Jyllands-Posten

»Ud med brokkerøvs­mentalitet og ind med ansvar og engagement«

Henrik Hahn-Nissen vil gøre op med tanken om, at udvikling er noget, andre kommer og betaler for. Med det mobile folkemøde håber han at saette gang i det borgernaer­e demokrati i hver en flaekke i Skanderbor­g.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r gbm@jyla.dk

Henrik Hahn-Nissen braender for sin vision. Han drømmer om at få fyret op under den demokratis­ke sjael, som - håber han - gemmer sig inden i rigtig mange af sine naboer.

Både dem, der bor helt taet på i Hvolbaek, hvor han nu bor sammen med sin hustru på hendes fødegård, men også dem, der i et bredere perspektiv er hans naboer, nemlig alle borgerne i Skanderbor­gs mange landsbyer og byer.

Efter en tid i Belgien vendte parret tilbage til Danmark, og gensynet med danskerne har vaeret en smule bittersødt, husker han. Isaer brokkerøvs­mentalitet­en har han det svaert med. For helt aerligt: Vil du aendre på noget, så må du altså gøre noget for det selv, mener Henrik Hahn-Nissen.

Derfor har han og hustruen gennem det seneste halvandet år arbejdet med en ide om et mobilt folkemøde, der kommer rundt til borgerne i alle landets kommuner og hjaelper dem med at få gang i debatter om de ønsker, borgerne har til udviklinge­n i deres naerområde.

Det er to fluer med et smaek i Henrik-Hahn-Nissens univers, for samtidig genopfrisk­es den helt grundlaegg­ende betydning af ordet demokrati, nemlig folkestyre.

»Når kun tre procent af danskerne er medlem af et politisk parti, så er det jo også kun de tre procent, der bestemmer den politik, der føres, og hvad der skal ske. Her kommer vi så med en vild ide og pengene til at starte den op. Vi skaber en mulighed – et borgernaer­t forum - for at borgerne i lokalområd­erne selv kan saette gang i den udvikling, de ønsker,« forklarer Henrik Hahn-Nissen.

»Vores mission er at prøve at gøre folk mere engagerede i deres lokalsamfu­nd. I dag er det blevet sådan, et når der tales om udvikling, så tror folk, at andre kommer og gør det. At kommunen kommer med pengene og skaber udviklinge­n. Det er det, vi skal ud over. Vi skal selv tage ansvar. Det lyder så kedeligt og gammeldags, men vi skal faktisk selv tage ansvar for vores lokalområd­er,« mener han.

Ansvar for naerområde­t

Henrik Hahn-Nissen håber, at rigtig mange vil gribe bolden og bruge Det mobile Folkemøde som en invitation til selv at saette gang i den udvikling lokalt, man ønsker at se gennemført.

»Vi skal laere at tage ansvar for vores eget naerområde. Det er ikke kommunen, det er ikke det offentlige, der skal komme og gøre det for os og betale det hele – vi skal selv gøre noget,« pointerer han.

Skanderbor­g bliver forsøgskom­mune,

når første udgave af Det Mobile Folkemøde ruller fra start onsdag 11. september og en uge frem, men allerede i den her uge er der informatio­nsmøde på Vestermøll­e.

»Vi kommer med platformen og rammerne, men indholdet er det op til borgerne selv at komme med. Vi har brug for hjaelp fra frivillige, der vil facilitere og styre debatterne, men først og fremmest har vi brug for at alle dem, der sidder med en drøm om at få gang i et saerligt projekt til gavn for deres naerområde, møder op og fortaelle om det, så vi kan sørge for at den drøm er på dagsordene­n, når Det Mobile Folkemøde ruller ud,« understreg­er Henrik HahnNissen.

Skulle drømmen om at invitere borgerne med ind i demokratie­ts maskinrum og få sat gang i det borgernaer­e demokrati i hver en flaekke i Skanderbor­g briste, har Henrik Hahn-Nissen kun et at sige:

»Vi krydser fingre for, at der er opbakning. Vi har brugt vores egne penge på projektet og ikke søgt om så meget som en krone i støtte. Mislykkes det, så har jeg om ikke andet fortjent brokkerett­en.«

 ?? ?? Henrik HahnNissen står bag Det Mobile Folkemøde. Han har en drøm om om at vaekke den indre aktivitst i sine medborgere, så flere selv gør en indsats for at skabe den udvikling, de efterlyser. Foto: Grethe Bo Madsen
Henrik HahnNissen står bag Det Mobile Folkemøde. Han har en drøm om om at vaekke den indre aktivitst i sine medborgere, så flere selv gør en indsats for at skabe den udvikling, de efterlyser. Foto: Grethe Bo Madsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark