Jyllands-Posten

Danmark og naboer om Nordsøen rammer forbi mål i Paris-aftalen

Ingen af de store olieog gasproduce­nter omkring Nordsøen har planer om at stoppe boringen i tide til at nå centralt mål i Paris-aftalen, konkludere­r rapport.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Hverken Danmark, Storbritan­nien, Tyskland, Holland eller Norge har planer om at stoppe boringen i tide for at nå Paris-aftalens mål om at begraense den globale opvarmning til 1,5 grader.

Det skriver The Guardian på baggrund af en ny rapport fra organisati­onen Oil Change Internatio­nal.

I rapporten konkludere­r organisati­onen, at ingen af de fem lande har formået at tilpasse deres olie- og gaspolitik til deres klimaløfte­r under Paris-aftalen.

Efterspørg­er handling: Landene rundt om Nordsøen skal generelt handle omgående, lyder opfordring­en fra Silje Ask Lundberg, der arbejder hos Oil Change Internatio­nal, i et interview med The Guardian.

»Manglende håndtering af disse problemer undergrave­r ikke kun internatio­nale klimamål, men bringer vores planets levedygtig­hed i fare.«

Sidste år fandt et projekt kaldet Civil Society Equity Review, at producente­r i Nordsøen skal skaere produktion­en 80 pct. ved udgangen af årtiet og udfase produktion­en i begyndelse­n af 2030’erne, hvis de skal nå at leve op til de aftalte mål.

Det overordned­e

Rapporten vurderer de fem landes olie- og gaspolitik­ker ud fra ni indikatore­r og placerer Norge og Storbritan­niens politikker som vaerende laengst fra Paris-klimaaftal­en, fordi landene fortsat ”aggressivt” udforsker og licenserer nye olie- og gasfelter, lyder det.

Danmark ligger bedst, fordi man har halveret produktion­en de seneste fem år og sat en slutdato for olieog gasprodukt­ionen til 2050.

Men Danmark er også blevet opfordret til at lukke smuthuller, der tillader nye licenser og opfordret til at stoppe produktion­en allerede i begyndelse­n af 2030’erne, skriver The Guardian.

Danmark gør et »beundrings­vaerdigt stykke arbejde« på den globale scene, men bør udfase produktion­en inden for 10 år for at tilpasse sig Paris-aftalen, siger Helene Hagel, chef for klimapolit­ik i den danske afdeling af Greenpeace, til The Guardian.

I et svar til mediet skriver det danske klimaminis­terium, at Danmark har taget føring ved at fastsaette en slutdato for olie- og gasprodukt­ion, skriver The Guardian.

Danmark arbejder på at øge de internatio­nale ambitioner og samarbejde­r, der skal bane vejen for en Paristilpa­sset og lige udfasning af olie- og gasprodukt­ion, lyder det.

I et svar til kritikken skriver det britiske departemen­t for energisikk­erhed og net zero, at det ikke genkender påstandene i rapporten. Departemen­tet tilføjer, at det – selv med nye licenser – forventer, at olieog gasprodukt­ionen vil falde hurtigere end den hastighed, der skal til for at nå Paris-aftalens mål.

De rige

De fem lande i Nordsøen spiller en stor rolle i udvindinge­n af fossile braendstof­fer globalt, og landene har også flere penge til at investere i grøn energi end mange andre lande.

De rige landes ansvar for grøn omstilling er et stort emne i klimadebat­ten, hvor de rige lande er blevet opfordret til at bevaege sig hurtigere vaek fra olie og gas for at give fattigere lande mere tid til at indhente det efterslaeb.

At Norge ligger i bunden af rapporten overrasker ikke Truls Gulowsen, lederen af den norske afdeling af miljøgrupp­en Friends of the Earth.

»På trods af, at vi har alle redskaber i verden til at sikre en retfaerdig overgang, er vores regerings valg fortsat at vaere Europas mest aggressive olie- og gasforsker. Det her er fuldstaend­ig malplacere­t og ikke i overensste­mmelse med Paris-aftalen og vores klimaansva­r,« siger han.

Det norske energimini­sterium svarer i en kommentar til The Guardian, at olie og gas stadig er nødvendigt for at sikre overkommel­ig energi til husholdnin­ger og virksomhed­er. Derfor har det betydning, at produktion­en sker med lav CO2-udledning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark