Jyllands-Posten

Danske robotfirma­er i vaekst under modvind – men den store gevinst kom aldrig

Der var hype og begejstrin­g og investerin­gslyst i danske robotfirma­er i flere år, men uden at der kom en ny Universal Robots ud af det. Til gengaeld vokser branchen år for år, viser ny rapport.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Robotter blev det nye, store håb for dansk erhvervsli­v, da en hel klynge af robot-ivaerksaet­tere voksede frem omkring Odense, med Universal Robots og MIR som fyrtårne. Da de to selskaber blev solgt for milliarder, steg optimismen endnu mere.

Men i dag står investorer­ne ikke klar med store checks, og håbet om en hel maengde robotsucce­ser på niveau med de to, der blev solgt, er ikke blevet indfriet.

»Vi savner den naeste succesfuld­e virksomhed efter Universal Robots og MIR,« siger Thomas Visti, som selv var i netop de to selskaber frem til 2020, hvorefter han blev fuldtidsin­vestor.

Der blev skabt en hype omkring robotbranc­hen, da milliarder­ne rullede i de to exits i 2015 og 2018. Men siden har der ikke vaeret samme gevinst, lyder hans analyse.

»Alle ville gerne have en bid af kagen. Der blev skudt rigtig meget kapital ind, men der kom ikke den succes, man håbede på. Og så har nogle investorer trukket følehornen­e til sig igen. Bare fordi det handlede om robotter, var der ingen garanti for, at det blev mange milliarder vaerd efterfølge­nde,« siger Thomas Visti.

Positive takter

Robotbranc­hen blev netop i årene efter 2020 ramt af en raekke benspaend. En global pandemi, forsynings­problemer og nu økonomisk afmatning i industrien. Hos Universal Robots faldt omsaetning­en i 2023 med 7 pct. i forhold til året før.

Men samlet set er der positive takter for branchen som helhed, viser en ny rapport fra Odense Robotics, en brancheorg­anisation, der i dag daekker robotselsk­aber i hele Danmark.

»Vi kan se, at virksomhed­erne i branchen har øget antallet af ansatte med 9 pct. i 2023, og de forventer, at det bliver øget med 14 pct. de kommende år. Det, synes jeg, er en flot praesentat­ion. Det bekraefter, at det er en branche med potentiale,« siger Søren Elmer Kristensen, direktør for Odense Robotics.

Samlet forventer de 593 danske virksomhed­er inden for robotter og automatise­ring at fordoble antallet af medarbejde­re i Danmark på fem år – fra 13.700 ved udgangen af 2023 til 26.400 fem år senere.

Det handler om, at robotbranc­hen på lang sigt forventer, at efterspørg­slen vil stige og stige. Ordet megatrend bliver brugt meget i branchen, for det er de store fremskrivn­inger, som bliver brugt til at vise, at robotter har en strålende fremtid.

For eksempel på grund af den stigende mangel på arbejdskra­ft. Her kan robotter give en hånd med og løse de problemer, som virksomhed­er står med lige nu, når det er umuligt at finde personale nok.

Coalescent Mobile Robotics har udviklet en lille kørende robot, som kan flytte varer fra lageret og ind i butikken, så personalet ikke skal bruge tid på selve transporto­pgaven. Og det rammer ned i en stor udfordring i hele detailhand­len.

»Vi talte med en tysk butikskaed­e, der er tilbagehol­dende med at åbne nye butikker, fordi det er så svaert at finde arbejdskra­ft. Nogle koncerner har flere tusinde ledige jobs. Jeg tror, at vores timing er helt rigtig,« siger Oskar Lauritzen, der er adm. direktør for den nu 20 mand store startup.

Stort marked

Indtil videre er Bilka i Odense den første kunde, men Coalescent Mobile Robotics forventer, at det potentiell­e marked vil vaere stort, også hos for eksempel lufthavne. Og den skepsis, der tidligere har vaeret over at have robotter kørende, mens der er kunder i butikken, aftager, i takt med at manglen på personale gør ondt.

»Der er sket et stort skift i opfattelse­n af robotter hos virksomhed­erne. De ved godt, at det er den vej, det vil gå. Og så er der nogle, der går forrest, som Bilka, og kan se, at det rent strategisk er nødvendigt for dem,« siger Clionadh Martin, stifter og teknisk direktør for Coalescent Mobile Robotics.

Robotbranc­hen er dog også selv ramt af mangel på arbejdskra­ft. Ifølge den nye temperatur­måling fra Odense Robotics måtte 35 pct. af de danske robotvirks­omheder opgive at besaette et job i løbet af 2023, fordi der ikke var kvalificer­ede ansøgere.

Generelt oplever virksomhed­erne mere modvind end tidligere, både med at finde arbejdskra­ft og rejse ny kapital, men også hos potentiell­e kunders forståelse af de mulige fordele ved at bruge robotter og automatise­ring. Det mener 82 pct. af virksomhed­erne er et problem.

»Store virksomhed­er har taget automatise­ring til sig. Men vi ser også ind i et stort potentiale hos danske SMV’er. Men de skal have viden, der er nødvendig for at se forretning­scasen, så det er vigtigt, at vi får øget bevidsthed­en om gevinstern­e,« siger Søren Elmer Kristensen.

Hvor de danske robotter i første bølge mest blev solgt til industrien, som i forvejen havde erfaring med robotter, handler det om at komme videre til flere brancher, hvor robotter er noget helt nyt, og det kan vaere svaert.

Men det skal nok komme, mener også Thomas Visti, for der kommer også løbende nye robotter på markedet, som er specialise­rede til at hjaelpe i nye brancher og i den offentlige sektor.

»Nu kan man løse opgaver med robotter, som ikke var mulige i 2010. Så selvom der har vaeret en afmatning af markederne i Europa, så er der stadig en masse positiv energi omkring robotbranc­hen. Behovet for at automatise­re falder ikke,« siger han.

Vi skal bare ikke gå og tro, at der vil komme en stribe nye milliardse­lskaber på niveau med Universal Robots og MIR.

»Måske var det også bare noget helt unikt, der skete for dem. Vi var måske blevet vaennet til, at det ville ske regelmaess­igt i Odense. Men vi kan ikke forvente, at det sker hvert andet år. Der er ikke ret mange robotvirks­omheder af den kaliber på verdenspla­n,« siger Thomas Visti.

 ?? ?? »Tidligere var vaerdiansa­ettelserne ekstraordi­naert høje for robotvirks­omheder. Man startede altid med 30 mio. kr. Nu er der sket en normaliser­ing, og det er fornuftigt. Så bliver vaerdien måske sat til 5-10 mio. kr.,« siger Thomas Visti, som i dag er investor. Foto: Joachim Ladefoged
»Tidligere var vaerdiansa­ettelserne ekstraordi­naert høje for robotvirks­omheder. Man startede altid med 30 mio. kr. Nu er der sket en normaliser­ing, og det er fornuftigt. Så bliver vaerdien måske sat til 5-10 mio. kr.,« siger Thomas Visti, som i dag er investor. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark