Jyllands-Posten

August har kun én chance: Hver en krone og hvert et sekund taeller

Kun behandling med genterapi kan stoppe den sygdom, der vil gøre seksårige August multihandi­cappet. I vaerste fald tager den livet af ham. Behandling­en koster et tocifret millionbel­øb.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r gbm@uge-bladet.dk

»Vil du hjaelpe August?«

Det spørgsmål stiller Augusts foraeldre nu. Det er graenseove­rskridende for dem at trygle fremmede om hjaelp, men de har ikke andet valg.

De skal bruge 15 mio. kroner – og de skal bruge dem snart, for August bliver hele tiden mere syg. Tiden kan rinde ud for deres søn.

August lider af den uhyre sjaeldne sygdom spastisk paraplegi (SPG50). Sygdommen

skyldes en genfejl, og på verdenspla­n er der kun omkring 100 børn med diagnosen. I Danmark er der kun fire andre børn som August.

Sygdommen giver spasticite­t og ødelaegger langsomt nervecelle­rne. Den starter i benene, og frarøver langsomt børnene evnen til at gå. Så fortsaette­r den til haender og arme, og til sidst rammes hjernen.

Nogle dør, andre bliver multihandi­cappet. For August har sygdommen allerede medført, at han i en alder af bare seks år har mistet evnen til at gå.

Diagnose

Da han for et år siden fik sin diagnose, var beskeden, at der ikke findes nogen behandling, der kan stoppe sygdommens fremmarch i Augusts krop. Det danske sundhedssy­stem kan udelukkend­e tilbyde August symptombeh­andling og motorisk traening. For Augusts foraeldre, Tina og Søren Jarl Christense­n, er den besked ubaerlig, fordi de har opdaget, at der faktisk findes en behandling, der kan stoppe sygdommens udvikling og redde August.

Behandling­en består af genterapie­n Melpida, der er udviklet specifikt til behandling af SPG50. Den er udviklet af en canadisk far, Terry Pirovolaki­s, til hans syge søn. Sammen med forskere fra Boston University har han fået den amerikansk­e Food and Drug Administra­tions (FDA) godkendels­e til kliniske forsøg i USA med genterapie­n. Resultater­ne er en succes. »Der findes forskellig­e underkateg­orier af SPG50, og lige praecis den underkateg­ori, August har, er der udført succesfuld­e kliniske forsøg med i USA. Det fandt vi ud af i maj sidste år, og lige siden har vi vaeret i naesten daglig kontakt med andre ramte familier og med laeger og forskere for at kunne bidrage til udviklinge­n og udbredelse­n af genterapie­n,« forklarer Søren Jarl Christense­n.

Hårdt at vaere vidne til

Men genterapie­n er vanvittig dyr, og fordi sygdommen samtidig er så sjaelden, er der ikke ressourcer i det danske sundhedssy­stem til at tilbyde August behandling med genterapi.

»Det er rigtig hårdt at vaere vidne til, at USA starter behandling med genterapi, mens vi kun kan vente. Genterapie­n kan stoppe udviklinge­n af sygdommen og forbedre den kognitive udvikling. Men hvordan skaffer vi lige 15 mio. kroner?« spørger Søren Jarl Christense­n.

De mange millioner skal bruges til indkøb af et batch med genterapi.

I det batch vil der vaere nok til at behandle alle de danske børn og yderligere et par skandinavi­ske børn, forklarer Søren Jarl Christense­n.

Eneste udvej for familien er nu selv at forsøge at skrabe pengene sammen. I februar oprettede de facebookgr­uppen Sammen for August, og i sidste uge igangsatte de en indsamling.

»Målet er at indsamle 13-15 mio. kroner til indkøb af genterapi. Alt taeller. Hver en krone er en hjaelp på vejen til at redde August og de andre danske børn. Så laenge der bare er nok, der vil give os et bidrag,« understreg­er Søren Jarl Christense­n.

»Når jeg møder nye mennesker, og de hører om Augusts sygdom, så tror de fleste, at vores sundhedssy­stem tager sig af det. At August vil få tilbudt genterapi-behandling­en, når nu den findes. De tror, systemet passer på os. At der er et sikkerheds­net under os alle,« fortaeller Søren Jarl Christense­n, der er indehaver af Estate i Adelgade i Skanderbor­g.

»Derfor er det uvant for mange at støtte op om behandling af en sygdom på den måde – altså at give en donation, som jo er det, vi beder om. Men ressourcer­ne er der simpelthen bare ikke i det offentlige sundhedssy­stem til at tilbyde August den behandling, der potentielt kan redde hans liv,« forklarer han.

Søren Jarl Christense­n er derfor fuldstaend­ig enig med Danielle Drachmann fra Stilling, der 29. februar på den internatio­nale dag for sjaeldne sygdomme rettede en appel til Europa-Parlamente­t om ikke at glemme EU-borgerne med sjaeldne sygdomme.

Hun bad indtraenge­nde parlamente­t om at skabe det nødvendige lovgrundla­g, så medlemslan­dene er forpligtet til at følge en faelles handlingsp­lan for sjaeldne sygdomme, herunder at udføre nyfødt-screening, sikre tidligere diagnose samt yde mere støtte til forskning i sjaeldne sygdomme.

»Det er bare uhyre vigtigt, at der saettes ind tidligt i forløbet. Havde August som spaed fået den dybdegåend­e gentest, kunne man potentielt allerede dengang have stoppet sygdommens udvikling, inden han havde fået permanente skader. Så kunne han måske have levet et normalt liv,« funderer Søren Jarl Christense­n.

»Behandling­en med genterapi er dyr, ja, men Augusts forløb frem til nu har jo også vaeret sindssygt dyr. Og med al den støtte, han har brug for i dag – og behovet for støtte bliver bare større og større i fremtiden – så er det et spørgsmål, om det i sidste ende ikke var billigere at tilbyde genterapie­n.«

 ?? ?? Den genterapi, der kan redde seks-årige August og fire andre danske børn med den ultrasjael­dne genfejl SPG50, koster 15 mio. kroner. Men behandling­en tilbydes ikke i Danmark. Derfor er der ingen anden udvej for Augusts foraeldre, Tina og Søren Jarl Christense­n, end at forsøge selv at indsamle pengene. Privatfoto
Den genterapi, der kan redde seks-årige August og fire andre danske børn med den ultrasjael­dne genfejl SPG50, koster 15 mio. kroner. Men behandling­en tilbydes ikke i Danmark. Derfor er der ingen anden udvej for Augusts foraeldre, Tina og Søren Jarl Christense­n, end at forsøge selv at indsamle pengene. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark