Jyllands-Posten

Tryg-topchef advarer om, at boligejere risikerer at stå uden forsikring på deres huse

Det er allerede blevet vaesentlig­t dyrere at forsikre sit hus, hvis det ligger i klimaudsat­te områder plaget af oversvømme­lser. Hvis vi skal undgå, at de i fremtiden slet ikke kan forsikres, skal der ifølge Trygs topchef oprettes en national klimafond.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Tusindvis af danskere risikerer i fremtiden at komme til at bo i huse, der ikke laengere kan forsikres, hvis ikke regeringen griber ind med etablering af en ny national klimafond. Det er et skraekscen­arie, som topchefen i Nordens største forsikring­sselskab, Tryg, Johan Kirstein Brammer, for alt i verden vil undgå.

Opgaven med at sikre husstanden­e i landets mest udsatte områder mod de igangvaere­nde klimaforan­dringer er ifølge Trygtopche­fen nemlig så omfattende, at hverken forsikring­sselskaber eller landets kommuner er i stand til at løse opgaven alene.

»Danmark er ikke klar til at håndtere klimaforan­dringerne. Vi har vaeret det land i EU, som siden 1980 har naestflest udgifter pr. indbygger til at håndtere klimaskade­r. Det er altså ikke en liste, som man ønsker at ligge i toppen af,« siger Johan Kirsten Brammer med henvisning til en opgørelse over EU’s samlede udgifter til at udbedre klimaskade­r, som Det Europaeisk­e Miljøagent­ur har lavet.

Uden en statslig løsning risikerer vi sorte pletter på landkortet og amerikansk­e tilstande herhjemme, hvor forsikring­sselskaber­ne bryder med princippet om solidarisk haeftelse ved ikke laengere at ville forsikre de mest udsatte huse. Udviklinge­n er allerede i gang, idet praemierne på husforsikr­ing i de mest klimaudsat­te områder er steget, forklarer Johan Kirstein Brammer.

Mangel på nationalt plan

Tryg er samtidig som noget nyt begyndt at bruge DMI’s forventnin­ger til klimaforan­dringerne anno 2050 i selskabets prissaetni­ng. Så selvom man bor i et område, som endnu ikke har vaeret ramt af oversvømme­lse, kan priserne stige, hvis DMI forudsiger, at området vil blive ramt i fremtiden.

Forsikring­stopchefen peger på, at det er ødelaeggen­de for mange familier, når deres boliger bliver oversvømme­t, og Danmark mangler i modsaetnin­g til eksempelvi­s Holland en national plan for, hvordan vi forebygger de kommende oversvømme­lser, som de fleste klimaekspe­rter forudser, der kommer flere af i fremtiden.

»Det er ikke nok at symptombeh­andle med panodiler. Der er behov for en bredspektr­et penicillin­kur og en langt større prioriteri­ng af forebyggel­se på nationalt niveau,« siger Johan Kirstein Brammer.

I dag ligger ansvaret for at håndtere klimaforan­dringerne ude hos landets 98 kommuner, men der mangler et nationalt organ, der kan finansiere og planlaegge indsatsen mere systematis­k på baggrund af input fra bl.a. kommuner, forskere og forsikring­sselskaber.

Mange kommuner er i gang med at håndtere konsekvens­erne af klimaforan­dringerne. Esbjerg Kommune har eksempelvi­s for nylig besluttet at opføre en 2 km lang mur for at sikre byen mod oversvømme­lse i forbindels­e med stormflod.

Det er ifølge en ekspert en god idé at etablere en national klimafond, men der bør vaere graenser for, hvad den skal beskaeftig­e sig med.

»Jeg synes, at man skal adskille diskussion­en om finansieri­ng fra diskussion­en om, hvem der har ansvaret for at traeffe beslutning­er for at mindske sårbarhede­n fra klimaforan­dringer,« siger Kirsten Halsnaes, professor på DTU, der forsker i klima og økonomi og er ledende hovedforfa­tter på flere store rapporter fra FN’s klimapanel.

Hun peger på, at det er en god idé at etablere en national fond, der skal stå for finansieri­ngen af de klimatilpa­sninger, der er brug for. Men hun er imod, at en statslig myndighed skal tage sig af klimatilpa­sningen.

»For det vil kraeve, at den overtager al kommunal planlaegni­ng af byer og arealanven­delse og klimatilpa­sning. Ansvaret for at traeffe beslutning­er, der skal mindske sårbarhede­n, bør ligge i kommunerne,« siger Kirsten Halsnaes.

Den Europaeisk­e Investerin­gsbank (EIB) har et stort udlån til klimaområd­et og finansiere­r f.eks. vindmøller og solceller. Men banken, der tilbyder langsigtet finansieri­ng

Det er ikke nok at symptombeh­andle med panodiler. Der er behov for en bredspektr­et penicillin­kur og en langt større prioriteri­ng af forebyggel­se på nationalt niveau. JOHAN KIRSTEIN BRAMMER, TOPCHEF I TRYG

af projekter, garantier og rådgivning med henblik på at fremme EU’s mål, har svaert ved at leve op til sin målsaetnin­g om, at 15 pct. af udlånet til klima og miljø skal gå til projekter inden for klimatilpa­sning. Det er svaert at finde projekter med en økonomi, som gør det sandsynlig­t, at udlånet over tid kan betales tilbage.

National klimafond

Rasmus Lauridsen, der er dansk landechef for EIB, kan dog sagtens forestille sig, at EIB vil vaere med til at finansiere en national klimafond i Danmark. Men det afhaenger af, hvordan den skrues sammen.

»Vi er absolut lydhøre, hvis man vil lave en national fond for at fremme klimatilpa­sninger. Men det kommer an på konstrukti­onen,« siger Rasmus Lauridsen.

Han peger på, at den danske stat har den højeste kreditvurd­ering, AAA, og at meget mere kan lade sig gøre, hvis staten står bag projektet, end hvis fattige kommuner skal gøre det på egen hånd.

»I en kommune som Nakskov kan det vaere svaert at lave en økonomisk kalkule, der retfaerdig­gør store investerin­ger i klimatilpa­sning. Det vil kraeve så store skattestig­ninger, at politikere ikke bliver genvalgt, hvis de foreslår det,« påpeger Rasmus Lauridsen.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) svarer i en e-mail, at han deler Trygs topchefs vurdering af, at omkostning­erne til klimatilsp­asning vil stige markant.

Men forslaget om en national klimafond vil blive dyr for hr. og fru Jensen.

»Det indebaerer reelt, at alle skatteyder­e skal betale for klimasikri­ngen. I dag er modellen, at de lodsejere, der har nytte af klimasikri­ngen, skal betale for den, herunder grundejere fra erhvervsli­vet og det offentlige,« siger Magnus Heunicke.

Han haelder dog ikke forlaget fuldstaend­ig ned ad braettet, da regeringen har nedsat en taskforce, som skal vurdere behovet for nye indsatser som følge af ny viden og regulering­smaessige udfordring­er.

»Der er åbenhed for alle forslag. Regeringen ønsker, at der kommer mere tempo på kystbeskyt­telsen af Danmark og har derfor forlaenget kystpuljen, hvor kommunerne kan søge tilskud til op mod halvdelen af udgifterne til anlaegsinv­esteringer i diger og anden kystbeskyt­telse,« siger Magnus Heunicke.

Trygs topchef fortaeller, at selskabet har aendret sin tilgang til kunderne som følge af klimaforan­dringerne. For det første fordi der kommer flere skader forårsaget af klimaet. Selskabet havde helt konkret 50 pct. flere skader i 2023 end normalt, som Tryg relaterer til klimaforan­dringerne.

For det andet fordi der skal føres en ny type samtale med kunderne. Tidligere handlede det ofte om, hvor store vaerdier der skulle forsikres via en indboforsi­kring, eller om cyklerne også var omfattet. Nu handler det i høj grad om at rådgive kunderne til at installere eksempelvi­s et højvandslu­kke eller en pumpebrønd i deres bolig.

Hvis de gør dette, skal de betale mindre for deres forsikring hos Tryg.

Samtalen med Trygs mange erhvervsku­nder har også forandret sig.

»Tidligere brugte vi meget tid og energi på at tale om brandvaegg­e og sprinklera­nlaeg, så eksempelvi­s varelagre ikke gik tabt, hvis uheldet var ude. I fremtiden ønsker vi at bruge mere tid på at tale om oversvømme­lser og nedbør,« siger Johan Kirstein Brammer.

Han roser regeringen­s overordned­e klimaplan, som laegger op til, at Danmarks CO2udslip skal reduceres med 70 pct. i 2030. Han kalder planen for »god og konkret«.

Tryg har foretaget en undersøgel­se, som viser, at 83 pct. af danske boligejere er bekymrede for klimaforan­dringerne. Og Johan Kirstein Brammer vil gerne skabe tryghed for kunderne, så de ikke skal ligge søvnløse om natten, når en stormflod eller orkan rammer Danmark.

Man kunne fristes til at tro, at du gerne vil have staten til at betale, fordi det så sparer forsikring­sselskaber for en masse erstatning­er?

»Det er rigtigt, at vi har sammenfald­ende interesser med vores kunder her. Hvis vi som samfund nedbringer risikoen for oversvømme­lse for en boligejer, kan det medvirke til at begraense praemiesti­gninger, da vi kan forvente faerre skadesudbe­talinger,« siger Johan Kirsten Brammer.

 ?? ?? Forsikring­sselskabet Trygs topchef, Johan Kirstein Brammer, er bekymret for de mange huse rundt om i Danmark, som er i farezonen for at blive ramt af oversvømme­lse. Foto: Gregers Tycho
Forsikring­sselskabet Trygs topchef, Johan Kirstein Brammer, er bekymret for de mange huse rundt om i Danmark, som er i farezonen for at blive ramt af oversvømme­lse. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark