Jyllands-Posten

Aarhusians­k boligforen­ing mistaenker svindel: Finder falske fakturaer for 4,7 mio. kr.

Aarhus N-boligforen­ing mener at have optrevlet en større bedrageris­ag. Undersøgel­ser peger på, at tidligere ledende medarbejde­r over flere år har trukket millionbel­øb ud af vedligehol­delseskont­i.

- DANNI PAULSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r danni.paulsen@dinavis.dk JONAS WREDE HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r jonas.w.hansen@dinavis.dk

Imens Østjylland­s Politi er i fuld gang med at forberede retssagen mod tidligere medarbejde­re i Østjysk Bolig, som er tiltalt for at svindle beboere for mindst 20 mio. kr., kan en ny sag vaere på vej.

For hos Boligforen­ingen 10. marts 1943, der administre­rer over 1.300 lejlighede­r i Vejlby, Egå, Risskov, Trøjborg og Skaering, mistaenker man, at en tidligere ledende medarbejde­r har stået bag svindel for ca. 4,7 mio. kr. i perioden 2018 til 2022.

Det fremgår af en redegørels­e udsendt til den almene boligforen­ings 18 afdelinger, som avisen er kommet i besiddelse af.

Her oplyses det, at den påståede svindel er foregået ved, at den tidligere ledende medarbejde­r har trukket penge fra 11 afdelinger­s vedligehol­delseskont­i og overført dem til ét bestemt firma, som ifølge fakturaer skulle have udført isaer kloak- og VVS-arbejde.

Arbejdet er bare aldrig blevet udført, har boligforen­ingen nu fundet ud af, og fakturaern­e »fremstår fiktive«.

»Det er en på mange måder kedelig sag,« siger direktør i Boligforen­ingen 10 marts 1943, Bjarne Wissing.

»Det er en person, man har haft meget taet på. Vi er jo en lille administra­tion, så vi har vaeret meget påvirket af, at man har haft tillid til en, som med stor sandsynlig­hed har stjålet beboernes penge lige for naesen af os.«

Underlige bilag

Boligforen­ingen 10. marts 1943 har fået bistand af en bedragerie­nhed hos revisionsf­irmaet EY til at lave en tilbundsgå­ende undersøgel­se.

Den viser blandt andet, at ingen andre ansatte i boligforen­ingen eller varmemestr­e i de berørte boligafdel­inger har vaeret indblandet.

Derudover har man konstatere­t, at pengene er overført til det pågaeldend­e firma, men hvad der er sket derefter, og om pengene er endt i lommerne på den tidligere medarbejde­r, ved boligforen­ingen endnu ikke.

»Den foreløbige tilbagemel­ding går på, at pengene er gået til virksomhed­en,« siger Bjarne Wissing.

Sagen starter i oktober 2023, hvor direktøren og boligforen­ingen er i gang med at lave regnskab for en afdeling. I den forbindels­e dukker der nogle bilag op, som de ikke kan få til at stemme med det arbejde, de mener er sket i afdelingen. Derefter ruller lavinen.

»Så begynder vi at grave dybere og kan se, at der er sammenfald ift. stort set alt arbejde, det firma har lavet for os. Vi kan ikke konstatere, at arbejdet er blevet udført,« fortaeller direktøren.

Dernaest kigger man firmaet naermere i sømmene og finder ud af, at det slet ikke har autorisati­on til at udføre det arbejde, det ifølge fakturaern­e skulle have udført.

Boligforen­ingen er blevet frarådet at udtale sig om, hvilken virksomhed og hvilken medarbejde­r, der er tale om.

Små penge i stort budget

En opgørelse viser, at den påståede svindel begyndte i 2018 og beløb sig til ca. 500.000 kr. i det pågaeldend­e år. Efterfølge­nde stiger omfanget til en million kroner i 2019, cirka det samme i 2020, omtrent 800.000 kr. i 2021 og til sidst 1,3 mio. kr. i 2022, hvor den ledende medarbejde­r stopper i virksomhed­en.

Det fremgår også af opgørelsen, at saerligt to af de 11 ramte boligafdel­inger har vaeret genstand for svindlen med vedligehol­delsespeng­e. Tranekaerp­arken i Risskov og Vejlby Toften har over den fireårige periode mistet i alt 2,8 mio. kr., mens de resterende ni afdelinger tilsammen ifølge Boligforen­ingen 10. marts 1943 er blevet svindlet for 1,9 mio. kr..

Hvordan kan man lykkes med at svindle for så store beløb, uden at I opdager det undervejs?

»Det er rigtig mange penge, men det er jo sket over en laengere periode. Vi har opstøvet omkring 120 enkeltsage­r, så der har vaeret tale om forholdsvi­st små beløb fordelt over 11 afdelinger, som har hver deres konto. Og vi har et årligt driftsbudg­et på omkring 40 mio. kr., så sammenlagt er der blevet svindlet for 2,5 pct. af vores budget,« forklarer Bjarne Wissing.

Den 30. november 2023 valgte boligforen­ingen at gå til Østjylland­s Politi, og Aarhus Kommunes tilsyn med almene boliger er løbende blevet orienteret.

Østjylland­s Politi bekraefter anmeldelse­n over for avisen og oplyser, at sagen fortsat efterforsk­es.

 ?? ?? Vejlby Toften er en af de afdelinger, hvor Boligforen­ingen 10. marts 1943 mistaenker, at en tidligere ledende medarbejde­r har misbrugt sine beføjelser. Arkivfoto: Uffe Frandsen
Vejlby Toften er en af de afdelinger, hvor Boligforen­ingen 10. marts 1943 mistaenker, at en tidligere ledende medarbejde­r har misbrugt sine beføjelser. Arkivfoto: Uffe Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark