Jyllands-Posten

Var med fra start: Kulturel ildsjael giver formandsst­afetten videre efter 30 år

I en alder af 73 år stopper Tove Severinsen som formand i Bio Huset i Galten, men hun slipper ikke det frivillige arbejde.

- KATRINE FRIIS PEDERSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r katrine.f.pedersen@jyla.dk

Stor drivkraft, ildsjael og kulturelt overhoved i Galten.

Tove Severinsen har mange historier med sig i rygsaekken efter 30 år som formand i Bio Huset Galten. Onsdag giver hun formandspo­sten fra sig.

»Det er på tide. Alting har en ende. Og det her er min ende, der er kommet nu. Det har vaeret svaert. Lige så svaert at traeffe den her beslutning, som da jeg sagde op på mit arbejde og gik på efterløn. Jeg har vaeret her så laenge og vaeret med til at tegne huset. Men nu giver jeg plads til en ny generation, der kan komme og saette sit praeg. Sådan et hus skal udvikle sig. Jeg vil også gerne have mere tid til familien og alt det andet, jeg laver ved siden af,« lyder det fra Tove Severinsen, der har rundet de 73 år.

Den dedikerede kulturilds­jael har ellers vaeret med helt fra begyndelse­n, da det stadig var en privatejet biograf.

»Det havde stået tomt et stykke tid. Et aegtepar havde forpagtet det og henvendt sig til kommunen, fordi der ikke var penge i det på det tidspunkt. Kommunen og nogen fra kulturudva­lget og biblioteke­t - der kom jeg ind i billedet på grund af mit arbejde på biblioteke­t i Stjaer, som dengang var i et lille lokale i forsamling­shuset - ind i arbejdet for i faellesska­b at finde ud af, hvordan biografen kunne overleve,« fortaeller Tove Severinsen.

Bibliograf duede ikke

På et tidspunkt var der nogle ideer om at lave en bibliograf. Det lykkedes ikke.

»Men det endte så med, at vi tog første skridt til en selvejende institutio­n. En foreningsb­iograf med frivillige. Og da vi begyndte, var der stor interesse for det. Vi var over 100 personer til den stiftende generalfor­samling 23. marts 1994. Der var jeg så heldig at komme med i bestyrelse­n,« siger Tove Severinsen, der allerede i 1995 blev ansat til at koordinere arrangemen­ter i huset.

Det er vigtigt for hende at fremhaeve, at intet af det var sket, hvis ikke der var så mange frivillige.

»Det var også i en tid, hvor vi mødtes hernede i biografen med malertøj på og spiste spegepølse­madder og drak håndbajere rundt om en traeølkass­e. Det var jo det, der var grobund for det hele. Det var jo faellesska­bet. Det drev os,« siger Tove Severinsen.

Og det er stadig frivilligh­eden, der driver Bio Huset i Galten.

Omkring 75-80 frivillige er i det daglige med til at holde gang i huset ved eks. at sørge for at kaffe og popcorn bliver langet over disken og at film og foredrag bliver afviklet rigtigt.

Efter 30 år er det slut med at laegge så mange kraefter og timer i arbejdet som formand for Bio Huset. Beslutning­en er taget.

»Det har vaeret nogle gode oplevelser. Ellers var jeg ikke blevet. Jeg har nydt det og kunne godt lide det. At bruge min tid på det. Og de sidste 10-11 år at bruge mit pensionist­liv på det. Jeg gik på efterløn

som 61-årig, fordi jeg vidste, jeg kunne laegge nogle timer her,« siger Tove, der håber, at der fortsat vil vaere opgaver til hende i Bio Huset.

»Jeg fortsaette­r som frivillig, men jeg melder mig helt ud af bestyrelse­n, så helt nye kraefter kan komme til. Men jeg håber da, at jeg kan blive ved med at lave noget her i huset,« siger Tove.

Håber på kampvalg

Onsdag giver Tove formandsst­afetten videre, når der er generalfor­samling.

»Der skal vaelges to nye ind i bestyrelse­n - og det sjoveste kunne jo vaere, hvis der var kampvalg. Det er meget laenge siden, der har vaeret det. Det var der dengang i 1994, hvor jeg blev valgt ind i bestyrelse­n,« siger Tove, der med en vis portion vemod laegger bestyrelse­sarbejdet fra sig.

»Men jeg glaeder mig også til at få mere tid til familie, børnebørn, golf, vandring og cykling. Min mand og jeg kan sagtens vaere vaek i mange timer på sådan nogle flotte dage som i dag. Så tager vi lidt mad med og går eller cykler en god tur. Jeg spiller også golf med en flok kvinder i Karup, og så går jeg med nogle tidligere kolleger fra Herskindsk­olen en gang i ugen,« siger Tove Severinsen, der er heldig at have alle sine tre børn og syv børnebørn taet på sig.

»Så vi har ofte familiemid­dage og bål i haven.«

Det var også i en tid, hvor vi mødtes hernede i biografen med malertøj på og spiste spegepølse­madder og drak håndbajere rundt om en traeølkass­e. Det var jo det, der var grobund for det hele. TOVE SEVERINSEN, AFGÅENDE FORMAND I BIO HUSET GALTEN

 ?? ?? Tove Severinsen har talt med rigtig mange gaester og frivillige igennem sin tid som frivillig i Bio Huset Galten. De seneste år har hun holdt sig fra kasseappar­atet, men det har ikke holdt hende fra at lange kaffe over disken. Foto: Katrine Friis.
Tove Severinsen har talt med rigtig mange gaester og frivillige igennem sin tid som frivillig i Bio Huset Galten. De seneste år har hun holdt sig fra kasseappar­atet, men det har ikke holdt hende fra at lange kaffe over disken. Foto: Katrine Friis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark