Jyllands-Posten

Danmark og Tyskland strides om dåsepant i graensehan­dlen

Tyske politikere angriber den danske regering og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) i kampen om pant på dåser og flasker.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Tyskland er velkommen til at stille pantstatio­ner op i Danmark, hvis landet ønsker det for at bevare den nordtyske graensehan­del.

Til gengaeld ser regeringen ikke et faelles pantsystem i EU for øl og sodavand som realistisk.

Sådan lyder meldingen fra den danske miljøminis­ter Magnus Heunicke (S), efter at tyske politikere i disse dage forsøger at laegge pres på regeringen i Berlin i den langstrakt­e strid om dåsepant.

Ved den dansk/tyske graense kan danskere købe øl og vand uden at betale pant mod at udfylde en eksporterk­laering.

På fredag skal EU’s råd for medlemslan­denes miljøminis­tre behandle et forslag til en ny emballagef­orordning – herunder også pant på dåser og flasker.

Diskussion­en går i den forbindels­e bl.a. på en mulig ny ordning, så EU-borgere kan aflevere pant, hvor de bor, samt uanset hvor dåserne er købt.

Fra bl.a. flere tyske politikere lyder et krav om netop en graenseove­rskridende pantordnin­g – ikke mindst af hensyn til den nordtyske graensehan­del. Det, så danskere kan købe ind syd for graensen og aflevere dåser/ flasker i det danske pantsystem.

Minister afviser

Det krav afviser miljøminis­ter Magnus Heunicke i EUforhandl­ingerne.

»Vi har arbejdet benhårdt gennem årtier på at stoppe de mange tyske dåser, som kommer til Danmark uden pant. En løsning, ligesom når danskere køber drikkevare­r i Sverige, og hvor panten efterfølge­nde indløses i nabolandet. Det samme må gaelde for tyske indkøb,« siger Magnus Heunicke. Han siger samtidig:

»Hvis det betyder, at man fra tysk side er nødt til at opstille nogle pantstatio­ner i Danmark, må det gøres for min skyld. Det afgørende er, at vi får stoppet de mange dåser, som kommer fra Tyskland uden pant.«

I et brev til den tyske miljøminis­ter Steffi Lemke (De Grønne) skriver flere forbundsda­gsmedlemme­r, bl.a. nordtyske Stefan Seidler (SSW), om den danske holdning til pantregler­ne:

»Når vi laegger pant på dåserne, skal det også vaere muligt

Vi har arbejdet benhårdt gennem årtier på at stoppe de mange tyske dåser, som kommer til Danmark uden pant. MAGNUS HEUNICKE (S), MILJØMINIS­TER

at aflevere dem på begge sider af graensen. Det havde EU-Kommission­en oprindelig­t lagt op til. At man saerligt fra dansk side forsøger at modvirke graenseove­rskridende løsninger i EU, er derfor besynderli­gt. Det går ud over mange arbejdspla­dser og graensereg­ionen i sin helhed.«

Kritikken preller af

Den kritik preller af på den danske minister.

Magnus Heunicke fastslår, at forhandlin­gerne om netop EU’s samlede emballagef­orordning, der omfatter meget andet end dåsepant, er komplicere­de samt med mange interesser. Derfor tror han ikke på et krav om en faelles pantløsnin­g i EU.

»Et pantmaerke i EU som erstatning for det velfungere­nde danske pantsystem, hvor 93 pct kommer retur, har meget, meget lange udsigter. Et sådant krav vil bare vaere at udsaette en løsning af noget, som vi har kaempet for i vores tider, og som er et miljøprobl­em i Danmark. Tusinder af øl- og sodavandsd­åser uden pant fra Tyskland ender i vores natur. »Det skal stoppes.«

Er dine og regeringen­s argumenter rettet mod reelt at stoppe graensehan­del, der er udskaeldt fra bl.a. dele af den danske dagligvare­handel?? Eller for at stoppe dåser i naturen, som et faelles pantsystem ï EU vel også kan?

»Miljøargum­entet. Derfor har vi i Danmark kaempet så lang tid for dette og bliver ved. Der kommer også graensehan­del ind fra Sverige til Danmark, som løses der. Men hvis Tyskland vil have pantstatio­ner her, og det er praktisk muligt, er de velkomne. Men det er jo noget, som tyskerne må finde ud af. Hvis der skal opfindes noget, som ikke allerede er her – et faelles pantsystem i EU – har det meget lange udsigter. Derfor presser vi på for en løsning.«

I de aktuelle forhandlin­ger indgår, at EU’s emballagef­orordning formentlig skal gaelde fra 2029. Så uanset hvad kan der vaere et stykke vej endnu, før mulige aendringer traeder i kraft.

 ?? ?? Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) kaemper for tvungen pant også i den dansk/tyske graensehan­del. Foto: Stine Bidstrup
Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) kaemper for tvungen pant også i den dansk/tyske graensehan­del. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark