Jyllands-Posten

Novo saetter turbo på fedmehåb

Novo Nordisk forventer, at en accelerere­t udviklings­proces kan sende selskabets kommende fedmehåb på markedet allerede inden 2030.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Novo Nordisk naeste fedmehåb, amykretin, der skal vaere med til at sikre langsigtet vaekst for den danske medicinalk­oncern, står til at komme på markedet inden 2030.

Dermed kan selskabet forkorte udviklinge­n af amykretin, hvilket øger midlets salgspoten­tiale, da det får laengere tid på markedet.

Ifølge Martin Holst Lange, der er koncerndir­ektør med ansvar for udviklinge­n af ny medicin, er de indledende forsøgsdat­a på amykretin så staerke, at Novo Nordisk muligvis kan springe dyre og tidskraeve­nde led over i udviklinge­n af laegemidle­t.

»Vi skal se nogle flere data, og når vi ser dem, traeffer vi en beslutning om, hvordan vi skal fortsaette, men lige meget hvordan vi gør det, har vi en klar ambition og stor tillid til, at vi kan bringe det til markedet inden for dette årti,« siger han.

Patentet på semaglutid­molekylet, der står bag selskabets to bedst saelgende produkter – diabetesmi­dlet Ozempic og slankemidl­et Wegovy – udløber i 2032. Novo Nordisk står derfor over for prispres i EU og det absolut største marked i USA.

Derfor arbejdes der i selskabets laboratori­er og i den kliniske forskning på udviklinge­n af det nye laegemidde­l, der kan tage over, og her har et af de mest lovende vist sig at vaere amykretin.

Nyheden om, at midlet kan give vaegttab på 13 pct. efter kun tre måneders behandling, sendte Novo Nordiske kurs op med 8 pct. i torsdags til selskabets kapitalmar­kedsdag.

Specifikt drømmer Novo Nordisk om at springe det andet led i den kliniske udvikling over.

Normalt består udviklings­processen af nye laegemidle­r af tre faser, men hvis de indledende forsøgsdat­a er saerligt staerke, kan medicinals­elskaber få lov til at undlade at afprøve et kommende produkt i fase 2.

Biologisk minder amykretin om cagrisema, der er et andet fedmepraep­arat, som Novo Nordisk har laengere fremme i udvikling.

Forsøg med sprøjte

Martin Holst Lange mener derfor, at selskabet har en god forståelse for, hvilke bivirkning­er der kan vaere forbundet med amykretin.

»Hvorvidt man skal i fase 2 eller direkte i fase 3, afhaenger af, om man har staerk viden om produktets sikkerhed. Det kraever også meget viden om biologien bag det produkt, man undersøger,« siger han og tilføjer:

»Og det gode ved vores pipeline er, at lige nu har vi cagrisema i fase 3, som svarer til, hvad amykretin gør. Og ser vi den samme sikkerheds­profil, er vi relativt sikre på, at vi ikke vil opleve nogen overraskel­ser.«

Novo Nordisk har indtil videre kun prøvet amykretin som en pille, men planlaegge­r snart at starte forsøg med midlet injiceret med en sprøjte.

Når også Novo Nordisk står med forsøgsres­ultaterne fra amykretin doseret i en sprøjte i første halvdel af 2025, vil selskabet traeffe en beslutning om den videre proces.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark