Jyllands-Posten

Er Venstre desperat i Syddjurs?

Venstre i Syddjurs Kommune kritiserer nu bl.a. borgmester­en for manglende lederskab i biogassage­n, fordi sagen ikke endte, som Venstre ønskede. Kønt? Bestemt ikke.

- CHRISTINA FURHOLM

Når Venstres Christoffe­r Pedersen onsdag den 6. marts 2024 på disse sider udtaler, at der har manglet politisk lederskab i biogassage­n i Syddjurs Kommune, er det svaert at opfatte som andet end desperatio­n fra Venstres side.

Ja, det har vaeret en lang proces. Og det skylder man også de involvered­e virksomhed­er og borgerne: nemlig at komme hele vejen rundt om en sådan sag og afdaekke alle muligheder for en potentiel etablering af et faelles biogasanla­eg på Djursland. For det er en sag, der berører rigtig mange mennesker.

Udgangspun­ktet har vaeret, at der ikke på forhånd har vaeret udpeget en placering for et faelles biogasanla­eg i Syddjurs Kommune, og derfor er der undervejs i processen blevet screenet for flere arealer, efterhånde­n som udfordring­erne stillede sig i kø. Det vil jeg tillade mig at kalde politisk lederskab: at tage ansvar for også at se naermere på de muligheder, der er opstået undervejs i forløbet.

Dertil kommer, at ingen har vidst, hvor denne sag ville ende. Som flere byrådspoli­tikere tilkendega­v under byrådsmøde­t, har de vaeret i tvivl. Og heldigvis for det. For det må ikke vaere en nem beslutning at skulle traeffe som politiker. Det har derfor netop ikke stået soleklart i lang tid, hvordan udfaldet af afstemning­en ville blive, sådan som man ønsker at fremstille det.

Og at udtale, at et biogasanla­eg i denne størrelses­orden og med denne placering ikke kommer til at skade turistbran­chen på Djursland – det vil jeg tillade mig at sige – for nu at bruge et Christoffe­r Pedersen-udtryk – er »helt på Månen«.

Jeg var selv til stede i byrådssale­n, da sagen blev behandlet. Og det var bemaerkels­esvaerdigt, at Christoffe­r Pedersen på intet tidspunkt følte behov for at gå naermere ind i indholdet af de mere end 200 høringssva­r og fire underskrif­tsindsamli­nger, der er indkommet i denne sag, eller de velbesøgte borgermøde­r, der har vaeret afholdt i forløbet. Djurs Sommerland blev heller ikke naevnt ved navn én eneste gang i Venstres motivation af sagen, hvor landbruget fik lov at spille hovedrolle­n.

Denne sag handler om Brdr. Thorsen Biogas I/S, som ønsker at etablere et af Danmarks største biogasanla­eg, og så Djurs Sommerland, en af landets største turistattr­aktioner. Men den handler mindst lige så meget om de borgere, som vil blive berørte af politikern­es beslutning.

Der har vaeret borgere, der har følt sig magtesløse i denne proces. Som vil kunne se deres liv og deres dagligdag blive forandret med et trylleslag, hvis de skal leve med mere end 200 kørsler med lastbiler i deres naerområde til og fra biogasanla­egget – om dagen!

Venstres tilkendegi­velse om, at »transport netop er et af argumenter­ne for, at det er en udmaerket placering«, er en arrogant holdning at have over for borgerne i naerområde­t. Der var da også flere af de berørte borgere, der sad med tårer i øjnene under sagens behandling i byrådssale­n. Og det forstår jeg godt.

Og her må jeg lige minde om, at politikern­e sidder på borgernes mandat.

Borgmester­en har netop udvist politisk lederskab i denne sag ved at lytte til alle argumenter og i saerdelesh­ed også fra de borgere, som er berørte af denne sag. Dertil har der vaeret gjort adskillige forsøg på at screene for alternativ­e placeringe­r af et biogasanla­eg. Det er politisk ordentligh­ed og lederskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark