Jyllands-Posten

AI Kom godt i gang med

Går du med tanker om at anvende AI i virksomhed­en, men har brug for hjaelp til at komme i gang?

-

“Kom godt I gang med AI” er titlen på flere af de indlaeg og inspiratio­nsmøder, vi løbende afholder.

AI er ikke nyt, data science har vaeret på banen i mange år, men det nye ligger i at AI-teknologie­r er blevet tilgaengel­ig for alle. ChatGBT og en lang raekke andre store og små applikatio­ner, har gjort at AI er kommet på alles laeber. Megen omtale har dog ikke gjort forvirring­en omkring AI mindre, nok snarere tvaertimod. ”AI” er blevet lidt af en massebeteg­nelse for alt, hvad der ligger i Data Science vaerktøjsk­assen, og det har faktisk ikke gjort forståelse­n og kommunikat­ionen mere tydelig.

Derfor bruger vi hos Ambolt AI en del tid på at holde indlaeg og inspiratio­nsmøder, hvor vi selv på ret kort tid har oplevet at kunne give deltagerne en AHA oplevelse omkring forståelse­n af AI, og hvordan man kommer i gang med det.

Men hvad kan jeg så bruge AI til, og hvordan kommer jeg i gang?

Jon Andersen, CCO Ambolt AI uddyber; Vi tager udgangspun­kt i virksomhed­ens data, strategi og problemsti­llinger. Det kan vaere omkring optimering af processer eller produktudv­ikling. Valg af teknologi til at løse problemsti­llingen er sekundaer, og indeholder ikke nødvendigv­is AI-teknologie­r. Anvendelse­n af AI afhaenger af de specifikke muligheder og udfordring­er, virksomhed­en står overfor. Det er vigtigt at have for øje at AI ikke står alene; det er medarbejde­rne der spiller den afgørende rolle i at drive forandring og forbedring. AI er blot et ”redskab”, der hjaelper med automatise­ring, effektivis­ering og giver indsigt i processer og data.

Din virksomhed har sandsynlig­vis et hav af data, og nye datakilder kommer løbende til. Sensorer og robotter, for blot at naevne nogle. Denne ekspansive maengde af data overstiger hurtigt vores evne til at udnytte den viden, der ligger i data optimalt. Samtidig introducer­es der kontinuerl­igt nye krav, såsom ESG-rapporteri­ng, der yderligere komplicere­r landskabet.

Der, hvor AI-teknologie­r kan skabe vaesentlig vaerdi, er at skabe forbindels­e mellem afdelinger og systemer til brug for indsigt på ledelsesni­veau samt automatise­ring af processer med mange variable.

Supply Chain er et godt eksempel på et ansvarsomr­åde, hvor f.eks. planlaegni­ngsopgaver typisk har rigtig mange variable, og hvor implemente­ring af AI- løsninger kan gøre en signifikan­t forskel. Praediktiv­t vedligehol­d af produktion­sudstyr, dels for at undgå nedbrud og dels for at forlaenge udstyrets levetid, er et andet område, hvor AI vil spille en større rolle. Når vi taler om baeredygti­ghed, så ligger det implicit at vi også kigger ind i optimering af ressourcef­orbrug. F.eks. at automatise­re nogle processer, så de kører når strømmen er grøn, eller anden form for optimering af planlaegni­ngen. Og nu vi er ved strøm – så er nogle AI applikatio­ner allerede blevet storforbru­gere af strøm. Det er derfor ikke helt lige meget, hvad man implemente­rer, og hvordan det bruges.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark