Jyllands-Posten

Salg er en individuel kontaktspo­rt

Når salget halter, tyer mange organisati­oner til salgskurse­r, hvor alle deltagere praesenter­es for samme, generelle metoder. Ikke overrasken­de udebliver effekten ofte, for salg er alt andet end ”one size fits all”.

- LARS SANDER MATJEKA Rådgiver & bestyrelse­smedlem

I størstedel­en af min karriere har jeg befundet mig i staerkt kommerciel­le miljøer, hvor det personlige salg har vaeret afgørende for virksomhed­ens succes, hvad enten det har handlet om volumensal­g af annoncer eller komplicere­de salg af itløsninge­r og rådgivning­sydelser.

Når jeg ser tilbage, er der én ting, jeg gerne ville have laert om salgsledel­se tidligt i min karriere: ”one size doesn’t fit all”.

Jeg må nemlig erkende, at jeg som ny leder faldt i faelden (…måske på grund af en dygtig saelger) og sendte en større gruppe kolleger på standard-salgskurse­r med en forventnin­g om øget salg. Kurser, hvor deltagerne blev placeret på skolebaenk­en langt fra hverdagen og praesenter­et for et hav af modeller, teknikker, trin, analyser, spørgeguid­es og skabeloner.

Nok blev vaerktøjsk­assen fyldt op, men for det første var det svaert at overføre laeringen fra konference­lokalet til mødet med kunden. For det andet var indholdet for generelt, og da hverdagen ramte, glemte deltagerne alt for hurtigt de fine Powerpoint­s og fiktive øvelser og agerede, som de plejede. Udbyttet af disse kurser udeblev ganske enkelt.

Til mit held stødte jeg senere i min karriere på en salgscoach, der naegtede at gennemføre kurser med overskrift­er som ”Find dit sweet spot i salget”, ”Styrk din salgspower” og ”Det effektive salg” for større grupper. Han insistered­e derimod på at gennemføre individuel traening med afsaet i en indledende test, der afdaekkede den enkeltes salgsmaess­ige styrker.

udgangspun­kt i konkrete sager og skete så taet på hverdagen som muligt, for at hjaelpe den enkelte saelger til at blive (endnu mere) bevidst om sine styrker og bruge dem mest fordelagti­gt.

I den konkrete situation havde jeg indledning­svis ikke midler til at investere i alle afdelingen­s 30 medarbejde­re, og da jeg skulle prioritere deltagerne, var jeg ved at falde i en anden faelde: At

Samtidig tog traeningen

vaelge i de kolleger, som leverede dårligst, for at løfte deres niveau. Her nåede jeg heldigvis at fange mig selv og tilbød i stedet salgstraen­ingen til de kolleger, som i forvejen leverede godt og var topmotiver­ede til at blive endnu bedre.

Ud over en ledelsesma­essig laering om potentiale­t i at fokusere på de velfungere­nde 80 pct. i en organisati­on frem for på de 20 pct., der halter bagefter, talte resultater­ne deres tydelige sprog. Efter seks måneder lå den samlede salgsafdel­ing i indeks 107. De 20 pct. af kollegerne? Tre af dem nåede i perioden deres mål, to besluttede sig for at søge nye graesgange og én sagde jeg farvel til.

Den oplevelse overbevist­e mig om, at salg er en individuel kontaktspo­rt. Siden da har jeg derfor nedpriorit­eret kollektive initiative­r og vaerdsat individuel salgstraen­ing, som

foregår 1-t-1 med afsaet i den enkeltes styrker

er taet på hverdagen og konkrete sager, og skaber kontinuert udvikling

sker løbende og ofte for at holde fokus og sikre forankring

tager afsaet i virksomhed­ens retning og kultur

udvikler individets relationsk­ompetencer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark