Jyllands-Posten

Dansker bliver skattefrit­aget i sag om millionove­rskud på bitcoins

En dansk mand kan nu glaede sig over, at han ikke skal betale skat af de mere end 1,5 mio. kr., han har tjent på bitcoins.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Kryptovalu­ta – og saerligt bitcoins – har vist sig lukrativt for mange mennesker gennem årene.

Der bliver købt, brugt og solgt på livet løs, men der skal altså betales skat af fortjenest­erne. I hvert fald hvis man køber med det formål at saelge videre og indkassere penge, altså bedriver spekulatio­n.

Indtil nu har der kun vaeret én sag i Danmark, hvor en mand blev fritaget for at betale skat af sin fortjenest­e på bitcoins. Og der var tale om et oprindelig­t køb på små 150 kr., som gav et afkast på 215.000 kr.

Derfor kan en ny sag vise sig at vaere skelsaette­nde for den måde, man fremadrett­et ser på – og dømmer – sager om beskatning af kryptovalu­ta.

Dansker er fritaget

En dansk person er nemlig netop blevet fritaget for at betale skat af en fortjenest­e på over 1,5 mio. kr.

Det fortaeller Payam Samarghand­i, advokat ved Samar Law med speciale i juridiske forhold vedrørende kryptovalu­ta. Han har repraesent­eret danskeren i den netop afsluttede sag.

»Det er den første sag, hvor myndighede­rne vurderer, at en person er skattefrit­aget af så betydeligt et beløb. Det er i sig selv opsigtsvae­kkende,« forklarer han.

I første omgang havde Skattestyr­elsen ellers afgjort, at den danske mand skulle betale skat. Men han ankede efterfølge­nde afgørelsen ved Skatteanke­naevnet og fik den omstødt.

Købte bitcoin som betaling

Danskeren, der kan fejre sin nylige sejr, købte bitcoins tilbage i 2010 primaert for at omdanne dem til såkaldte Linden Dollars, der anvendes som betalingsm­iddel i det virtuelle spiluniver­s Second Life.

Derudover er der ifølge afgørelsen, som Finans har fået indsigt i, blevet lagt vaegt på, at han også har brugt sine bitcoins som betalingsm­iddel i den virkelige verden til f.eks. køb af dagligvare­r.

Skatteanke­naevnet mener derfor ikke, at der er grund til at tro, at manden har spekuleret.

»Afgørelsen er super positiv, for den bekraefter Højesteret­s praksis om, at hver sag skal vurderes individuel­t. Man kan ikke bare slå en hammer hen over alle sager og sige, at alle er skatteplig­tige,« siger Payam Samarghand­i og tilføjer:

»Afhaengigt af de konkrete omstaendig­heder i sagen er det faktisk muligt at få medhold. Og det er vigtigt, at myndighede­rne traeffer sådan en separat juridisk vurdering i alle sager.«

Beskatning­en af gevinst på kryptovalu­ta er ofte på over 50 pct.

Det er den første sag, hvor myndighede­rne vurderer, at en person er skattefrit­aget af så betydeligt et beløb. Det er i sig selv opsigtsvae­kkende. PAYAM SAMARGHAND­I, ADVOKAT MED SPECIALE I HANDEL MED KRYPTOVALU­TA

 ?? ?? Payam Samarghand­i er advokat med speciale i handel med kryptovalu­ta. Foto: Jesper Hede
Payam Samarghand­i er advokat med speciale i handel med kryptovalu­ta. Foto: Jesper Hede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark