Jyllands-Posten

Novo-ejer i comeback med solidt afkast

Efter et turbulent 2022 har Novo Holdings vendt skuden med et overskud på 31 mia. kr. i 2023 drevet af en diversific­eret portefølje og vaekst i Novo Nordisk.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Novo Nordisk Fondens investerin­gsselskab, Novo Holdings, rejser sig efter raedselsår­et 2022, hvor krigen i Ukraine og rentestign­inger malede et skuffende resultat.

Trusler, krig og ødelaeggel­se og rentestign­inger udgjorde fortsat bagtaeppet i 2023, men en diversific­eret portefølje hjalp Novo Holding med hovedkvart­er i Hellerups Tuborg Havn på vej mod et afkast på 9,4 pct. sammenlign­et med minus 6,3 pct. sidste år.

Dermed kunne selskabet med i alt 180 medarbejde­re løfte resultatet, så det er tilbage på linje med det langsigted­e afkast på 10,1 pct. set hen over det seneste årti.

»Den staerke performanc­e i investerin­gsporteføl­jen, kombineret med vores diversific­eringsinds­ats og den fortsatte vaekst for Novo Gruppen, gav et afkast på 9,4 pct., hvilket er højere end de gaeldende benchmarks for sektoren,« siger Kasim Kutay, adm. direktør i Novo Holdings, i regnskabet.

Pengetank på 1.100 mia. kr.

Således har investerin­gsselskabe­t, der er hovedaktio­naer i Novo Nordisk med 28 pct. af kapitalen i 2023 et overskud på 31 mia. kr. mod 3 mia. kr. sidste år.

Af de 31 mia. kom 18,6 mia.

kr. i form af udbytter fra Novo Nordisk og den nylige fusion af Novozymes og Chr. Hansen kaldet Novonesis. De resterende 12,7 mia. kr. er afkast fra selskabets investerin­ger i life science og de brede såkaldte kapitalinv­esteringer i ejendom, obligation­er og private og noterede selskaber.

Novo Holdings pengetank talte mere end 1.100 mia. kr ved udgangen af 2023. Til sammenlign­ing havde ATP i slutningen af 2023 en formue på 712 mia. kr.

Ejerskabet af Novo Nordisk Novonesis udgør 900 mia. af formuen, mens investerin­gsporteføl­jen i life science og de

brede såkaldte kapitalinv­esteringer taeller omkring 200 mia. kr.

Køber underlever­andør

Novo Holdings søsaetter i 2024 en ny strategi, hvor selskabet øger investerin­gerne i den grønne omstilling, så de i 2030 udgør 10 pct. af de samlede investerin­ger mod 2 pct. i dag.

Novo Holdings vil desuden købe Novo Nordisks underlever­andør Catalent til en samlet købssum på 112 mia. kr. Handlen er stadig ved at blive behandlet, men ventes at gå igennem før nytår.

Tre af Catalents fyldefabri­kker vil i så fald blive solgt til Novo Nordisk svarende til omkring to tredjedele af de 112 mia. kr.

Ikke desto mindre står Catalent-investerin­gen til at blive Novo Holdings største investerin­g nogensinde, men opkøbet har givet ledelsen blod på tanden.

Kasim Kutay har tidligere udtalt over for Financial Times, at Novo Holdings forventer at foretage årlige investerin­ger for 7 mia. dollars svarende til 48 mia. kr. i 2030.

Til sammenlign­ing investered­e selskabet 13 mia. kr. i life science-selskaber i 2023.

 ?? ?? Kasim Kutay, adm. direktør i Novo Holdings, ser for sig, at selskabet i 2030 investerer knap 50 mia. kr. hvert år, i takt med at Novo Nordisk sender flere og flere milliarder op til Novo-ejeren. Foto: Novo Holdings
Kasim Kutay, adm. direktør i Novo Holdings, ser for sig, at selskabet i 2030 investerer knap 50 mia. kr. hvert år, i takt med at Novo Nordisk sender flere og flere milliarder op til Novo-ejeren. Foto: Novo Holdings

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark