Jyllands-Posten

Begrundels­en for havneudvid­elsen er – stadig – langsigtet

- JAKOB SVANE Sekretaria­tschef i Danske Shippingog Havnevirks­omheder (DI)

»Hvad er begrundels­en efterhånde­n for den foreslåede havneudvid­else?« blev det, lidt retorisk, spurgt i tirsdagens udgave af JP Aarhus. Det handlede om faldet i containert­rafikken i Aarhus Havn på 11 pct. i 2023, som umiddelbar­t kan se ud til at blive forvaerret af Maersks og Royal Arctic Lines aendrede ruter til og fra Aarhus Havn.

Det blev dog ikke naevnt, at havnen trods faldet i containert­rafik i 2023 så sent som i 2022 var ekstremt presset på plads, efter at der var en stigning på henholdsvi­s 15 pct. og 7 pct. i 2021 og 2022.

Hvad angår Maersk og Royal Arctic Line, så har begge rederier meldt ud, at deres omlaegning­er af ruterne ikke kommer til at påvirke containerm­aengderne i Aarhus markant. Så sent som i onsdagens JP sagde Royal Arctic Line: »Umiddelbar­t vil det vaere en meget lille andel, der vil blive rykket derned [til Bremerhave­n].«

Containerm­aengderne i Aarhus er nemlig primaert baseret på dansk import og eksport.

I de seneste 25 år har der vaeret en gennemsnit­lig vaekst på 2 pct. om året i antallet af containere på Aarhus Havn. I de 25 år er maengderne kun faldet i de seks opholdt mod 19 år med vaekst. Dette mønster forventes at fortsaette i fremtiden, da op imod 10 pct. af dansk import og eksport kommer via Aarhus Havn. Og da vi naeppe kommer til at importere og eksportere mindre i fremtiden, er en udvidelse af Aarhus Havn afgørende for dansk økonomi og udvikling – også den grønne.

Konjunktur­udsving er en naturlig del af økonomien, men at tage beslutning­er om infrastruk­tur baseret på kortsigted­e behov, såsom et enkelt års nedadgåend­e kurve, er ikke baeredygti­gt. Udvidelsen af Aarhus Havn er baseret på et langsigtet behov, som kommer os alle til gavn.

Der er desuden blevet lyttet til borgernes bekymringe­r og ønsker i den politiske aftale om havneudvid­elsen. Således er der taget større hensyn til havmiljø og klima, og udvidelsen af havnen er blevet meget mindre end det oprindelig­e ønske.

Begrundels­en for havneudvid­elsen er derfor stadig helt klar. Den skal gennemføre­s af de langsigted­e hensyn til Aarhus’ og Danmarks velstand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark