Jyllands-Posten

Titusinder af ekstra skraldespa­nde ved sommerhuse­ne – men ikke i denne kommune

Det er muligt at lave affaldssor­tering med kun én skraldespa­nd ved hvert sommerhus, viser et eksempel. Ifølge den ansvarlige borgmester er den model valgt af hensyn til sommerhuse­jerne. Og det er samtidig en en model, som formanden for Fritidshus­ejernes L

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

I sommerhuso­mråder er der kras kritik af de mange tusinde skraldespa­nde, som i løbet af de seneste måneder er kørt ud til sommerhuse­ne.

Som tidligere omtalt i Jyllands-Posten handler kritikken fra sommerhuse­jere, landskabsa­rkitekter og affaldseks­perter om alt fra spild af ressourcer til ødelaeggel­se af bevaringsv­aerdig kulturarv. Desuden frygter sommerhuse­jerne, at den megen kørsel med store affaldsbil­er vil forstyrre sommerhusi­dyllen.

Men bl.a. på Fyn findes der et eksempel på, at det slet ikke behøver at vaere sådan – selvom også sommerhuse­jere her skal sortere affaldet i 10 fraktioner.

I Nordfyns Kommune står der kun én skraldespa­nd ved hvert af kommunens 3.500 sommerhuse. Skraldespa­nden har to rum til madaffald og restaffald. Alle andre affaldsgru­pper, som f.eks. glas og pap skal sommerhuse­jerne aflevere på lokale miljøstati­oner.

Ifølge kommunens borgmester, Mette LandtvedHo­lm (V), er denne model valgt ikke mindst af hensyn til sommerhuse­jerne.

»Vi har valgt den løsning, fordi den er brugervenl­ig. Samtidig har vi efter de dialoger, vi har haft, forstået, at det var en, som sommerhuse­jerforenin­gerne også synes var en god løsning,« siger hun.

Nordfyns Kommune oplyser, at ordningen har sparet indkøb og opsaetning af omkring 7.000 skraldespa­nde. Kommunen oplyser også, at en typisk sommerhuse­jer ved overgangen til den todelte skraldespa­nd fik en årlig ekstraudgi­ft på ca. 300 kr. Hvis sommerhuse­jerne yderligere skulle have to spande stående, ville det årlige affaldsgeb­yr have lydt på 2.336 kr. – en yderligere stigning på omkring 230 kr.

For at hjaelpe sommerhuse­jerne med at sortere deres skrald har kommunen uddelt poser med flere rum, som sommerhuse­jerne så kan bruge til det skrald, som de selv skal baere til den lokale miljøstati­on.

Kommunen har ikke tal på sorterings­kvaliteten, men oplyser, at modtagerne af skraldet ikke har klaget over den.

Mette Landtved-Holm er ikke bekymret for sorterings­kvaliteten.

»Man kunne taenke, at det var meget nemmere lige at smide det hele i restaffald­et. Men fordi man har den der pose, så er det simpelthen så nemt at smide f.eks. plast i rummet til plast. Når man så skal ud at gå en tur, og der er jo rigtig mange, der går ture i et sommerhuso­mråde, så går man lige forbi og får det op i de forskellig­e beholdere dér,« siger hun.

Én skraldespa­nd på Rømø

Samme model med én todelt skraldespa­nd pr. sommerhus har man i sommerhuso­mrådet Bolilmark på det nordlige Rømø.

Her ejer Sten Scheller, formand for Fritidshus­ejernes Landsforen­ing, et sommerhus. Og den model fungerer ifølge ham rigtig godt.

Sten Scheller genkender, at der er debat i mange sommerhuso­mråder om affaldssor­teringen.

»Jeg ved, at der er røre i grundejerf­oreningern­e. Selvfølgel­ig er man som sommerhuse­jer ikke interesser­et i at have mange skraldespa­nde,« siger han.

Sten Scheller kan godt forstå debatten. Han understreg­er, at han er meget positiv over for affaldssor­tering. Han vil heller ikke afvise, at det kan vaere en god idé med flere skraldespa­nde ved det enkelte sommerhus. Men samtidig er han bekymret for skraldesor­teringens indvirknin­g på sommerhuso­mråderne.

»Selvfølgel­ig skal vi ikke bare smide alt skrald ned i én tønde, men det med affaldssor­tering giver nye udfordring­er. På den ene side er jeg for affaldssor­tering, men på den anden side giver det problemer,« siger Sten Scheller.

Ifølge ham er der flere udfordring­er med de mange skraldespa­nde.

»Her på Rømø, hvor det blaeser rigtig meget, kan skraldespa­nde jo heller ikke bare stå frit, da der ikke er naturlige hegn. Så skal man jo have dem stående i små indhegning­er,« siger Sten Scheller.

Han er isaer bekymret for de store lastbiler, der skal køre oftere rundt i sommerhuso­mråderne for at indsamle skraldet.

»Det store problem er, at skraldet skal hentes. I vores sommerhuso­mråde bruger vi 75.000 kr. om året på vedligehol­d af grusveje. Og taenker vi det her helt ud i horisonten med affaldsafh­entning, så nøjes vi ikke med 75.000 kr. på laengere sigt. For vi ligger på gammel, blød havbund, og den synker. Når jeg i min private bil kører ind på min grund, så kan jeg se, hvor jeg har kørt. Hvordan tror du så går med en lastbil på måske 50 tons? Det kan gå rigtig galt,« siger Sten Scheller.

Asfalten kan krakelere

Han forklarer, at mange sommerhuso­mråder slet ikke er indrettet til, at der skal køre så mange store skraldebil­er rundt. Selv de veje, der er asfaltered­e, er ofte ikke dimensione­rede og af en beskaffenh­ed, der gør, at de kan baere bilerne. Og når først den tynde asfalt er krakeleret, så vokser ukrudtet op. Dermed smuldrer vejene endnu mere, og det betyder yderligere udgifter for grundejerf­oreninger og vejlaug.

Sten Scheller frygter også for unødvendig trafik, når lastbilern­e kører ind på små veje i skov- og klitområde­r, hvor det er svaert at vende en lastbil, når de skal køre tilbage med skraldet.

»Det kraever flere mandetimer, og det kraever flere biler og dermed et større CO2 siger Sten Scheller.-aftryk.«

 ?? ?? I sommerhuso­mrådet Vester Husby står skraldespa­ndene talrigt og taet.
Foto: Benny Kjølhede
I sommerhuso­mrådet Vester Husby står skraldespa­ndene talrigt og taet. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark