Jyllands-Posten

Forening fortsaette­r kamp mod vindmøller: »Man saetter ikke sin skraldespa­nd i naboens indkørsel«

Trods massiv borgermods­tand i området arbejder det politiske niveau nu videre med planen om at opsaette 150 meter høje vindmøller ved Vosnaes, cirka en kilometer fra Syddjurs Kommune.

- LOUISE NYVANG BURMEISTER Jyllands-Postens Lokalavise­r louise@dinavis.dk

På tvaers af kommunegra­ensen mellem Aarhus og Syddjurs er borgere samlet i en ny forening, der kaemper mod opstilling af vindmøller ved Vosnaes.

»Vi er ikke imod vindmøller, men vi er imod vindmøller på Vosnaes. Og vi er en blanding af syddjurs-borgere og aarhusiane­re,« siger Dan Enkelund, der er formand for Foreningen mod vindmøller Ved Vosnaes, som på sin facebooksi­de i skrivende stund har 259 medlemmer.

Modstanden mod vindmøller på netop denne placering har for alvor taget fart, siden Aarhus Kommune afholdt et borgermøde i september. På mødet blev projektet, som NRGi Renewables står bag, praesenter­et. Flere borgere, herunder Dan Enkelund, kaldte mødet »katastrofa­lt«, da ingen politikere stillede op, og en mand måtte endda eskorteres derfra og endte med at slå en kommunal ansat på vej ud.

»Der var slet ikke lagt op til dialog,« siger Dan Enkelund.

Efterfølge­nde kom der knap 400 høringssva­r, som for langt størstedel­ens vedkommend­e var staerkt kritiske over for vindmøller ved Vosnaes og et muligt solcellean­laeg ved Studstrup. 295 heraf handlede om Vosnaespro­jektet, oplyser kommunen.

For foreningen er valget af Vosnaes »en kaempe fejl« af flere årsager.

»Det er først og fremmest et kaempe overgreb mod naturen,« siger Dan Enkelund, der til daglig er projektudv­ikler ved Birch Ejendomme og bor på Kaløvej i Syddjurs Kommune.

Al fritiden går med at laese rapporter og saette sig ind i vindforhol­d, vindmøller­s produktivi­tet og støjgener. Han haefter sig blandt andet ved ”Miljørappo­rt – miljøvurde­ring af forslag til temaplan for landskab”, som Aarhus Kommune har lavet i samarbejde med ingeniør- og arkitektur­rådgivning­sfirmaet Cowi i 2021.

»Når man laeser den rapport, så taenker man jo, at det er en god og fin rapport, der netop understreg­er, at det er et bevaringsv­aerdigt landskab. Så kan man da ikke vaelge at placere vindmøller her. Men jo, det gør man. Og det er helt skandaløst,« siger Dan Enkelund og tilføjer:

»Jeg kan ikke se, hvorfor de arealer er velegnede. Hvor er argumentat­ionen for det?«

Ingen hørt i Syddjurs

Derudover kritiserer foreningen, at Aarhus Kommune vaelger en placering, der ligger så taet på Syddjurs Kommune, men samtidig ikke hørte syddjurs-borgerne i området ved den første høringsrun­de:

»Vi blev slet ikke hørt i 2016. Hvorfor blev vi ikke det? Da man gik fra otte udpegede områder til tre. Det er altså ikke godt naboskab. Og at man vaelger en placering klos op ad et udsigtsfre­det område i Syddjurs, svarer jo til, at man saetter sin skraldespa­nd i naboens indkørsel. Jeg synes, det er dybt kritisabel­t, at Aarhus Kommune traeffer så afgørende beslutning­er for borgere på den anden side af kommunegra­ensen,« mener Dan Enkelund.

Min store frygt er, at det her katastrofa­le projekt bliver gennemført, uden at det politiske niveau har sat sig ordentligt ind i det. DAN ENKELUND

Er det ikke altid sådan, at ingen vil have vindmøller i deres egen baghave?

»Come on, det, synes jeg, er så pinligt at høre. Og er det så ikke Aarhus, der ikke vil have dem i sin baghave? For man kan jo ikke finde et sted, der er laengere vaek fra byen end det her naturskønn­e område. Hvis man mente noget med det, så skulle man placere dem i naerheden af byen.«

Er det intet sted i det her store, ikke taetbefolk­ede område, hvor en vindmølle kunne stå?

»Det kan jeg slet ikke forestille mig. De er 150 meter høje. Og så skriver kommunen, at vindmøller­ne skal tilpasses området. Men hvordan skal man gøre det? Du kan jo ikke aendre på , hvordan en vindmølle ser ud. De vil kunne ses naesten hele bugten rundt,« siger Dan Enkelund og stikker en pegefinger i vejret.

»Hørte du det? Det var en havørn. Dem vil vindmøller­ne jo komme til at kraeve sine ofre af.«

Formanden bekymrer sig også over den medfølgend­e støj.

»Herude er der jo ikke støj, her er stille. Placer dog i stedet møllerne et sted, hvor der er støj i forvejen.«

Han peger i stedet på at placere møllerne i naerheden af industri eller infrastruk­tur.

»Studstrupv­aerket ligger i horisonten, ja. Men vi har altså også et bevaringsv­aerdigt naturområd­e, som i århundrede­r har vaeret et åndehul

for vandrere og lystfisker­e. Det vil tre kaempe vindmøller ødelaegge. De bliver jo hver isaer højere end Lighthouse.«

Foreningen saetter også spørgsmåls­tegn ved beregninge­rne af, hvor meget strøm vindmøller­ne vil kunne producere.

»Det er ren symbolpoli­tik. Selv hvis der er tale om strøm til 12.000 husstande, så er det jo forsvinden­de lidt i forhold til Aarhus Kommunes samlede energiforb­rug. Står det mål med sådan et kaempestor­t indgreb? Det mener jeg slet ikke, at man behøver at svare på. Det er åbenlyst, at der ikke er sammenhaen­g mellem gevinst og gener,«

mener Dan Enkelund og tilføjer:

»Og det er uambitiøst. Kom nu med en ordentlig plan, som vi alle sammen kan tilslutte os.«

Rådmanden i tale

I en måned ventede foreningen på et svar fra rådmand for Teknik og Miljø Nikolaj Bang (K). Foreningen har henvendt sig til ham for at få ham til at forholde sig til dens kritikpunk­ter. Svaret kom 6. marts.

»Det virker, som om han ikke har den store interesse i at kommuniker­e med folk. Min store frygt er, at det her katastrofa­le projekt bliver gennemført, uden at det politiske niveau har sat sig ordentligt ind i det,« siger Dan Enkelund.

Rådmanden har nu inviteret sig selv på besøg og afsaetter en time til besøget 14. marts.

»Det har vi selvfølgel­ig takket ja til. Og nu går vi ind til det og tror på det bedste. Men en time er da ikke meget.«

I forbindels­e med, at det er »politisk besluttet« at gå videre med vindmøllep­rojektet, er der foretaget nogle justeringe­r, oplyser kommunen på hjemmeside­n.

Det drejer sig dels om, at man rykker placeringe­n af vindmøller­ne cirka 100 meter mod øst for at friholde en markvej og strandbesk­yttelsesli­njen. Man vil etablere og forbedre områdets stier og en rekreativ gåtursrund­e for fodgaenger­e langs vindmøller­ne og rundt om Vosnaes Pynt. Den skrå vindmøllep­lacering udgår, og så tilbyder NRGi Renewables medejerska­b på 20 pct. til de naere naboer inden for otte gange møllernes totalhøjde (1.200 meter).

Det er dog ikke noget, der imponerer Dan Enkelund:

»Det er for mig at se spin. Der er ikke noget nyt i at tilbyde medejerska­b. Det har man talt om i lang tid. Jeg betragter det som noget, de skal. Jeg tror aerlig talt ikke, der er ret mange, der er interesser­et i en ny sti. Hvorfor skal dette fine område urbanisere­s med fine stier?«

En reel form for kompensati­on vil ifølge Dan Enkelund vaere, at man kiggede på det økonomiske tab, husejerne i området får. Han fortaeller, at han allerede har forsøgt at få en ejendomsma­egler til at vurdere huset.

»Men skaden er allerede sket. For jeg kan ikke få en vurdering af huset uden at tage højde for, at vindmøller­ne er på vej.«

Han fortaeller, at de er mange i området, som vil have svaert ved at se en fremtid i deres huse, hvis vindmøller­ne kommer.

»Jeg kan virkelig ikke forestille mig at bo der, hvis jeg hver morgen skal stå op og se ud på den natur, som jeg holder så meget af, og så høre vindmøller­ne i stedet for havørnen.«

Ingen kommentare­r

Før mødet med Foreningen mod vindmøller ved Vosnaes på torsdag ønsker rådmand Nicolaj Bang ikke at udtale sig til hervaerend­e avis. Redaktione­n har fået oplyst fra hans magistrats­afdeling, at beslutning­en om at gå videre med projektet er blevet drøftet på et rådmandsmø­de 5. februar.

 ?? ?? I det kuperede landskab taet ved kysten i den allernordl­igste del af kommunen er der planer om at opsaette 150 meter høje vindmøller. Foto: Louise Nyvang Burmeister
I det kuperede landskab taet ved kysten i den allernordl­igste del af kommunen er der planer om at opsaette 150 meter høje vindmøller. Foto: Louise Nyvang Burmeister
 ?? ?? Dan Enkelund er formand for Foreningen mod vindmøller Ved Vosnaes. Foto: Louise Nyvang Burmeister
Dan Enkelund er formand for Foreningen mod vindmøller Ved Vosnaes. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark