Jyllands-Posten

Kina traekker Lego-vaekst ned

Lego hiver en vaekst på 2 pct. ud af et 2023, der var praeget af modvind fra markedet. Det er isaer de kinesiske forbrugere, der har valgt at skaere ned på legetøj til børnene.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Kina, der i en årraekke har vaeret en vigtig vaekstmoto­r for Lego, er gået i stå. Det er en vaesentlig grund til, at Lego kun med nød og naeppe får hevet en positiv vaekst hjem på 2 pct. i 2023.

»Vi har en nedgang i Kina klart drevet af, at det kinesiske marked som sådan har det rigtigt svaert. De kinesiske forbrugere holder igen og passer på pengene, og det traekker ned i vores samlede vaekst,« siger Niels B. Christians­en, adm. direktør i Lego. Det er ikke, fordi de kinesiske forbrugere ikke køber lige så meget legetøj, de køber bare billigere produkter.

Lego investerer fortsat i Kina. I 2023 blev der åbnet i alt 81 nye Lego-brandede butikker, og dermed er der i Kina i alt 499 af slagsen. Legobrandb­utikker er enten ejet af Lego selv eller drevet af en aftalepart­ner.

Det betyder, at Kina nu har godt halvdelen af de i alt 1.031 Lego-brandbutik­ker i verden.

Overordnet tilfreds

Niels B. Christians­en mener overordnet stadig, at et tillykke er på sin plads med årsregnska­bet for 2023. Koncernens omsaetning vokser med 2 pct. og reelt med 3 pct., hvis man fjerner effekten fra valutakurs­er.

Det skal ses i forhold til, at legetøjsma­rkedet globalt er faldet med 7 pct.

»Det har ikke vaeret det svaereste år for Lego, men 2023 har vaeret det svaereste år for legetøjsma­rkedet. I det marked er det lykkedes os at tage markedsand­ele ikke mindst i USA,« forklarer topchefen.

Omsaetning­en i Syd- og Nordamerik­a fylder mere og mere i Legos regnskab. For fem år siden stod Syd- og Nordamerik­a for 38 pct. af omsaetning­en. Det er i 2023 vokset til 47 pct. Den største andel af vaeksten har Europa, Mellemøste­n og Afrika afleveret, og så er det asiatiske marked altså svundet en smule ind.

»Vi har gjort det godt i USA, og vi er vokset paent meget mere end markedet generelt og altså taget markedsand­ele,« forklarer Niels B. Christians­en.

Det kan man bl.a. laese i regnskaber­ne for de to aerkerival­er Mattel og Hasbro, der med omsaetning­er på hhv. 36,7 mia. kr. og 33,8 mia. kr. bliver sejlet mere og mere agterud af legetøjsko­ncernen fra Billund.

Klart ringere resultat

I forhold til tidligere år er Legos driftsresu­ltat blevet klart ringere, hvis man saetter det i forhold til omsaetning­en.

I 2021 udgjorde driftsresu­ltatet 30,8 pct. af omsaetning­en, og det er i 2023 faldet til 26 pct.

»Vi har i 2023 investeret 8,5 mia. kr. i bygninger og produktion, og vi tager i disse år betydelige omkostning­er til at øge vores digitale kompetence­r og tilstedeva­erelse og til hele baeredygti­ghedsagend­aen. I det lys har jeg det fint med, at vi har en driftsmarg­in på 26 pct.,« forklarer Niels B. Christians­en og fortsaette­r:

»Vi vil hellere have en margin på omkring 26 pct. og så vokse og tage markedsand­ele og investere i det, vi skal, end vi vil have en margin på 30 pct. og så ikke vokse,« siger han.

Nye fabrikker på vej

Lego har i dag fabrikker i Billund, Ungarn, Mexico, Kina og Tjekkiet. Desuden er man ved at bygge nye fabrikker i Vietnam og i Virginia i USA.

»Jeg håber da, at vi på et eller andet tidspunkt får brug for at bygge flere fabrikker, men som det ser ud nu, er vi godt med og er der, hvor vi skal vaere,« siger Niels B. Christians­en.

Hans prognose er, at Lego fortsat vil tage markedsand­ele i 2024 og kan praestere en vaekst på en encifret procentsat­s.

Men min mavefornem­melse er, at investerin­gerne efter 2025 bliver på mindst samme niveau som i 2025 og måske endda endnu højere. NIELS B. CHRISTIANS­EN, ADM. DIREKTØR I LEGO

Det har ikke vaeret det svaereste år for Lego, men 2023 har vaeret det svaereste år for legetøjsma­rkedet. NIELS B. CHRISTIANS­EN, ADM. DIREKTØR I LEGO

Hvad plasticklo­dsen angår, peger han på, at Lego har testet 600 forskellig­e typer materialer, og ingen af dem sad lige i Lego-aesken så at sige.

»Derfor har vi valgt at gå ind i det på den måde, at nogle af de penge, vi er med til at købe disse materialer for, går ind i den forsynings­kaede, så der forhåbentl­ig kan komme nye og endnu bedre materialer hen mod 2032. Jeg tror, det er nødvendigt, at nogen går foran og begynder for alvor at investere, så nogle af dem, der udvikler og producerer det, kan tjene penge på det,« siger han.

Skrinlagte planer

Lego måtte i 2023 skrinlaegg­e en af planerne om at skabe en Lego-klods af materialet rPET. Det er det samme materiale, som halvliters sodavandsf­lasker er lavet af, så idéen var bl.a. at bruge genbrugsma­teriale fra flaskerne.

Men udfordring­erne var, at genbrugsma­terialet skulle have både en hårdhed, der gør, at klodserne haenger sammen på den rette måde, de skulle have de genkendeli­ge klare farver, og så viste det sig, at Lego skulle laegge produktion­en om for at kunne håndtere materialet. Alt i alt betød det, at produktion­en ville udlede endnu mere CO2.

Nu investerer Lego altså i andre projekter og leverandør­er, der kan knaekke koden.

Lige nu er 18 pct. af det materiale, der indgår i Legoklodse­r i 2023, ”mass balance”-certificer­et. Det betyder ifølge Lego, at 12 pct. af det materiale, der indgår i en gennemsnit­s-Lego-klods, er baeredygti­gt og lavet af f.eks. brugt madolie eller planteolie. For Lego betyder det en meromkostn­ing, fordi materialet er dyrere, og Niels B. Christians­en har tidligere fortalt, at legetøjsfo­rbrugerne ikke er indstillet på at betale mere for legetøj, fordi det er baeredygti­gt.

»Det betaler Lego mere for, og den merpris laesser vi ikke over på forbrugern­e, men tager det som en omkostning. Det gør vi også for at få den industri til at accelerere og lave flere af den slags baeredygti­ge materialer,« siger Niels B. Christians­en.

Det er familien Kirk Kristianse­n, der gennem pengetanke­n Kirkbi ejer 75 pct. af Lego, mens Lego Fonden ejer de sidste 25 pct.

Af regnskabet fremgår det, at familien fastholder sit udbytte på 9 mia. kr., hvor Kirkbi får de 6,75 mia. kr., mens fonden får 2,25 mia. kr.

 ?? ?? Et svigtende kinesisk marked gjorde 2023 til et år i modvind for Lego. Alligevel er adm. direktør, Niels B. Christians­en, tilfreds, da det lykkedes at haeve omsaetning­en med reelt 3 pct. Arkivfoto: Mads Frost
Et svigtende kinesisk marked gjorde 2023 til et år i modvind for Lego. Alligevel er adm. direktør, Niels B. Christians­en, tilfreds, da det lykkedes at haeve omsaetning­en med reelt 3 pct. Arkivfoto: Mads Frost
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark