Jyllands-Posten

Brugte elbiler saetter dybe fodspor i den grønne omstilling af bilparken

Brugte elbiler fra udlandet puster til den grønne omstilling. I årets første to måneder er der solgt 8.100 spritnye elbiler. I samme periode er der importeret 6.140 brugte elbiler.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det naermest vaelter ind over graensen med brugte elbiler.

I januar og februar er der importeret 7.464 brugte biler til Danmark. Heraf er rekordhøje 82 pct. elbiler, viser en ny opgørelse.

»Importen af brugte elbiler har sat rekord i januar og februar, og det er helt som forventet,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM.

Meldingen tager afsaet i den såkaldte Tesla-effekt, som bygger på, at Tesla ud af det blå skar dybt i priserne den 13. januar 2023. Det blev startskudd­et til en priskrig, som siden har hjemsøgt markedet for både nye og brugte elbiler.

Kommer fra Tyskland

Mange af de nyere brugte elbiler, som havner i Danmark, kommer fra Tyskland, hvor køberne tidligere fik store statslige tilskud til køb af nye elbiler. Eneste klausul var, at bilerne skulle vaere ejet i 12 måneder.

De statslige tilskud åbner for, at elbilerne efterfølge­nde kan saelges til danske forhandler­e med klaekkelig­e rabatter. Samtidig betyder afgiftsreg­lerne, at der skal betales afgift efter den gaeldende nypris i Danmark på bilens første indregistr­eringstids­punkt i udlandet.

Samlet har det vaeret med til at puste til importen af elbiler i en grad, så importen i januar og februar var 188 pct. højere end i samme periode sidste år.

»Efter at bilerne har vaeret i karantaene i et år, havner de nu i Danmark. Dermed er importen af brugte elbiler blevet et afgørende element for omstilling­en til grønne biler,« siger Ilyas Dogru.

Meldingen understreg­es af en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, som viser, at der med udgangen af februar kørte 213.900 elbiler rundt på vejen. Det er 94.700 flere end på samme tid sidste år, hvoraf mere end en tredjedel skyldes importen af nyere brugte elbiler.

»Fremgangen består af 65.400 nye og 34.800 importered­e brugte elbiler de seneste 12 måneder fraregnet de biler, der er afmeldt i perioden og ikke var aktie ultimo februar,« skriver Danmarks Statistik i den nye analyse.

Mens Tesla Model Y topper salgsliste­n over nye elbiler, er det søsterbile­n, Model 3, der topper importlist­en.

I årets første to måneder var taet ved hver 10. importered­e elbil en Tesla Model 3, mens Model Y-versionen indtager 5. pladsen med en andel af importen på 6,9 pct.

Den markante vaekst i importen skyldes dog stor import af et helt andet bilmaerke, lyder meldingen.

»Den helt store vaekst finder vi i importen af VW ID.3 og ID.4. Faktisk er der blevet importeret flere brugte ID.4 i årets første to måneder, end der er solgt nye,« siger Ilyas Dogru.

En naerlaesni­ng af importlist­erne viser, at mens der i januar og februar 2023 blev importeret i alt 90 brugte ID.3 og ID.4, er der i de første to måneder af 2024 strømmet 512 brugte VW ID.3 og 450 brugte VW ID.4 ind over graensen.

Ifølge Danmarks Statistik er importbile­rne i dag markant aeldre end på samme tid sidste år. Mens de importered­e elbiler i februar 2023 i gennemsnit var 1,3 år gamle, var alderen i februar i år steget til 2,0 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark