Jyllands-Posten

Hvorfor kvitter flere unge jobbet, naesten lige så snart de er ansat?

Nutidens unge har en anden tilgang til arbejde end tidligere generation­er. For dem handler det ikke kun om løn eller titel – det handler om at føle sig vaerdsat, inkluderet og en del af noget større.

- ANN FORUP HELMICH Ledelsesko­nsulent

I en verden, hvor arbejdsmar­kedet konstant udvikler sig, står vi over for en saerlig udfordring: Hvordan holder vi på de unge talenter, vi ansaetter? Det er et spørgsmål, mange arbejdsgiv­ere stiller sig selv, isaer når de oplever, at unge medarbejde­re forlader virksomhed­en naesten lige så hurtigt, som de blev ansat.

Dette faenomen er ikke blot frustreren­de, for rekrutteri­ng og oplaering af nye medarbejde­re kan også vaere en både dyr og tidskraeve­nde proces. Så hvad er det, der driver disse unge vaek? Og vigtigere, hvad kan vi gøre for at forhindre det?

For det første er det vigtigt at forstå, at nutidens unge arbejdssty­rke – ofte refereret til som Generation Z født i årene 1995-2012 – har en anden tilgang til arbejde end tidligere generation­er. For dem handler det ikke kun om lønnen eller jobtitlen; det handler om at føle sig vaerdsat, inkluderet og en del af noget større.

Lad os starte med den første arbejdsdag. Denne dag er afgørende for, hvordan nye medarbejde­re opfatter deres fremtid i virksomhed­en. En første dag, de husker, kan vaere nøglen til at få dem til at føle sig velkomne og vaerdsat.

Dette betyder ikke kun at sørge for en velorganis­eret introdukti­on til deres rolle og team, men også at vise dem, at de er en vaerdsat del af virksomhed­en fra dag et med f.eks. en velkomst-frokost, en personlig rundvisnin­g, velkomstpa­kke eller noget helt andet.

Naeste skridt er at skabe oprigtig tilknytnin­g for medarbejde­ren. Generation Z søger autenticit­et og aegte relationer på arbejdspla­dsen. De ønsker ikke blot at vaere en del af en virksomhed; de ønsker at vaere en del af et faellesska­b, af noget større. Dette kan indebaere alt fra uformelle kaffemøder til teambuildi­ng-aktivitete­r, hvor der er plads til både profession­el og personlig udvikling.

Et andet vigtigt element er anerkendel­se. Denne generation ønsker at føle, at deres arbejde og bidrag er vigtige og gør en forskel. Regelmaess­ig og oprigtig anerkendel­se, ikke kun for deres praestatio­ner, men også for deres saerlige bidrag til teamet, måden de er på, kan vaere virkeligt motiverend­e. Det handler om at vise dem, at de ikke bare er en del af maskinerie­t, men en vaerdifuld ressource.

DEI (Diversity,

Equity og Inclusion) er andre centrale elementer, som Generation Z vaegter højt. Det er ikke nok blot at have mangfoldig­hedspoliti­kker nedfaeldet på papir; det handler om aktivt at dyrke og udleve disse vaerdier i hverdagen. Virksomhed­er, der demonstrer­er et aegte engagement i DEI, ikke kun via deres medarbejde­re, men også i deres ledelse, og for den sags skyld bestyrelse, vil vaere mere attraktive for denne generation.

Sidst, men ikke mindst, er fleksibili­tet helt afgørende. Generation Z vaerdsaett­er balancen mellem arbejde og privatliv, og de ser stor vaerdi i et job, der tillader dem frihed og fleksibili­tet, såsom muligheden for at arbejde hjemme og for fleksible arbejdstid­er. Ved at tilbyde disse forhold kan virksomhed­er ikke kun tiltraekke unge talenter, men også fastholde dem og undgå, at de fristes af andre tilbud.

I bund og grund søger Generation Z meningsful­dhed, autenticit­et og fleksibili­tet i deres arbejdsliv. ANN FORUP HELMICH

søger Generation Z meningsful­dhed, autenticit­et og fleksibili­tet i deres arbejdsliv – en følelse, de fleste af os kan relatere til på tvaers af generation­er. Generation Z er dog mere åben og direkte om deres forventnin­ger. Samtidig er de ivrige efter at laere fra mere erfarne medarbejde­re, hvilket understreg­er vigtighede­n af samarbejde på tvaers af generation­er.

Dette behov for anerkendel­se og samspil mellem generation­erne er essentielt for alle medarbejde­re. Derfor er det vigtigt både at imødekomme Generation

Z’s specifikke behov og fremme en arbejdspla­ds, der understøtt­er disse universell­e vaerdier og intergener­ationel udveksling for at sikre en arbejdspla­ds i trivsel. Og husk, at en arbejdspla­ds i trivsel også leverer bedre økonomiske resultater.

Så er du klar til at tage skridtet for at tiltraekke og fastholde Generation Z? Det er ikke blot en investerin­g i din arbejdssty­rke, men også en investerin­g i fremtiden.

I bund og grund

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark