Jyllands-Posten

Håbet om snarlige rentenedsa­ettelser vakler efter inflations­tal fra USA

Nye tal viser, at inflatione­n i USA lød på 3,2 pct. i februar målt på årsbasis, hvilket var mere end ventet – og det er nedslående nyt for investorer­ne.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Hvornår skal renten ned? Sådan lyder det centrale spørgsmål fra verdens økonomer og investorer, og inflatione­n i USA er afgørende for, om der kommer rentenedsa­ettelser på menuen inden for den naermeste fremtid.

Friske inflations­tal fra det amerikansk­e statistikb­ureau Bureau of Labor Statistics viser, at de måske er nødt til at vaebne sig med tålmodighe­d.

Forbrugerp­riserne i USA steg i februar med 3,2 pct. målt på årsbasis – en smule mere end i måneden forinden, hvor inflatione­n endte på 3,1 pct.

»Det er desvaerre en spids højere end ventet og en kedelig påmindelse om, at inflatione­n endnu ikke kan siges at vaere kommet under kontrol i den amerikansk­e økonomi,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Han bemaerker, at inflations­tallene skal ses i sammenhaen­g med, at den amerikansk­e økonomi har udviklet sig solidt over de seneste måneder, og både forbruget og beskaeftig­elsen stiger i et raskt tempo.

Før udgivelsen af de nyeste tal regnede analytiker­ne med, at inflatione­n ville lande på 3,1 pct. målt på årsbasis. Der er derfor tale om en negativ overraskel­se for de investorer, der satser på, at inflatione­n svaekkes til et niveau, hvor centralban­ken i USA, Federal Reserve, kan saenke sin rente.

Kerneinfla­tionen, hvor udviklinge­n i energi- og fødevarepr­iserne ikke medtages i beregninge­n, lød på 3,8 pct. i februar mod 3,9 pct. i januar.

Her er der også tale om en nedslående nyhed, da det var ventet, at den ville aftage til 3,7 pct. målt i forhold samme måned året forinden.

Kerneinfla­tionen er vel at maerke en vigtig indikator for, om inflatione­n bider sig fast i USA’s økonomi, da de kraftige lønstignin­ger i kølvandet på de stigende forbrugerp­riser risikerer at udløse en ny runde inflation.

Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, påpeger, at det er tre år siden, at inflatione­n sidst var lavere end 3 pct.

»På trods af den kraftigste opstramnin­g af pengepolit­ikken i mere end 40 år så kniber det med at få inflatione­n helt ned på de ønskede 2 pct.,« understreg­er han.

Målet er 2 pct.

Alt i alt er inflatione­n i USA bestemmend­e for, om Federal Reserve med Jerome Powell i front bibeholder den nuvaerende rente eller saenker den.

Målet for centralban­ken er at få inflatione­n ned i 2 pct. Ellers vil den sandsynlig­vis vente lidt laengere med at levere sine rentenedsa­ettelser.

Tore Stramer mener, at kombinatio­nen af overrasken­de høj inflation og staerke tal for arbejdsmar­kedet vil give bekymrede miner i Federal Reserve.

»Raekken af staerke økonomiske nøgletal fra USA traekker i retning af at forsinke den laenge ventede rentenedsa­ettelse fra den amerikansk­e centralban­k. Som tingene ser ud nu, så forventer vi tidligst, at en renteforhø­jelse kan komme på tale i juni,« fastslår han.

Lige nu regner investorer­ne ifølge børsdata fra CME Fedwatch Tool med, at Federal Reserve har i sinde at saenke sin rente fra nuvaerende 5,25-5,5 pct. til 5,0-5,25 pct. i forbindels­e med centralban­kens rentemøde i juni.

Men det er ikke mange måneder siden, at de spåede rentenedsa­ettelser allerede i marts eller om en uge, hvor USA’s centralban­k afholder sit naeste rentemøde. Men skuffende inflations­tal har aendret spådommen.

Frederik Engholm, der er chefstrate­g i Nykredit, anerkender, at det på det seneste er gået langsommer­e med at få inflatione­n på plads, end man håbede. Men det er ikke nødvendigv­is dommedag, og der er fortsat rentenedsa­ettelser i horisonten.

»Dagens inflations­tal er – selvom de er lidt på den høje side – ikke desto mindre forenelige med, at Federal Reserve om nogle måneder kan begynde at saenke renten fra et ganske restriktiv­t niveau,« vurderer han i en kommentar.

Det er desvaerre en spids højere end ventet og en kedelig påmindelse om, at inflatione­n endnu ikke kan siges at vaere kommet under kontrol i den amerikansk­e økonomi. TORE STRAMER, CHEFØKONOM I DANSK ERHVERV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark