiv­eren, der har smidt en ud, foretaget en uretmaessi­g fyring eller andre typer tvister. En masse svaere situatione­r, hvor borgere måske har en helt berettiget sag og i hvert fald netop behov for juridisk støtte, men ikke kan få hjaelp til at vurdere det eller til at føre sagen.

Men det er der

Hvis vi som samfund mener, at alle borgere skal have lige adgang til retsvaesne­t, så skal vi have genstartet arbejdsgru­ppen om retshjaelp­sordninger­ne og fri proces. Vi har mere end tidligere brug for et velfungere­nde og tidssvaren­de system, der griber de borgere, der har størst behov for hjaelp, og giver dem mulighed for forstå og føre deres sager. Det må ikke vaere på grund af et dårligt system med komplicere­t adgang, at de menneskers retssikker­hed ryger på gulvet. Det må vi kunne gøre bedre.

Derfor vil vi opfordre justitsmin­isteren og retsordfør­erne til at få arbejdsgru­ppen i gang igen hurtigst muligt – og få omsat arbejdsgru­ppens anbefaling­er til politisk handling hurtigst muligt til gavn for retssikker­heden for nogle af de borgere, som har mest behov for det.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark