Jyllands-Posten

Hvad foregik der om natten på plejehjemm­et i Aarhus, når den 60-årige mandlige sosu-hjaelper var alene på vagt?

Sosu-hjaelper naegter sig skyldig i alvorlige anklager om vold og seksuelle overgreb begået på tre forskellig­e plejehjem i Aarhus, hvor retssagen begyndte tirsdag.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

»Jeg har ikke rørt den kvinde. Jeg svaerger ved Gud.«

Sådan lød det tirsdag i retten fra en 60-årig mandlig sosu-hjaelper, der er tiltalt for at have udsat en dement kvinde for en raekke seksuelle overgreb om natten på Plejehjemm­et Jasminvej i Aarhus fra oktober 2022 til april 2023.

Hvis han bliver dømt skyldig i anklagerne om gentagne voldtaegts­forsøg, blufaerdig­hedskraenk­else, andet seksuelt forhold end samleje og tjenestemi­sbrug, risikerer han både en laengere faengselss­traf samt udvisning fra Danmark, da han ikke er dansk statsborge­r.

»Goddag,« lød det høfligt og forsigtigt med udenlandsk accent henvendt til tilhørerra­ekkerne, da den 60-årige tirsdag kl. 9.00 trådte ind i Retssal 3 ved Retten i Aarhus med mørkt tilbagefri­seret hår, gråtonet velplejet skaeg og mørke briller, der røg af og på.

Iklaedt sorte bukser og sort sweater ud over en hvid skjorte tog han med det samme plads i vidneskran­ken. Her sad han i flere timer og trippede med fødderne under stolen, mens han svarede på de alvorlige anklager, som han naegter sig skyldig i.

Han er tiltalt for tre forhold, hvoraf sagen om de seksuelle overgreb imod kvinden, der var i begyndelse­n af 60’erne, er det mest alvorlige.

Optog lydfil ved en fejl

Spørgsmåle­t er, hvad er foregik om natten på Plejehjemm­et Jasminvej, hvor den 60årige ofte var den eneste ansatte til stede til at passe 24 beboere?

I retten blev den tiltalte spurgt om, hvad han foretog sig, når han var inde på kvindens stue.

Ifølge anklagemyn­digheden skete der seksuelle overgreb imod en dement kvinde, der »flere gange modsatte sig handlinger­ne, hvor tiltalte blandt andet fastholdt hende ved at tage fast i hendes haender«.

Tirsdag blev en lydfil afspillet i retten, som den tiltalte var kommet til at optage inde på den foruretted­es kvindes stue ved en fejl på sin arbejdstel­efon. Tilhørerne og pressen blev sendt uden for døren, da den tre minutter lange samtale imellem de to blev afspillet, for at beskytte den foruretted­e kvinde.

Da dørene blev åbnet igen, kom anklageren ind på indholdet af lydoptagel­sen.

»Hvorfor sagde du: Du er dejlig. I love you?«

»Det var beroligend­e for hende. Jeg mente ikke noget forkert med det. Det var bare kaerlig ment. Jeg mente ikke noget seksuelt. Jeg har aldrig rørt hende på forkerte måder,« sagde den tiltalte.

Han forklarede, at han var venlig og kaerlig over for den demente kvinde, holdt hende i hånden og aede hende på kinden for at få hende til at falde til ro og i søvn, hvis hun vågnede op om natten.

På lydoptagel­sen var der også kysselyde, konstatere­de anklageren:

»Det var luftkys. Jeg har på intet tidspunkt kysset hende. Til gengaeld har hun kysset mig på kinden. Hun var meget vild med mig og spurgte konstant efter mig. Jeg var faktisk bange for, at hun ville komme med anklager imod mig, fordi hun blev sur på mig, fordi jeg på et tidspunkt lagde mere afstand til hende, da jeg fik besked fra min leder om at vaere mere profession­el,« forklarede han.

Det kom frem i retten, at den tiltalte i mindst et tilfaelde gav en gave til kvinden, ligesom han på et tidspunkt også efterlod en buket blomster på kvindens stue med et tilhørende kort med teksten: ”Jeg kommer igen i aften. Kaere.”

»Det var for at berolige hende. Jeg gav mange af beboerne blomster.«

Videoafhør­ing skal afspilles

Det helt afgørende bevis i sagen er endnu ikke blevet fremlagt for sagens dommer og de to domsmaend. Det sker først onsdag, når der skal afspilles flere videoafhør­inger fra den foruretted­e kvinde, hvilket danner grundlaget for de alvorlige anklager.

Hvorfor tror du, at hun anklager dig for disse ting, blev han spurgt tirsdag?

»Jeg mener, at politiet har lagt ord i hendes mund. Det er ikke sket sådan. Jeg er ikke sådan en person.«

Manden er desuden tiltalt for to andre tilfaelde af vold begået på to andre plejehjem i Aarhus godt to år tidligere.

I det første tilfaelde er han tiltalt for at have slået en 71årig mandlig plejehjems­beboer på Demenscent­rum Aarhus 2. juledag 2020 med både flad og knyttet hånd.

»Imens jeg prøvede at taende en cigaret for ham med min lighter, tog han fat i min T-shirt, fordi han var sur over, at jeg ikke var kommet før. Jeg prøvede at slå mig løs og vriste mig fri. Jeg kan ikke forstå, at det er mig, der er tiltalt for vold. Det var mig, der blev angrebet. Jeg svaerger ved Gud, jeg har ikke slået den mand. Man slår ikke en aeldre mand, det gør man ikke. AErlig talt,« sagde den tiltalte.

Tiltalt for at slå kollega

Han blev efterfølge­nde fyret, men fik kort efter job på et nyt plejehjem. Allerede på den tredje dag på det nye job på plejehjemm­et Thorsgårde­n i Aabyhøj, gik det dog, ifølge anklageskr­iftet, galt igen. Den 60-årige er tiltalt for at have slået en kvindelig kollega med flad hånd under en nattevagt i februar 2021.

Også dette tilfaelde førte til en afskedigel­se.

De to fyresedler fortalte han dog ikke noget om, da han søgte job på Plejehjemm­et Jasminvej, hvor han, ifølge anklageskr­iftet, udførte de seksuelle overgreb imod kvinden.

Siden denne sag kom frem, har AEldre og Omsorg i Aarhus Kommune indført et såkaldt referencer­egister, så grove pligtforsø­mmelser vil blive opdaget. Det var ikke tilfaeldet, da den 60-årige fik nyt job på et plejehjem i byen, på trods af at han havde to alvorlige sager med i bagagen. Relevante fagforenin­ger er blevet forelagt det nye tiltag, og Hovedmedar­bejderudva­lget har taget den til efterretni­ng.

Den tiltalte naegter sig skyldig i alle tre forhold. Der ventes først at falde dom i sagen tidligst i naeste uge, da der skal afhøres flere vidner, ligesom der skal foretages en personunde­rsøgelse af den tiltalte.

»Af natur er jeg meget rolig. Jeg er vokset op i en voldelig familie, men jeg afskyr selv vold i dag,« sagde den tiltalte.

Det var beroligend­e for hende. Jeg mente ikke noget forkert med det. Det var bare kaerlig ment. Jeg mente ikke noget seksuelt. Jeg har aldrig rørt hende på forkerte måder. TILTALTES FORKLARING I RETTEN

 ?? ?? Tirsdag kl. 9.00 trådte den tiltalte ind i Retssal 3 ved Retten i Aarhus. Arkivfoto: Kim Frost
Tirsdag kl. 9.00 trådte den tiltalte ind i Retssal 3 ved Retten i Aarhus. Arkivfoto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark