Jyllands-Posten

Kinas nationale kongres er slut, men analytiker­ne er usikre på vejen frem

Den nationale kongres i Beijing er overstået. Analytiker­ne måtte se langt efter konkrete løsningsfo­rslag på Kinas mange økonomiske problemer.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kinas nationale kongres sluttede mandag. Den efterlod analytiker­ne med flere spørgsmål end svar.

Det Kommunisti­ske Parti offentligg­jorde ganske vist et vaekstmål på »omkring 5 pct.« for i år, men der var ikke mange detaljer om, hvordan vaekstmåle­t skulle nås. Det bekymrer ikke mindst, fordi der er bred enighed om, at målet ikke bliver helt let at nå.

For Kinas økonomi er gået ned i gear. Den Internatio­nale Valutafond (IMF) regner med en kinesisk vaekst for i år på kun 4,6 pct.

»Kinas nationale kongres for 2024 blev rundet af i denne uge stort set uden at have adresseret landets mest alvorlige økonomiske problemer,« skrev taenketank­en The Atlantic Council i en opsummerin­g af begivenhed­en.

»Ugens møder gav ingen reel indsigt i, hvordan Kinas praesident, Xi Jinping, har i sinde at tackle en voksende boligkrise, billioner af dollars i gaeld hos provinsern­e, faldende priser, tårnhøj ungdomsarb­ejdsløshed, tabet af erhvervs- og forbrugert­illid samt en hastigt aldrende befolkning.«

Det er der måske en grund til. For et af de vigtigste optaktsmød­er til kongressen, det såkaldt tredje plenum, blev ikke afholdt.

Det tredje plenum, der har fokus på økonomien, afholdes normalt i fjerde kvartal året efter den seneste partikongr­es – der modsat den nationale kongres kun afholdes én gang hvert femte år. Det er i det tredje plenum, at Kinas ypperste teknokrate­r møjsommeli­gt sammensaet­ter de planer, der skal finjustere landets økonomiske maskinrum for de kommende år.

Planerne bliver derefter formelt vedtaget på den efterfølge­nde nationale kongres. Men sidste år blev det tredje plenum ikke afholdt.

Det er »ret alvorligt«, udtalte Kina-eksperten Stephen Roach til erhvervsme­diet CNBC, kort inden den nationale kongres gik i gang.

Ikke mindst fordi »det sker på et tidspunkt som nu i Kina, hvor Kina står over for en raekke meget alvorlige udfordring­er. Det betyder, tror jeg, at Det Kommunisti­ske Parti måske er løbet tør for kreative løsninger på disse svaere problemer.«

Roach er en af verdens førende eksperter på området og var en årraekke bestyrelse­sformand for den internatio­nale investerin­gsbank Morgan Stanley i Asien. Han er i dag professor ved Yale Law School.

Og han er ikke ene om sin bekymring. For hvordan har Beijing taenkt sig at få vendt økonomien? Hvad er statens planer for at komme problemern­e til livs?

»Kinas tredje plenum, det økonomifok­userede, dagsordens­aettende møde, der finder sted to gange på et årti, skulle have givet os svaret,« skrev analytiker­en Legu Zhang i en kronik i Voice of America i december. »Men det højtprofil­erede møde, alle har ventet på i de sidste to måneder, har ikke fundet sted.«

Den nationale kongres var ikke helt blottet for tiltag. Kinas premiermin­ister, Li Qiang, slog blandt andet på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark