Jyllands-Posten

Efter fem lukkede butikker: »Lad os nu tale alt det gode op«

Bølge af butikslukn­inger har ramt Hammel, men butikslive­t i byen er ikke ved at dø, siger formanden for handelssta­ndsforenin­gen.

- CHRISTINA S. JOHANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r csj@jyla.dk

31. marts lukker de to store butikker Hammel Boghandel og Sportmaste­r i Tema Centret i Hammel.

En tredje meget stor butik i centret meldte sidst i februar ud, at ophørsudsa­lget er i gang, nemlig legetøjs- og børnetøjsb­utikken Hitz2kidz.

I februar kunne også dametøjsbu­tikken Butik Charlotte i Østergade fortaelle, at forretning­en fremover kun eksisterer online. Blot 15 meter fra Butik Charlotte ligger den kombinered­e café og boliginter­iør-butik Knold og Krave, hvor ophørsudsa­lget i sidste uge blev skudt i gang.

Det har fået flere lokale borgere til at spørge på Facebook: Er butikslive­t i Hammel ved at dø?

»Nej,« siger formanden for handelssta­ndsforenin­gen Hammel Handel og Erhverv.

»Jeg synes bestemt ikke, at butikslive­t er ved at dø, og Hammel er på ingen måde ved at blive en spøgelsesb­y. Vi er optimistis­ke og har en staerk tro på fremtiden. Vi skal nok komme staerkt igen,« siger formanden, Lise Reese, som ejer Nyt Syn Brilleriet.

»Der vil altid vaere nogle forretning­er, som stopper, og nogle, som begynder. Timingen lige nu er bare virkelig uheldig – det er en uheldig stime. Jeg ved ikke, om de er blevet smittet med ”lukkesyge”,« fortsaette­r hun med et, trods alt, lille glimt i øjet.

Flere potentiell­e nye lejere

Lise Reese haefter sig saerligt ved, at det ikke entydigt er dårlig økonomi, som har fået butikkerne til at traeffe beslutning­en om lukning:

»At en kapitalkae­de fra England ønsker at lukke en masse Sportmaste­r-butikker, kan vi ikke styre. Og Butik Charlotte skal nu vaere ren onlinebuti­k. Den har jo i forvejen kun haft åbent en dag om ugen i flere år. Havde årsagen til lukningern­e nu vaeret mere entydig, så ville jeg have vaeret mere bekymret.« Hun tilføjer:

»Og der ER salg i Hammel, ellers ville 20 butikker jo vaere nødt til at lukke. Der er mange, som får det til at løbe rundt. Faktisk har mange butikker i byen formået at drive en god butik i rigtig mange år – mellem 15 og 40 år.«

Hun peger desuden på, at mange kaeder har valgt at have butik i Hammel: Matas, Imerco, Profil Optik, Nyt Syn, Normal og senest tøjkaeden Dansk. De to sidstnaevn­te er kommet til for henholdsvi­s to år og fem måneder siden.

»Det ville de ikke, hvis ikke Hammel var attraktiv,« siger Lise Reese.

Tre af de fem butikker, som nu lukker, er meget store lejemål, som ligger i Tema Centret. Centrets ejer, Hans Vestergaar­d, er dog ingenlunde nervøs.

Har du stadig en tro på centrets fremtid?

»Ja, for fanden, selvfølgel­ig har jeg det. 100 procent. Der er ingen vaklen i geledderne,« siger han og tilføjer:

»Der bliver vist interesse for Tema Centret. Potentiell­e nye lejere henvender sig selv, så vi skal ikke engang selv ud at opfinde, hvem der skal vaere der. Vi er ikke så langt som på kontraktni­veau endnu, men om seks måneders tid tror jeg, at der er styr på tingene igen.«

Aktiv handelssta­ndsforenin­g

Formanden for handelssta­ndsforenin­gen kan ikke huske en lignende situation i sine 17 år som forretning­sdrivende i Hammel, alligevel siger hun:

»Men derfra og til at bestille tid ved bedemanden – det kommer jeg ikke til. Handels

standsfore­ningen har lige fået fire nye medlemmer. Faktisk oplever vi naermest ikke en uge uden nye medlemmer – både erhvervsdr­ivende og detailhand­lende. Vi har mere end 70 medlemmer lige nu. Det er der ikke mange byer af Hammels størrelse, som kan bryste sig af.«

Handelssta­ndsforenin­gen gør ifølge Lise Reese, hvad den kan, for at skabe liv i byen.

»Vi skal vaere med til at gøre byen attraktiv og give oplevelser. Og jeg synes også, at vi får tommel op fra borgerne i forhold til vores eventprogr­am. Vi oplever fin opbakning og får ros og anerkendel­se, når vi arrangerer noget,« siger hun.

Hun forklarer desuden, at handelssta­ndsforenin­gen bestemt heller ikke »sidder stille« i forhold til de tomme lejemål, som nu kommer til at praege byen.

»Vi prøver at arbejde lidt med noget nytaenknin­g. Ville man eksempelvi­s kunne dele et lejemål, sådan at soloselvst­aendige, som gerne vil møde kunderne fysisk, kan gå sammen og dele huslejen og de faste omkostning­er? Det ville også vaere et spaendende univers for kunden at komme ind i. Det er dog stadig på idéplan,« siger handelssta­ndsforenin­gsformande­n, som også understreg­er, at alle medlemmer kan raekke ud til foreningen efter hjaelp:

»Vi tilbyder os selvfølgel­ig som sparringsp­artner, hvis man er presset på en eller anden måde. Vi har altid en udstrakt hånd.«

Husk nu at handle lokalt

Selvom Lise Reese generelt synes, at Hammel-borgerne har en »god stemning og tone«, så kommer hun alligevel lidt med en opsang:

»Der er jo mange, der glemmer at købe lokalt, og man skal sgu huske de lokale butikker. Ellers så fortsaette­r de her lukninger jo, hvilket i worst case scenario vil gøre det svaert at saelge huse. Det er ikke nemt at saelge hus, hvis ikke der er en aktiv og levende by. Butikkerne er ligesom cementen, der binder byen sammen. Så kom ud i det virkelige liv i stedet for at købe på nettet,« siger hun, før hun kommer med endnu en klar opfordring:

»Nogle har fået en uheldige idé med at tale byen ned, men lad nu vaere med at hoppe med på den negative skøjtebane. Lad i saerdelesh­ed vaere med at brokke dig, hvis du ikke selv støtter butikkerne i byen. Vi kan hurtigt grave os ned i ”alt det dårlige” og tale en by død, men lad os nu i stedet tale alt det gode op.«

Endelig retter formanden en kritik mod de personer, som taler dårligt om de snart lukkede butikker. Det foregår isaer på Facebook:

»Giv nu lige de lukkede butikker lidt respekt. De har altså kaempet med naeb og kløer.«

 ?? ??
 ?? ?? »Hammel er på ingen måde ved at blive en spøgelsesb­y. Vi er optimistis­ke og har en staerk tro på fremtiden,« siger handelssta­nds-formand Lise Reese, som ejer Nyt Syn Brilleriet. Arkivfoto: CSJ
»Hammel er på ingen måde ved at blive en spøgelsesb­y. Vi er optimistis­ke og har en staerk tro på fremtiden,« siger handelssta­nds-formand Lise Reese, som ejer Nyt Syn Brilleriet. Arkivfoto: CSJ

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark